Uzemňovat či neuzemňovat svorku PEN v HDS?

<< < (3/5) > >>

Jiří_Hrubý:
Citace: David Hruda  12.02.2026, 16:54

Připojovací podmínky EGD, strana 4, článek 1 Úvod:
Uzemnění související s elektroinstala cí objektu nesmí být uvažováno a instalováno do kabelové
přípojkové skříně.

Obdobně to je u konkurence, ovšem vylepšení odfláknutého zemniče penem ze sítě, je pro některé jedince velmi lákavé, když už tam je ten výkop od měření do objektu.

Jen ještě podotýkám, že diskuse je k HDS na konci vzdušné přípojky na objektu.
V tomto případě se parazitování na penu distribuce může vymstít jeho upálením v HDS či místě odbočení. V případě kabelových HDS i poškozením okolních objektů, či samotné DTS.

Jan Bocek:
Uzemňovat či neuzemňovat svorku PEN v HDS?

Tuto otázku jsem řešil  v roce 1965 s ředitelem oblastní správy tehdejší ROZ.

V malém městě do 5000 obyvatel se začala provádět rekonstrukce distribuční sítě. Rušily se pojístky na sloupech a RD se osazovaly HDS. A novinkou bylo, že přívody do HDS se udělály trojfázové. Až po HDS vše prováděla firma rozvodných závodů.
A protože jsem měl 25 roků a vystudovanou průmyslovku v oblasti energetiky, založil jsem malinkou firmičku se 3-4 pracovníky pod hlavičkou Technických služeb MNV. A začali jsme provádět práce od HDS po elektroměry a případně nové celé instalace. Práce mimo hlavní úvazek.     A protože se tehdy žádné revize neprováděly, ale muselo se žádat o "povolenku k připojení" v případě rozšíření s 1F na 3F. A tu vydávali pouze pověření pracovnící rozvodných závodu. Přijel ředitel a hned u první HDS se ptá, kde máš uzemnění?
Odpovídám, ale před barákem je sloup s FeZn uzemněním.
Podívej mladej ( já 25 on 50) u každé HDS bude uzemnění páskem FeZn s deskou....ale v ČSN je uvedeno, že...... jseš mladej a nechápeš, že sousede se budou hádat u jednoho ano a u druhé ne. Deska FeZn s 10 m páskem stala tehdy 157 korun, jistič 16A  stal 39 korun.
Prostě všude bude uzemnění v každé HDS, je ti to jasné?
Ano, je mi to jasné.

Já vím, časy se změnily, ale zákon pana Ohma pořád zůstává a stejně i ostatní zákony v elektrotechnic e. Jen ty ČSN se trochu změnily.

Pro znalce problematiky jsem to napsal jen pro odlehčení a jako vzpomínku, že jsme ten "problém"  řešili již před šedesáti léty. Ale tehdy nebyl MT ani InterNet ani Elektrika web.

Jan Franěk:
Citace: Dominik Rafaj  11.02.2026, 16:17

Na fasádě rodinného domu, který je v rekonstrukci, je HDS napájená horním vedením, měl bych spojit svorku PEN v HDS s novým obvodovým uzeměním domu? Podle ČSN 33 2000-5-54 ed.3 čl. NA 12.4.2 bych měl jelikož je vzdalenost mezi uzeměním a silovým zařízením menší než 5m.
Vodič PEN bude uzemnět v hlavním rozvaděči přez svorkovnici MET v místě rozdělení sítě TN-C-S.
 Pomůže mi tohle někdo rozlousknout, dovysvětlit?  (poklona)  

V tom článku se píše, že pokud je vzdálenost zemnění hromosvodu objektu a zemnění silového zařízení větší než 5m......

Bavíme se těchto zemničích, nebo o něčem jiném?

Mám pocit že dotaz nebyl správně položen a ........

Dominik Rafaj:
 (poklona)  moc za všechny vaše reakce.
V mezičase jsem hledal informace ještě jinde a myslím si že by to mělo být tak jak jste to tady něktří zmiňovali. V případě že PDS uzemní PEN v HDS a můj dům s mým uzemněním bude blíže než 5m, tak budu muset tyto uzemňovací soustavy spojit.

V NA 12.4.2 jsem to vnímal spíše jako uzemnění hromosvodu a silové zařízení a ono to je uzemnění hromosvodu a uzemnění silového zařízení :-)

Takže v mém případě to spojovat nebudu, PEN v HDS ze strany PDS uzemněno není.

Milan Hudec:
Ne, neberete v úvahu, že ty dvě země stejně spojeny budou vaším PEN vodičem.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana