Proč se přilepí kontakt relé, kterým ovládám oběhové čerpadlo?
Martin Kurka:
Citace: František Ševčík 29.10.2025, 21:06
Martin Kurka: Věřte, že se ze SSR nestane žádná podložka. Vše je ovšem nutné správně navrhnout a dimenzovat.
Pak ovšem bude cena SSR a pomocných obvodů převyšovat cenu onoho oběhového čerpadla a vyplatí se spíš vyměnit čerpadlo.
Tomáš Orsava:
Citace: Martin Kurka 29.10.2025, 16:06
A pokud se divíte, že jedno relé se svařuje a druhé u shodného čerpadla nikoliv, tak si porovnejte délky a průřezy přívodů k čerpadlům.
Vhodné relé které jde přímo vložit do vaší patice a má odolnost proti inrush proudu a hlavní kontakt z AgSn02 je třeba Weidmuller RCLS3L024W TERMSERIES ID výrobku 1984080000, .
čerpadla jsou nad sebou, kabelová trasa je uprostřed, rozdíl v délce nebude ani 30 cm, k oběma čerpadlům asi 3m CYSY 3Cx1
už jsem dostal radu na změnu relé, akorát AgSnO2 + W, mělo by pasovat do patice a lze objednat i 4 ks. Co myslíte?
https://www.tme.eu/cz/details/rts3t024/elektromagneticka-rele-miniaturni/te-connectivity/1415898-1/
Jan Bocek:
ad.1 Velikce zajímavá odborná diskuse
ad.2 Dosti často opravují vysokofrekvenč ní techniku, kde se používají tyto typy relé, jak v ovládacích obvodech, tak v silových obvodech ( VF do 30 MHz, Pout 1-2 kW na impedanci 50 ohmů). Všechny "černé" relátka pracují na hraně svých možností. Po výměně za "červené" od Schrack, se poruchy neobjeví. V některých přístrojích je i 30 ks těchto relátek. Preventivně je všechny měním.
ad.3 Myslím, že jste dostal dobrou radu.....GL
František Ševčík:
Výborný projektant si u návrhu hlavně pohlídá omezení poměru di/dt, i když samozřejmě je potřeba brát v úvahu výše zmiňované hodnoty. Tím může být SSR, které spíná v " nule ". Někdy je nutné použít relé pro spínání ve špičce napětí -90°, 270°. Cena takového relé je okolo 790,- Kč. Proud je 40A st., napětí 480V st. RC Snubber je v ceně cca. 60,- Kč. Dodává se v případě, že takový ochranný obvod již relé nemá v sobě.
Martin Kurka:
Citace: Tomáš Orsava 29.10.2025, 22:32
čerpadla jsou nad sebou, kabelová trasa je uprostřed, rozdíl v délce nebude ani 30 cm, k oběma čerpadlům asi 3m CYSY 3Cx1
Pak vám bez měření impedancí a rozběhových proudů osciloskopicko u proudovou sondou nedokážu tento rozdíl vysvětlit. Řečeno s klasikem, cesty elektřtiny jsou občas klikaté a nevyzpytatelné .
Citace: Tomáš Orsava 29.10.2025, 22:32
už jsem dostal radu na změnu relé, akorát AgSnO2 + W, mělo by pasovat do patice a lze objednat i 4 ks. Co myslíte?
https://www.tme.eu/cz/details/rts3t024/elektromagneticka-rele-miniaturni/te-connectivity/1415898-1/
To je výborná rada, také jsem jej vám chtěl doporučit, ale měl jsem ve svých poznámkách starší typ, který na mne v e-shopech vyskočil, jako již výběhový. Jsem rád, že jste tento novější typ našel, bál jsem se, že jeho výroba úplně skončila. Občas je používám také. Ono se výrobci moc povedlo.
Jde totiž o relé, které má dělený zdvojený kontakt, jeho wolframová kontaktní část přidsedne dřív a propojí inrush proud, pak následně dosedne AgSnO2 kontaktní část a ta převede pracovní proud .
Jeho jediná nevýhoda je, že se naprosto nehodí pro spínání malých napětí, ale pro spínání zátěže na 230V AC je to univerzální bombenfest relé za rozumnou cenu, často předčící některé instalační stykače. Hodí se i na opravy relé v PIR a radarových čidlech a v časovačích, zejména když najednou změníte skupinu vláknových žárovek za LED žárovky (nebo někdo nakoupí laciné LED žárovky bez omezovačů inrush proudu) a LED svítidla a původní relátka v čidlech pak sepnou navždy .
Ovšem někteří údržbáři strojů, kteří při hledání závady bez rozmyslu mění mezi sebou relé v paticích. často nehledí na popisy a vymění relé s pozlacenými kontakty pro obvod spínající velmi malé napětí za toto relé - podle nich relé jako relé barva shodná, napětí cívky také a počet kontaktů také. Ale není relé jako relé. Tudíž si bezhlavou výměnou způsobí hned 2 závady a relátku na malé napětí nenávratně zničí pozlacení kontaktů. A když relé vrátí zpět na původní pozici, zůstane jim jedna zákeřná závada v obvodu pro malá napětí.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana