Proč se přilepí kontakt relé, kterým ovládám oběhové čerpadlo?
Tomáš Orsava:
Mám naprogramované Siemens Logo! k ovládání topení a čerpadel v rodinném domě. Čerpadla pro jistotu spínám přes relé. Celkem čtyři čerpadla, dvě Grundfos a dvě naprosto stejné TRINNITY TRICOE254N, nějaké elektronické, tak jak nainstaloval topenář. S jedním je problém, relé vydrželo pár sepnutí a přilepilo se. Vyměnil jsem relé, jedno sepnutí na zkoušku, ok. Pak dvakrát sepnutí (ohřev bojleru), ok. Další sepnutí a už nerozeplo, jede trvale. Nechápu to, druhé čerpadlo stejného výrobce a typu běží (výměník krbu), ostatní od Grundfos také, žádný problém nemají.
Co by jste dělali? Měl by být paralelně ke spínacímu kontaktu nějaký RC člen? Potřeboval bych rozseknout, zda mám chybu já, nebo to čerpadlo omlátit prodejci o hlavu...
M S:
Kde ste nasli to cerpadlo? Neda sa to vygooglit, najde mozno styri linky, z toho dvaja podozrivi predajcovia, datasheet nikde, krajina vyrobcu nikde, nula nic. Font na prednej strane vyzera ako ciste Chinesium.
Osobne by som vymenil cerpadlo za dalsi Grundfos, ale riesenim by bol aj poriadny stykac, nie male DPS reletko.
Dalsia Cinska podozrivost je, ze uplne rovnake cerpadlo sa da najst s inym logom. https://www.obchodcerpadel.cz/tc-esp-iii-25-4-180e-ekonomicke-obehove-cerpadlo
Tomáš Orsava:
Pro M S:
Ano, je to tak, také jsem byl překvapen. Nejdříve jsem si myslel, že je to také Grundfos, vzhledem k těm barvám. Po pečlivém pátrání se to dá najít v archivech Geingeru, někdy v roce 2022, nebo 2023 jako novinka, čerpadla Trinnity. Má to na sobě štítek thermo-control.cz https://www.thermo-control.cz/tc-esp-iii-25-4-180e ale už je v novém kabátě... Prý regulace profesionálně. ..
Ty relátka používáme v automatizacích (patice zabere 1DIN), akorát jsem nikdy nedělal MaR, čerpadla...
Miroš Jan:
To relé má dvojí kontakty, tak je zapoj paralelně. (drinks)
František Ševčík:
V takových aplikacích se již používají SSR - Solid State Relay s montáží na DIN lištu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana