Uzemňovat či neuzemňovat svorku PEN v HDS?

<< < (2/5) > >>

Radim Strycharski:
Citace: Dominik Rafaj  11.02.2026, 16:17

Podle ČSN 33 2000-5-54 ed.3 čl. NA 12.4.2 bych měl jelikož je vzdalenost mezi uzeměním a silovým zařízením menší než 5m.  

Článek NA 12.4.2 pamatuje na případy, kdy vedle sebe v zemi existují dvě různá uzemnění nijak nespojená. Pokud by se dostala vzájemně blíž než 5 m, tak se mají spojit.  To není váš případ. Vy máte z distribuce přiveden vodič PEN, který si přivádíte do domu a následně z něj vytváříte vodiče PE v koncových obvodech. Všechny tyto vodiče jsou vzájemně spojeny a tím i případná uzemnění na trase včetně třeba bodu rozdělení TN-C-S nebo zemniče hromosvodu domu (zpravidla se k tomu využije jeden a ten samý zemnič domu).

Pavel Horský:
Citace: Milan Hudec  12.02.2026, 16:08

Nojo, ale ta distribuce bude posílena stejně, jen o pár metrů dál v hl.rozv.

To máš samozřejmě pravdu, ale proč to připojovat do jejich vlastnictví, kterým přípojková skříň (HDS) bezesporu je. Jak by ses koukal z pozice drážáka na to, kdyby se vám nějaký baráčník připojil se svým zemničem na součást vaší soustavy ve vašem zařízení?
Asi nic moc, že?
Pro mě je distribuce samostatným celkem, který mě při návrhu elektroinstala cí zajímá jen co do hodnot jejich sítě, ale abych navrhl propojení soukromého zemniče s jejich, to určitě ne. A nebo ano, ale museli by se finančně podílet stejně tak, jako to chtějí v opačném případu po ostatních smrtelnících.

Jiří_Hrubý:
Citace: Dominik Rafaj  11.02.2026, 16:17

Na fasádě rodinného domu, který je v rekonstrukci, je HDS napájená horním vedením, měl bych spojit svorku PEN v HDS s novým obvodovým uzeměním domu? Podle ČSN 33 2000-5-54 ed.3 čl. NA 12.4.2 bych měl jelikož je vzdalenost mezi uzeměním a silovým zařízením menší než 5m.
Vodič PEN bude uzemnět v hlavním rozvaděči přez svorkovnici MET v místě rozdělení sítě TN-C-S.
 Pomůže mi tohle někdo rozlousknout, dovysvětlit?  (poklona)  

HDS je součástí přípojky, spadá tedy pod PNE.
Není-lí uzemněna, zřejmě jsou splněny podmínky vzdálenosti a netřeba se tím zabývat.

Jenže PEN jakéhokoli objektu s uzemněním, stejně pomáhá vylepšit RB.

Prakticky je rozumnější uzemnění HDS realizovat, je-li k tomu příležitost, z prostého důvodu. Odchozí PEN je majetkem odběratele a čas od času se stane, že se vyhřeje ve spoji, nebo je poškozen třeba při zateplování.
Uzemnění HDS na společné uzemnění je zdvojením PEN HDV a zároveň jeho odlehčením.
Na první pohled pochybná pomoc distribuci, na druhý zvýšení provozní bezpečnosti vlastní instalace.

A takový zvláštní nešvar poslední doby, kdy se ve smyčkových HDS v developerské zástavbě, objevují AlMgSi či FeZn dráty… (zle)

David Hruda:
Připojovací podmínky EGD, strana 4, článek 1 Úvod:
Uzemnění související s elektroinstala cí objektu nesmí být uvažováno a instalováno do kabelové
přípojkové skříně.

Milan Hudec:
Citace: Pavel Horský  12.02.2026, 16:29

To máš samozřejmě pravdu, ale proč to připojovat do jejich vlastnictví, kterým přípojková skříň (HDS) bezesporu je. Jak by ses koukal z pozice drážáka na to, kdyby se vám nějaký baráčník připojil se svým zemničem na součást vaší soustavy ve vašem zařízení?
Asi nic moc, že?
Pro mě je distribuce samostatným celkem, který mě při návrhu elektroinstala cí zajímá jen co do hodnot jejich sítě, ale abych navrhl propojení soukromého zemniče s jejich, to určitě ne. A nebo ano, ale museli by se finančně podílet stejně tak, jako to chtějí v opačném případu po ostatních smrtelnících.

To bych nedělal pro energetiku, ale pro sebe.
Nechci aby mým PEN mezi elektroměrem a rozvaděčem/MET tekl zbytečně proud při např.přechodak u na PEN u "souseda".

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana