Nahradíme doporučení normy peticí SVJ?

<< < (2/5) > >>

Jiří Kantner:
,  zvlášť  takových kde  pár lidí tlačí proti existujícím a fungujícím  procesům a normám. Je otázka  jestli by přece jen  si daná norma nezasloužila  nějakou aktualizaci (normu jsem nečetl takže jen velmi obecné stanovisko.)
Občas se stává že odborník je příliš zahleděn jedním směrem a sem tam mu něco uniká.

Je hezké že se budou dávat pryč sodíkové výbojky kvůli pár mg rtuti v každém kusu, jen jsem zvědav kdy začne vadit obsah dalších chemických prvků v LED a jiný dav bude volat onom po návratu těch loučí. Všem lidem se nelze zavděčit.

Václav Třetí:
Citace: Jan Yossarian  26.01.2026, 17:04

A co je absurdní? To, že petici podepisují lidi, kteří o tom prd ví.
Jednou jsem se zaposlouchal do přednášky o teplotách na komunikacích, konkrétně modré složky. Od té doby uctívám světlaře jako obor, který je blízký, ale vlastně ne zcela známý. A tak nechápu smysl petice, kterou podepisují učitelky mateřské, školy ... apod.

Citace: Jiří Kantner  26.01.2026, 17:24

Fyziologický vliv různých vlnových délek na  lidský organismus existuje.  Není to nevýznamné. Chválím sice dnešní obecný přístup k osvětlování veřejného prostoru - správné světlo ve správnou dobu a ve správné intenzitě.  A i když norma není zrovna nejstarší,  je otázka jak moc reflektuje právě negativa dané zvýšenou modrou složkou u LED osvětlení.  Nejsem zastánce petic

Tyto dvě citace vystihují problém. Jde o modré světlo a jeho vliv na lidský organismus. Nechci znevažovat petiční hlas kohokoliv, protože zrovna ta učitelka MŠ může být sečtělá, znalá a chápe problém a také se podle toho chová, nebo před spaním hodinu "projíždí" zprávy na mobilu bez ohledu na barvu světla (ono lze podsvícení telefonů a dalších displayů u moderních zařízení barevně modifikovat).  To netušíme a tudíž nevíme, o jak relevantní petiční hlas se jedná. Proto petice patří do jiné části veřejného života.

Obecně vidím jako problém, že dlouhá léta jsme neměli možnost řešit osvětlení ulic a silnic tak, jak nám dnes umožňují LED. Vždy se svítilo tím,co bylo technicky možné a ekonomicky únosné. Plynové lampy, žárovky, rtuťové výbojky a sodíkové výbojky dávaly světlo typické svému principu a ovlivňovat se dalo nepatrně. Když dnes máme možnost velice účině regulovat barvu VO volbou a regulací LED zdrojů, měli by o tom rozhodovat odborníci a odborně zpracované normy. Je třeba najít kompromis mezi tím, aby např.  VO "neuspávalo" řidiče, zajistilo dostatečné, ekonomicky přijatelné osvětlení a respektovalo fyziologické procesy v lidském těle. Je to otázka výzkumu a vývoje techniky a jejího poznávání a optimální řešení nebude hned.

Milan Hudec:
Téma je mě cizí, tak jen zkušenost z terénu.
Střední obec nakoupila do zásoby výbojky, jak říkal místostarosta na 20 let dopředu s předpokladem, že ušetří oproti nasazení LED.
Tvrdá data nemám, nicméně dokážete někdo odhadnout zdali je to možné?
Případně i dle "legislativy svícení"?

Kvita Ladislav:
Já bych to nechal odborníkům. Vždyť před pár dny dokázali tak mistrně zatnout tipec klimatické krizi, určitě si stejně lehce poradí i s bílým světlem, až přijde na řadu.

Radim Strycharski:
Citace: Milan Hudec  27.01.2026, 08:06

Střední obec nakoupila do zásoby výbojky, jak říkal místostarosta na 20 let dopředu s předpokladem, že ušetří oproti nasazení LED.

Pokud plánuje rekonstrukci VO až za 20 let, tak bych tomu celkem rozuměl. Kdybych provozoval LED VO, tak bych taky musel odhadovat, kolik svítidel LED za několik tisíc/kus bych musel nechat během 20 let vyměnit.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana