Jak se podle tebe prosazuje AFDD v praxi v ČR?
Jan Franěk:
Pro technika je problém nasazovat něco co není nutně předepsané a funkčnost se nedá spolehlivě ověřit. Pouhá víra je v tomto ohledu velice málo, obzvláště pokud nejde o produkt za pár korun. |
Sám s tím mám celkem velký problém. JAk již bylo psáno, AFDD reaguje až od určitých proudů a většina spotřebičů v domácnosti má spotřebu velmi malou. Psalo se o tom, že by v začátku měly AFDD být nasazovány například v ložnicích a dětských pokojích. Nicméně v zásuvce zde používám jen lampičku s LEDkou a nabíječku na mobilní telefon. K proudu přes 2A se ani zdaleka nedostanu a tudíž zde osobně považuji AFDD za zbytečné. Obzvlášť když nedokážu spolehlivě otestovat jeho funkčnost a cena zvedá cenu instalace do nesmyslů. Měl jsme v ruce projekt kde projektant nasadil na objekt (zděná chata) 23x AFDD a jen cena těchto přístrojů (kombík-jistič/chránič/AFDD) se tak vyšplhala na 100tisKč. Rozdíl mezi variantou bez a s AFDD činil zhruba 80 tisKč a to u chatky se dvěma pokoji, kuchyní a koupelnou, bylo dost zásadní. Přitom ani jako technik nevnímám že by AFDD adekvátně k ceně i zvedly bezpečnost celého objektu. Dost mě naštvalo že projektant argumentoval tím, že AFDD jsou předepsané zákonem a normami. Na otázku kterými samozřejmě nedokázal odpovědět. Pak projekt upravil.
Tedy mohu říci že jsem prozatím namontoval 4ks (kombíků) AFDD, ale nejsem na to hrdý, spíš k AFDD dlouhodobě neutrální. Těch pár korun navíc nevyváží mé výhrady a nedůvěru k AFDD.
Jan Palička:
"Kdyby jen jediný lidský život tohle opatření zachránilo, stojí za to ho zavést". Znáte? Kolikrát se už tenhle argument použil při nařizování povinnosti nějakých opatření nebo stanovení různých omezení. V dopravě, v konstrukci vozidel, v požárních předpisech, ve stavebních normách, v BOZP.....i v elektrooboru, pochopitelně.
Tady to dopadne stejně. Jestli povinnost instalace přijde s nějakou novou evropskou edicí elektronorem nebo si ji vynutí hasiči, stavební předpisy nebo jiná národní či evropská legislativni autorita je asi jedno. Prostě bude nařízen. Profesantů elektro se nikdo ptát na názor nebude, o zkušenosti z funkčnosti nikomu z nařizujících nepůjde.
Stejně jako se třeba projektantů stavebních nikdo neptá na často neuvážené změny předpisů jejich oboru....
Petr Matuška:
Citace: Jan Palička 04.01.2026, 22:49
"Kdyby jen jediný lidský život tohle opatření zachránilo, stojí za to ho zavést". Znáte?
Vymknuta z kloubů doba šílí (Hamlet)
Proto mají v Rakousku v Zwentendorfu zcela bezpečnou jadernou elektrárnu. Nikdy do ní nezavezli palivové články ...
Osobně taky nemám rád ochranné zařízení, jehož funkčnost nedokážu ověřit
Lázeňská Veverka:
Zatím jsem je viděl pouze v sídlech pro ultrabohaté. Ale brzy vyjde nová edice ČSN 33 2000-4-42, která to "prosazení" AFDD stanoví.
Jinak vzhledem k tomu že:
- do dnes většina elektrotechniků nepochopila zásadní rozdíl ve jmenovitém proudu jističe a jmenovitém proudu proudového chrániče
- a ještě před dvěma lety jsem osobně viděl přízrak, který zuby nehty obhajoval řešení předřazeného čtyřpólového chrániče v restauraci, za kterým byly třífázové spotřebiče v kuchyni + veškeré osvětlení v části pro hosty
očekávám, že plného pochopení a přijetí a rozumného využití se AFDD dočkají cca v druhé polovině tohoto století. Já vím, jsem optimista.
Jiří Kantner:
Citace: Lázeňská Veverka 06.01.2026, 15:55
očekávám, že plného pochopení a přijetí a rozumného využití se AFDD dočkají cca v druhé polovině tohoto století.
Tohle očekávání nemá s optimismem nic společného. Objeví se nová norma a projektanti se jí budou muset řídit ať je realita ohledně přínosu k bezpečnosti jakákoliv. Ještě nikdy se nestalo, že by nová edice norem změkčila požadavky které předtím definovala norma předchozí. Tak to prostě v našem světě chodí. To by se musel nejdříve ten náš svět zhroutit. Má sice nějaké vady ale tahle za to nestojí.
Je dobré, když zákony nepíše kat, policajt není odměňován podle vybraných pokut nebo ustědřených ran obuškem a kdy výrobci nemohou ovlivnit povinnost koncových zákazníků nakupovat jeho výrobky.
Jen tak na okraj hodnota trhu s AFDD v EU pro domácnosti je cca 160 mld Eur.
TAkže z mého pohledu se AFDD prosazuje zatím pomalu ale nezadržitelně. Elektrikáři ani projektanti s tím nic moc dělat nemohou. Pokud investor nemusí počítat peníze a projektant se zeptá jestli nechce zvýšit bezpečnost elektroinstala ce doplněním AFDD do každého okruhu v mé vile tak asi bude odpověď znít samozřejmě že ano. Jenže asi se s takovými zákazníky nesetkáváte každý den.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana