Jak si představit samostatné odjištění nouzového osvětlení?
Jakub Kryl:
Poprosím vás tu o radu jelikož jsem pročetl snad všechny normy ČSN ohledně nouzového osvětlení a buď jsem to opravdu nenašel nebo přehlédnul.
Hledám kde je uveden požadavek na vlastní odjištění nouzového osvětlení, jakože nouzové osvětlení nesmí být zapojeno na klasický světelný okruh. (normu a článek, nebo zákon/vyhláška a §).
Kolega mi říkal, že to po něm požadují hasiči, že by to tedy mělo být uvedeno někde v požární bezpečnosti staveb.
Dnes přijela na jednu větší stavbu i kontrola z TIČR a také říkali, že nouzové osvětlení musí být samostatně odjištěné a zárověň zajištěné sepnutí NO při pořuše normálního osvětlení, to zajištění sepnutí chápu to je v normách na NO uvedeno, ale co to samostatné jištění (zle)
Pavel Horský:
https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,22657.0.html
Jakub Kryl:
Citace: Pavel Horský 17.12.2025, 08:10
https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,22657.0.html
Toto vlákno jsem také pročítal, ale není tam nikde uvedeno to co potřebuji vědět.
Kde v jaké ČSN nebo v jakém zákoně je vyžadován samostatný jistič pro nouzové osvětlení.
A teď si na svoji otázku asi odpovím sám, protože mě teď napadá, že to vyplývá z mixu norem (norm)
1) ČSN 33 2130 ed.4 (čl. 5.2.9) - kde je přikázo používání RCD typu A 30mA pro světelné okruhy
a
2) ČSN 33 2000-5-56 ed.3 (čl. 560.7.13) - Obvody pro bezpežnostní účely nesmí být chráněny pomocí RCD a AFDD.
V tom případě by odpovídalo tomu, že je na nouzové osvětlení potřeba mít vlastní jistič.
A zároveň patřičné světelné obvody opratřit pomocnými kontakty přes které by procházelo napájení nouzového osvětlení a v případě poruchy normálního osvětlení by se zapnulo osvětlení nouzové a běželo z vlastních baterií.
Jan Bocek:
Zkusil jsem položit otázku umělé inteligenci, která mne uvedla na nejdůležitější normy:
Přehled umělé inteligence
Normy pro nouzové osvětlení v ČR řídí hlavně soubor evropských a českých norem, přičemž klíčové jsou ČSN EN 1838 (pro návrh a instalaci nouzového osvětlení únikových cest a pracovišť) a ČSN EN 60598-2-22 (pro samotná svítidla), doplněné o požadavky na dobu svícení z norem pro požární bezpečnost staveb (např. ČSN 73 0804 ). Cílem je zajistit, aby na únikových cestách bylo minimální osvětlení (část 1 lx) po dostatečně dlouhou dobu (např. 15–60 minut), aby se lidé mohli bezpečně evakuovat, a osvětlit kritická místa, jako jsou dveře, schodiště a značky .
Klíčové normy
ČSN EN 1838: Stanovuje požadavky na osvětlení únikových cest (minimálně 1 lx na podlaze, středový pruh min. 50 % této hodnoty) a rizikových pracovišť, včetně osvětlení značek.
ČSN EN 60598-2-22: Specifikuje požadavky na konstrukci a výkon nových svítidel (např. okamžitý nástup 50 % výkonu po 5 s, plný výkon po 60 s).
ČSN 73 0804, ČSN 73 0802, ČSN 73 0833: Určují, kde se nouzové osvětlení musí zřídit a jak dlouho má svítit v různých typech budov (výrobní, obytné, ubytovací).
Hlavní požadavky
Osvětlení únikových cest: Min. 1 lx (lx = lux) na podlaze v ose únikové cesty.
Osvětlení rizikových míst: Svítidla musí být umístěna u dveří nouzových východů, schodišť, změn směru, bezpečnostních zařízení (hlásiče, hasicí přístroje) a míst první pomoci.
Doba provozu: Liší se podle typu cesty (např. chráněné únikové cesty typu A 15 min, typu B 30 min, typu C 45 min).
Technické parametry svítidel: Musí splňovat požadavky na výkon po výpadku napájení, viz specifikace ČSN EN 60598-2-22.
Kde se musí zřídit
Všude tam, kde hrozí nebezpečí paniky, nebo je nutné zajistit bezpečný odchod/dokončení činnosti (zdravotnictví, velké objekty, únikové cesty).
Současné trendy
Doporučuje se studovat nejnovější znění norem (např. ČSN EN 1838 ed. 2 a ČSN EN 50172 ed. 2 ).
===================
Myslím, že samostatný jistič z pohledu RT je velice praktický, protože při roční kontrole NO vypnu označený jistič a kontrolují, zdá NO naběhne.
Proto z pragmatického důvodu by měl být samostatně jištěný.
František Šohajda:
Některá svítidla NO mívají ve své kostrukci jištění....poj istku.
Samostatně jištěný "nouzákový" okruh je praktický, pro údržbu,revizi, ale v ústřednách NO bývají jištěny společně třeba patra.....A to je tovární výrobek, tam nesmíte zasahovat !Nic tam přidávat.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana