pokračování
Omlouvám se ale asi jsem se špatně hnedka ze začátku zeptal ale neřeším, kdo může školit §4 obsluhu a práci na ez, to je jasné snad všem.
Já řeším, kdo může proškolit osoby školené (dřív seznamené) pro obsluhu el. Zarizeni mn a nn, kde je 194/2022 §3 odst.2. Řeším jen obsluhu bez práce a navíc jsem přidal příklad z praxe pro vn vedení. Traktoristi na poli asi určitě nebudou poučení.
Z 250 v §19
osoby školené (seznámené), které nejsou znalé ani poučené a jsou školené ve smyslu jiného právního předpisu7)
Jiným předpisem je
7) § 103 odst. 2 zákona č. 262/2006 Sb.,
zákoník práce, ve znění zákona č. 365/2011 Sb.
A ted otázka pro vás, pro anonymního příspěvovatele
.
Pokud se tak ptáte, tak předpokládám, že nejste na úrovní řadového zaměstnance a pak by jste měl znát znění Zákoníku práce a jeho §103.
Možná máte problém, kdo rozhodne při obsluze EZ mn a nn, kde je hranice vyžadující již odbornou způsobilost v elektrotechnic
e podle §4 s poučením.
Myslím, že každý statutář firmy ví, že za bezpečnost je zodpovědný on sám. A tak má smlouvu s bezpečákem, který je certifikovaná osoba v oblasti BOZP a zná jeho pracoviště a dovede pracovníky školit i přezkoušet. To se obvykle zkoumá při auditech BOZP.
Pokud pracoviště a pracovníci vyžaduji zařazeni do odborné kvalifikace elektro podle §4, tak musí být s těmi úkony prokazatelně seznámení a pravidelně přezkoušení.
Na příklad operátor strojního zařízení, který je charakterizová
n jako výrobní linka,
jeřábník v kabině, jeřábník pojízdného jeřábu, bagrista, traktorista pokud pracuje pod vedením 22 kV a spousta jiných profesí na kterých se ptáte.
Dokonce i parťák kopačů kopající výkopy má mít §4, anebo asistent revizního technika, student sś anebo VŠ BUDE MÍT §4 ....