Jak si představit samostatné odjištění nouzového osvětlení?
Radim Strycharski:
Citace: Jakub Kryl 17.12.2025, 16:26
A teď si na svoji otázku asi odpovím sám, protože mě teď napadá, že to vyplývá z mixu norem (norm)
1) ČSN 33 2130 ed.4 (čl. 5.2.9) - kde je přikázo používání RCD typu A 30mA pro světelné okruhy
a
2) ČSN 33 2000-5-56 ed.3 (čl. 560.7.13) - Obvody pro bezpežnostní účely nesmí být chráněny pomocí RCD a AFDD.
V tom případě by odpovídalo tomu, že je na nouzové osvětlení potřeba mít vlastní jistič.
Podle mě jsou tady smíchány dohromady dvě různé věci. Viděl bych to tak, že nouzové osvětlení nebo chcete-li obvod osvětlení pro bezpečnostní účel začíná zdrojem el.energie pro toto osvětlení a končí zdrojem světla. Takže buď mám samostatné zařízení tvořené bateriemi, ústřednou, kabely se speciálními vlastnostmi apod. a tam tedy budu mít samozřejmě jištění obvodů a nebudu mít RCD ani AFDD. Nebo mám autonomní svítidla, která mají zdroj el.energie uvnitř. Tam bych viděl začátek zařízení pro bezpečnostní účely. Napájecí kabel takového svítidla a způsob jeho jištění může být jakýkoli. Čili bych článek o nepoužití RCD a AFDD neuvažoval ve vztahu k autonomním svítidlům.
Lázeňská Veverka:
560.7.1 Obvody pro bezpečnostní účely musí být nezávislé na ostatních obvodech.
Uvažujme svítidla NO s vlastním zdrojem přímo napojená na místní světelný obvod:
Přijde údržba opravit zářivku, vypne jistič. Všechna svítidla NO napojená na tento okruh se rozsvítí a zbytečně si vybíjí baterie. Po odchodu údržby jsou baterie částečně nebo úplně vybité = dokud se opět svítidla nenabijí je nouzové osvětlení nefunkční.
Není to závislost na jiném obvodu?
(i v případě že budeme jako "obvod pro bezpečnostní účely" uvažovat pouze vnitřní obvod svítidla s vlastním zdrojem je tu závislost na běžném světelném obvodu)
Radim Strycharski:
Citace: Lázeňská Veverka 18.12.2025, 12:26
560.7.1 Obvody pro bezpečnostní účely musí být nezávislé na ostatních obvodech.
Účelem nouzového osvětlení je jeho funkce v případě poruchy normálního osvětlení, přičemž jeho aktivace a deaktivace musí být automatická. Můžeme tedy sice říct, že obvody pro bezpečnostní účely musí být obecně vzato nezávislé na ostatních obvodech, těžko ale můžeme chtít nezávislost na stavu obvodu nebo obvodech normálního osvětlení.
Citace: Lázeňská Veverka 18.12.2025, 12:26
Přijde údržba opravit zářivku, vypne jistič. Všechna svítidla NO napojená na tento okruh se rozsvítí a zbytečně si vybíjí baterie. Po odchodu údržby jsou baterie částečně nebo úplně vybité = dokud se opět svítidla nenabijí je nouzové osvětlení nefunkční.
Ano, vypnutím obvodu nebo rozvaděče normálního napájení dojde k vybití akumulátorů a jejich obnovení může trvat třeba 24 hodin. Ale vzhledem k tomu, že jsou tolerované výpadky z jiných důvodů (odstávky nebo poruchy distribuce), tak lze takové riziko hodnotit jako přijatelné.
Proti tomuto minimálnímu riziku si dovedu představit další a větší rizika. Jistič NO vypadne nebo ho někdo vypne a zapomene zapnout. Svítidla se vysvítí, zůstanou vybitá a nikomu to nebude vadit až do doby další kontroly NO, poruchy obvodu normálního osvětlení, výpadku od distribuce nebo požáru. Nebo bude všechno v pořádku, dojde k poruše jenom obvodu normálního osvětlení a bude zase tma. Máme tu nerovnici typu riziko 1 < < riziko 2.
Pavel Horský:
Radime, parádně napsané, parádně vystižené. O0
Dávat NO s vlastními zdroji na svůj samostatný jistič je logicky do nebe volající hovadina bez jakéhokoli kloudného opodstatnění. Funkčně je neoddiskutovat elně nejlepším řešením jejich zapojení do světelných obvodů daných místností a prostorů.
Pak tu máme centrální systém VO, kde je pak situace naprosto jiná.
Jakub Kryl:
Citace: Pavel Horský 19.12.2025, 08:45
Radime, parádně napsané, parádně vystižené. O0
Dávat NO s vlastními zdroji na svůj samostatný jistič je logicky do nebe volající hovadina bez jakéhokoli kloudného opodstatnění. Funkčně je neoddiskutovat elně nejlepším řešením jejich zapojení do světelných obvodů daných místností a prostorů.
Pak tu máme centrální systém VO, kde je pak situace naprosto jiná.
Zapojovat NO do klasického světelného okruhu mě přijde také jako nejlepší řešení.
Ale tak proč tedy hasiči i TIČR vyžadují odjištění nouzového osvětlení separé jističem určeným jen pro nouzové osvětlení?
Určitě pro to mají nějaký důvod, podložený normami ČSN nebo zákonem (vyhláškou). (norm)
Proto jsem se tu také vznesl tento dotaz, jelikož mi přišel tento požadavek zvláštní proti zaběhnuté praxi.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana