Proč se přilepí kontakt relé, kterým ovládám oběhové čerpadlo?
Martin Kurka:
Citace: Miroš Jan 29.10.2025, 10:02
To relé má dvojí kontakty, tak je zapoj paralelně. (drinks)
Citace: František Ševčík 29.10.2025, 13:15
V takových aplikacích se již používají SSR - Solid State Relay s montáží na DIN lištu.
Ani jedno nepomůže, interní elektronika levných čerpadel má velký rozběhový proud (inrush current). Pohybuje se typicky nad 40A a SSR relé ani pomocnému relé s AgNi kontakty se při zapnutí takový proud nelíbí. Rychlejší z páru AgNi kontaktů relé se vždy svaří, triak SSR relé se prorazí a je z něj ozdobná podložka M4, nebo SMD součástka s kolmým startem.
Použijte relé s kontakty AgSnO2 u kterých výrobce navíc píše, že jsou určena pro zátěže s velkým rozběhovým proudem (např. halogenové žárovky).
Taková průmyslová relé do patice dělá např Finder nebo Schrack
Nebo použijte instalační jednomodulové výkonové relé pro velké rozběhové proudy.
Řešením může být i předřadný výkonový rezistor do cca 2Ω, ale pozor na jištění a o předřadný rezistor navýšenou impedanci smyčky, aby smyčka vyšla a jištění vypnulo zkrat u čerpadla. Někdy pomůže i rázová tlumivka, ale to je další jeden drahý modul navíc, cenou často srovnatelný s cenou laciného čerpadla. Ono i to relé s kontakty odolnými proti svaření něco stojí a cena za dražší značkové čerpadlo s omezením rozběhového proudu tvoří typický případ, "nechci slevu zadarmo". A to si ještě můžete gratulovat, že máte prozíravě čerpadlo připojeno ne přímo na Logo, ale na vazební relé. Neznalí zoufalci, co jim je připojili na interní relé tepelného čerpadla, nebo plynového kotle to mají s opravou dražší (=topenáři opraví mimozáručně kotel pomocí výměny celé desky elektroniky, protože by výrobce kotle byl blázen, aby takové přetížení kontaktu interního relé uznal jako záruční vadu).
Číňani si prostě s velkými rozběhovými proudy elektroniky laciných čerpadel nedělají hlavu a používají k čerpadlům kabely s vlasovými drátky, které omezí rozběhový proud už svým odporem. S nějakou impedancí smyčky při zkratu nepočítají, prostě ty vlásky někde přehoří. Vy evropané to chcete koupit co nejlevněji, tak to tak máte mít - a pokud se vám to nelíbí, tak si připlaťte a pak vám potřebnou funkci PFC do zdroje elektroniky přidáme, nebo si napište další normy a legislativu, to vám jde dobře a my pak výrobu nejlevnějších čerpadel zrušíme.
Martin Kurka:
A pokud se divíte, že jedno relé se svařuje a druhé u shodného čerpadla nikoliv, tak si porovnejte délky a průřezy přívodů k čerpadlům.
Vhodné relé které jde přímo vložit do vaší patice a má odolnost proti inrush proudu a hlavní kontakt z AgSn02 je třeba Weidmuller RCLS3L024W TERMSERIES ID výrobku 1984080000, .
Jiří_Hrubý:
Citace: Miroš Jan 29.10.2025, 10:02
To relé má dvojí kontakty, tak je zapoj paralelně. (drinks)
Snad sériově když už, dojímají mě paka, co dávají 3f stykače na bojler paralelně a myslí, jak to vyléčili.
Na 500 W motor mám vyzkoušené po několika neúspěších schrack RT314012.
V jedné aplikaci, kde to reverzovalo, pomohly varistory. Relátka ničí vypínání motoru.
Milan Hudec:
Citace: Jiří_Hrubý 29.10.2025, 16:51
Snad sériově když už, dojímají mě paka, co dávají 3f stykače na bojler paralelně a myslí, jak to vyléčili.
Na 500 W motor mám vyzkoušené po několika neúspěších schrack RT314012.
V jedné aplikaci, kde to reverzovalo, pomohly varistory. Relátka ničí vypínání motoru.
Seriově DC, paralelně AC.
Jiří_Hrubý:
U stykačů ano, u relátka vytvoří seriové zapojení stykač. Paralelní zapojení relátka z praxe vede k prodloužení funkční životnosti. I přes postupnou degradaci jednotlivých pólů, zařízení pořád funguje.
Jenže nejhorší kontakty působí zbytečné oteplení. U sériového zapojení se na závadu přijde hned.
Několik takhle vypálených relé a jeden VZ16 už mi prošel rukama.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana