Jak se podle tebe prosazuje AFDD v praxi v ČR?
Milan Hudec:
Citace: Lázeňská Veverka 06.01.2026, 15:55
Zatím jsem je viděl pouze v sídlech pro ultrabohaté. Ale brzy vyjde nová edice ČSN 33 2000-4-42, která to "prosazení" AFDD stanoví.
Jinak vzhledem k tomu že:
- do dnes většina elektrotechnik ů nepochopila zásadní rozdíl ve jmenovitém proudu jističe a jmenovitém proudu proudového chrániče
- a ještě před dvěma lety jsem osobně viděl přízrak, který zuby nehty obhajoval řešení předřazeného čtyřpólového chrániče v restauraci, za kterým byly třífázové spotřebiče v kuchyni + veškeré osvětlení v části pro hosty
očekávám, že plného pochopení a přijetí a rozumného využití se AFDD dočkají cca v druhé polovině tohoto století. Já vím, jsem optimista.
Jsi normotvůrce?, případně oříšků pro veverky byla asi plná miska.
František Šohajda:
Není AFDD už nařízeno na slovensku? Někde jsem to četl?Nejsem si jistý.... (poklona)
Co naši kolegové ze slovenska?
Jan Palička:
Citace: Lázeňská Veverka 06.01.2026, 15:55
Ale brzy vyjde nová edice ČSN 33 2000-4-42, která to "prosazení" AFDD stanoví.
....očekávám, že plného pochopení a přijetí a rozumného využití se AFDD dočkají cca v druhé polovině tohoto století.
Každé zařízení je masově přijato až tehdy, pokud je kupující přesvědčen o jeho potřebnosti, funkčnosti, případně i ekonomické výhodnosti. Jistě nikdo nepochybuje o jističích a dnes už asi ani o chráničích, koneckonců nejen odborník v oboru si jejich funkčnost může prakticky vyzkoušet (pravda, u těch chráničů se nezměří vypínací proud, jen že vypne, ale i tak).
AFDD je něco jiného - máte black box, o kterém výrobce tvrdí, že něco umí, ale který zatím nemá na výrobci nezávislá autorita jak prověřit, že to umí a za jakých podmínek to umí - to, že na nějaké krabičce bliká ledka různými barvami a různou frekvencí nemusí vůbec být prověřením výrobcem deklarované ochranné funkčnosti zařízení, ale prověřením funkčnosti ledek a řídící elektroniky. A teď mi najděte investora, který rád vysype mnoho tisíc, desítek tisíc nebo i statisíc (podle toho, kde instalaci nařídí předpis) za něco, o čem mu výrobce tvrdí, že to něco umí a musíte nám věřit, že to umí a že to je pro vás přínosem.
Sorry, přínosem bude pro výrobce. Klient jej vezme za svůj až (jestli) bude v prodeji nějaký Metrel, kterým bude moci každý revizní technik AFDD proměřit a klientovi ukázat, jak instalaci chrání a že ji chrání. Ale do té doby to bude nechtěné dítě. Stejně jako mnoho jiných věcí, které stát nařizuje aniž by lidé chápali jejich potřebnost a proto se je snaží ...řekněme slušně......ob ejít
pegas100:
Citace: Jan Palička 06.01.2026, 19:55
Každé zařízení je masově přijato až tehdy, pokud je kupující přesvědčen o jeho potřebnosti, funkčnosti, případně i ekonomické výhodnosti. Jistě nikdo nepochybuje o jističích a dnes už asi ani o chráničích, koneckonců nejen odborník v oboru si jejich funkčnost může prakticky vyzkoušet (pravda, u těch chráničů se nezměří vypínací proud, jen že vypne, ale i tak).
AFDD je něco jiného - máte black box, o kterém výrobce tvrdí, že něco umí, ale který zatím nemá na výrobci nezávislá autorita jak prověřit, že to umí a za jakých podmínek to umí - to, že na nějaké krabičce bliká ledka různými barvami a různou frekvencí nemusí vůbec být prověřením výrobcem deklarované ochranné funkčnosti zařízení, ale prověřením funkčnosti ledek a řídící elektroniky. A teď mi najděte investora, který rád vysype mnoho tisíc, desítek tisíc nebo i statisíc (podle toho, kde instalaci nařídí předpis) za něco, o čem mu výrobce tvrdí, že to něco umí a musíte nám věřit, že to umí a že to je pro vás přínosem.
Sorry, přínosem bude pro výrobce. Klient jej vezme za svůj až (jestli) bude v prodeji nějaký Metrel, kterým bude moci každý revizní technik AFDD proměřit a klientovi ukázat, jak instalaci chrání a že ji chrání. Ale do té doby to bude nechtěné dítě. Stejně jako mnoho jiných věcí, které stát nařizuje aniž by lidé chápali jejich potřebnost a proto se je snaží ...řekněme slušně......ob ejít
Jistič ani pojistku také nezkoušíte a věříte tomu, že funguje.
Pavel Horský:
Citace: pegas100 07.01.2026, 07:37
Jistič ani pojistku také nezkoušíte a věříte tomu, že funguje.
Je to i o letité praxi. Nebo vy jste nikdy nezaznamenal funkci těchto přístrojů?
Kdežto já byl osobně u testování AFDD jednoho předního profi výrobce a byl jsem velice zklamán. Ochrana AFFD je pro mě vzhledem k počtu škodných událostí, které by zavinil požár vzniknuvší od elektroinstala ce, jen dobrým kšeftem pro výrobce a obchodníky.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana