Co se děje na TIČRu v Brně?
Gerhard Tvrdý:
Čtu tady názory odborníků a jde mi z toho hlava kolem. Navštěvují mě naši elektrikáři, kteří pracuji v Německu, v Rakousku a řešíme spolu jak se dělá elektrika tam a u nás. Většinou dělají elektroinstala ce v bytových domech.
Říkají: investor nám dá plány a elektromateriá l, naším úkolem je dle plánu provést hrubou elektroinstala ci. Po hrubé elektroinstala ci s proměřuje kabelové vedení jestli není někde přerušeno a pokud dáme souhlas investorovi, že je vše OK začínají se dělat omítky. Po omítkách az uschnou, se dělá kompletace elektřiny. Po kompletaci se proměří jednotlivé vývody a naměřené hodnoty se zapíšou do protokolu, který se dává investorovi. Pokud by vznikl nějaký problém v elektroinstala ci, tak oprava jde na nás. Někteří už tam pracují víc jak 20 let a stále stejně to funguje - bez problémů.
Když vidím, kolik je problémů u nás jenom v elektrice, jak potom můžeme stavět pro mladé levné byty.
Jiří_Hrubý:
Citace: Miroslav Minařík 19.02.2026, 09:17
Ai je technologie a spolehlivost je závislá na nastavení konkrétního nástroje a datech které k úkonu používá. Odvozovat schopnost Ai z veřejně dostupných služeb jako je chat GPT, Gemini, Copilot ... pak souhlasím, že dojdmeme ke stejnému závěru.
Osobně vůbec nějakou obecnou "spolehlivost" u Ai neočekávám. Říkám, že se snažím přiblížit co nejlepším výsledkům.
Já to myslel celé tak, že AI třeba upozorní na formální chyby, nebo špatně zdůvodněné závady, to je OK.
Ale, když přijdu na místo činu, otevřu periodickou, nebo hůř výchozí a na první pohled vídím, že ta AYKY se v RZ jmenuje CYKY, prvním měřením zjistím, že Zs je ve zprávě taková, aby vyšla na pojistky, ale ve skutečnosti víc jak dvojnásobná, uzemnění, které je prokazatelně propojené, ten střelec dokázal změřit, nebo naopak na 5 metrů pásku napíše 5 ohm a vůbec se nestydí, tohle zkrátka AI neodhalí a to ty revize byly fakt papírově dokonalý, dokonce i s kopiemi kalibračních listů. Pak člověk úplně žasne, jak se může objevit hodnota Zs 0,08, když ve zprávě uvedený měřák, má rozsah až od 0,13.
Nebo když neumětel náhodou měří a místo zemniče, změří Rв a nepřijde mu to divný.
A to jsou dva typy. Buď rychlokvašky, které vyprodukovala poptávka na trhu, nebo celoživotní lemplové, kterým je všechno jedno a kdo zaplatí, dostane razítko.
Ta podobnost s STK tu prostě je a bez výrazného pročištění se váženost institutu RT nevrátí a nejde jen o elektro, podvádí se u požárních čidel, dokonce ani plynu se někteří nebojí.
Chybí účinná vymahatelnost zodpovědnosti. Vzhledem k malému počtu průseru se moc necukají ani pojistovny. A konečně prostředí, kde provozovatel či invertor honí úspory a nechce investovat do VTZ, tomu stavu jen nahrává.
Lázeňská Veverka:
Zpět k otázce - co se děje v TIČRu:
Mažou se revizní technici?
Mezi 17. a 18.2. se zmenšila veřejná databáze o 102 kusů.
p.s. pokud nejsem blbej a zeptal se AI správně
(porovnání dvou PDF seznamů revizních techniků aktualizované 17. a 18.2.2026)
Není to oficiální informace.
Martin Kurka:
Citace: Jan Franěk 17.02.2026, 22:11
A já bych klidně RT zrušil. Každý elektrikář by si za své dílo "ručil" plně sám. Neměl by pocit že jeho průsery přikryje někdo jiný - revizní technik. ...
Drahně let se intenzivně bráním žádostem, abych si udělal revizáka. A proč? Protože jsem rád, že se na moji práci podívá někdo nezúčastněný. Občas se mi stane nějaké opominutí, občas pro les neuvidím strom. Jsem jen člověk i když se sebevíc snažím odvést poctivé dílo. Každý udělá chybu
Revizní technik je můj kolega ve zbrani, jak by se říkalo postaru. Naše zodpovědnost vůči zákazníkům je nedílná.
A naopak jako laik denně výsledkům práce revizního technika důvěřuji. Třeba když vstupuji do výtahu, očekávám že je pravidelně revidovaný a nemá chybějící bezpečnostní prvky. A tehdy, když se na veřejnost dostane nějaký půšvih - jako byla například spadlá lanovka na Ještěd - pak se veřejnost diví, jak to že leta revizemi procházelo vyblokování záchranné brzdy.
Jako laik očekávám, že mne státní kontrolní orgány budou nepřímo chránit odborným dohledem na dohlížející. Tak jako měl velkou důvěru veřejnosti Úřad pro jadernou bezpečnost, protože v jeho čele stála nebojácná velká malá paní, která si tam uměla udržet pořádek i kredit úřadu.
Jsou věci které na státní úrovni fungují dobře - třeba kontrola léčiv, jsou věci u kterých je vidět zlepšování úrovně státního dohledu - třeba technické prohlídky vozidel, nebo dohled nad autoškolami. Pohříchu je nutné konstatovat, že ve většině technických oborů není kontrola státu taková, jakou by si tyto obory dozoru zasluhovaly.
Jestliže státní orgán, nebo státem pověřený orgán nedělá svoji práci dobře, klesá důvěra lidí v právní stát. Jestliže se nadřízenou kontrolní činností kontrolních povinností státu nepoctivci chytí při činu a zmizí povědomí "že to tak dělají všichni" a "stačí mi papír" na povědomí "nenechám se kvůli vám zavřít", pak jen dobře. Za vymoženost státu po komunistickém zřícení považuji možnost, že se mohou jak průšvihy tak zjištěná pochybení medializovat, že stále funguje investigativní žurnalistika, nezávislost soudů a nějaká nezávislost vyšetřovacích orgánů. Jestli se na TIČRU udělá pořádek, jen dobře. Půjde o konkrétní pochybení konkrétních lidí, neházejme všechny jeho pracovníky do jednoho pytle. Třeba teprve nyní budou mít ti poctiví šanci reputaci úřadu pročistit, pokud se tam dělo něco systémově špatně, často ryba smrdí od hlavy. Že se po zveřejnění šetření z toho pěšákům kontroly = revizním technikům - bude chtít zvracet se dá očekávat.
Jan Franěk:
Citace: Martin Kurka 19.02.2026, 17:51
Drahně let se intenzivně bráním žádostem, abych si udělal revizáka. A proč? Protože jsem rád, že se na moji práci podívá někdo nezúčastněný. Občas se mi stane nějaké opominutí, občas pro les neuvidím strom. Jsem jen člověk i když se sebevíc snažím odvést poctivé dílo. Každý udělá chybu
Revizní technik je můj kolega ve zbrani, jak by se říkalo postaru. Naše zodpovědnost vůči zákazníkům je nedílná.
.....
Tak 2x do roka si sám na sebe pozvu jiného RT. Mám prostě strach z "profesní slepoty".
Ale to už trošku utíkáme od původního tématu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana