Lze vést hromosvod plotovou zdí ze ztraceného bednění?

<< < (2/5) > >>

PP11:
Citace: Jirka Údržbář  25.10.2025, 20:00

Hlavně se vyvarujte zabetonování AlMgSi vodiče!!

Díky za rady, ale musíte na mě jako na laika. AlMSi vodič je co, to co vede od svorky nahoru?

Jiří Schwarz:
Ono se to z fotky úplně přesně nepozná jestli tam je
AlMgSi je vodič ze speciální hliníkové slitiny, dělají se z něj svody, takže by měl vést "od zkušební svorky nahoru". Nepatří do země!
Protože je to slitina na bázi hliníku, působí na něj agresivně některé chemické složky z malty nebo betonu

František Šohajda:
Už jsem viděl AlMgSi i jako přizemění z HDS budovy do země na tyče ! Při revizi.
Lidi jsou různí...! (zle)

Pavel Horský:
A ještě si obejděte kolem domu zbylé svody u kterých zetmelte vršky ochranných trubek, aby vám do nich nezatékala voda. Vstup drátu do trubky musí být utěsněn.

Citace: Sede  23.10.2025, 09:21

Na plotové zdi bude tenkovrstvá omítka jako na stávající stěně, nedojde případným úderem blesku k jejímu znehodnocení?

Ano, mám vážné obavy, že při větším úderu blesku do objektu může být poškozena ona plánované přizdívky. Osobně se mi moc přizdění drátu nelíbí a volil bych jeho přiznání na stěně stávajícího zdiva. Již jsem několikrát viděl poškozené rohy budov se skrytými svody a není to pak nic příjemného. Ve většině případů nevyplácela pojišťovna, neboť bylo prokázáno, že bylo vše špatně provedeno.

Kvita Ladislav:
Citace: Pavel Horský  28.10.2025, 10:31

Vstup drátu do trubky musí být utěsněn.

Podle staré 34 1390 musela být ucpávka vodivá. Jak se to dělá dnes? Předpokládám, že olovo se už zřejmě k tomuto účelu nepoužívá. Vstup vodiče do trubky se tedy utěsní čímkoliv vhodným i nevodivým a vodivé spojení trubky s vodičem se provede nějakou k tomu určenou svorkou? Nebo už se ochranná trubka s vodičem v ní uloženým nespojuje? Podotýkám, že se hromosvody ve své praxi nezabývám, ptám se jen proto, že mě docela zajímá, jak je řešení podle 62305. Přiznám se, že jsem zběžně nahlédl do 62305-3, ale nic se mi tam k této otázce nepovedlo najít.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana