Jaký použít průřez kabelu na připojení el. ohřívače 18kW?

<< < (2/5) > >>

Rozmahel Vladimír:
Z dotazu není zřejmé o jaký ohřívač se jedná. V případě velkokapacitní ho boileru bývá osazeno 3x těleso 6kW v provedení na 230V, zapojení do hvězdy na sdružených 400V. Tam je pak ve fázi těch 26A.

Josef Brdlík:
To: Beláň

Pokud jsem dobře četl a to doufám že jo, je uvedeno 18 kW a 400V ,  proto nemůžu uvažovat s napětím 230V.  Vnitřní zapojení nemíním předělávat ani snižovat, jenom jsem chtěl upozornit na vzniklou chybu, Toť vše.

Georgis Fasulis:
Vidím, že už mě předběhnul kolega Beláň.  :)
Doplním ho:
Pane Brdlíku, podívejte se líp na teorii.
Připomenu: Trojfázový výkon P=Odm (3) x U x I x cos fí
kde U a I jsou sdružené hodnoty.
Takže pokud má 3 fázový spotřebič děláný na U=400V uvedeno, že má 18 kW (cos fí =1 - jedná se o tep. spotřebič),  pak jeho sdružený proud bude vždy 26A.

Ano v případě ,  že topné spirály jsou dělány na 400V, pak těch vašich 15 A tam opravdu teče - ale jen v těch spirálách - říká se tomu proud FÁZOVÝ! Celkový odebíraný proud je pak Is= odm (3) x If = 1,7 x 15 = 26A
 ;)

Georgis Fasulis:
Pane Brdlíku, mezitím, než jsem napsal svůj předchozí příspěvek, jste opět napsal další příspěvek, z kterého je vidět, že jste nepochopil svou mýlku. Zamyslete se, ono se to plete, ale je to tak, jak jsem napsal. Nemáte pravdu!
Tzn. Pokud budete chtít odebírat 18 kW z 3-fázové soustavy 3x400V/230V - pak vždy budete muset odebírat nejméně 26A z každé fáze soustavy! Nikdy 15A. 

Takže kabel CYKY 4B x 2,5 - NIKDY stačit na takový výkon nebude!
Na hranici je 4 mm2 (záleží především na uložení),  já jsem pro 6mm2!

Rozmahel Vladimír:
Citace: Georgis Fasulis  07.05.2007, 12:29

Pane Brdlíku, podívejte se líp na teorii.
Připomenu: Trojfázový výkon P=Odm (3) x U x I x cos fí
kde U a I jsou sdružené hodnoty.
.......jeho sdružený proud bude vždy 26A.

Co to je sdružený proud?
Sdružené je pouze napětí, proud je vždy fázový.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana