Vyplatí se mi maturita?

(1/4) > >>

Ondřej Petráš:
Chtěl bych se zeptat jestli má cenu dělat maturitu elektrotechnik, když teď budu dělat zkoušky na elektrikáře??
Myslím do budoucna jestli mi to bude k něčemu.

Jan Yossarian:
Citace: Ondřej Petráš  15.02.2026, 16:01

Chtěl bych se zeptat jestli má cenu dělat maturitu elektrotechnik, když teď budu dělat zkoušky na elektrikáře??
Myslím do budoucna jestli mi to bude k něčemu.

Pokud chcete jen tahat kabely a dělat to, co kdo poručí, tak se na ni vykašlete. Na to, že měl mít  člověk maturitu hned zkraje, může přijít později. Jenže pak při zaměstnání chodit na večerní školu je hodně nepříjemné. Bratranec je pro mne odstrašující případ. Řádně mu večerní škola ve třiceti zkomplikovala život.

Ale ono to nezůstává jen u toho papíru. Odborné znalosti a aspoň dva cizí jazyky maturita jen složením nedá.

Jan Franěk:
Jednoznačně ano. Později se budete chtít třeba více specializovat na určitou část oboru, kde bude maturita třeba i nutná.

Jiří_Hrubý:
Nároky na dosažení ÚSO jsou v současnosti poměrně nízké, proto proč toho nevyužít. Jediný opruz je, že více času je věnováno literatuře, než elektrotechnic kým předmětům. O zdokonalení cizích jazyků v případě dálkového studia si iluze nedělejte.
V praktickém životě, jde hlavně o ten papír, na základě kterého jste HR patlaly považován za vhodnějšího kandidáta, oproti někomu s výučákem, byť větší praxí.
Někde je dokonce podmínkou pro uchazeče. Korporáty dokonce ani jinak člověka neposuzují.
Pokud budete mít štěstí na školu, rozšíří vám to obzory a ještě získáte papír pro snazší uplatnění na trhu práce. Pokud to bude stylem za docházku, protože mají od kusu, pořád máte ten papír.
Chce si tedy předem ujasnit, co chcete dělat, zda máte buňky na profesní růst, nebo chcete dělat na sebe a být hlavně dobrým řemeslníkem, k čemuž netřeba maturita, zato zájem, potřeba se zdokonalovat, schopnost nad prací přemýšlet a nemít obě ruce levý.

Milan Hudec:
Citace: Jan Yossarian  15.02.2026, 17:17

Pokud chcete jen tahat kabely a dělat to, co kdo poručí, tak se na ni vykašlete. Na to, že měl mít  člověk maturitu hned zkraje, může přijít později. Jenže pak při zaměstnání chodit na večerní školu je hodně nepříjemné. Bratranec je pro mne odstrašující případ. Řádně mu večerní škola ve třiceti zkomplikovala život.

Ale ono to nezůstává jen u toho papíru. Odborné znalosti a aspoň dva cizí jazyky maturita jen složením nedá.

Nemusí dělat pod někým, ale sám pro sebe jednoduché melouchy a bude se mít lépe než věčný čekatel na vyšší funkci s maturitou.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana