Jaký stykač s nuceným vedením kontaktů použít?
Martin Kurka:
Citace: Miroslav Zuna 22.09.2025, 14:17
Kontakty se nepotkají ,ale časový interval mezi rozpojením a spojením kontaktů NC-NO je kratší než půlperioda AC. Při frekvenci 50Hz trvá půlperioda 10ms. Pokud zátěž kontaktů způsobuje jiskření ,tak výboj nestíhá zhasnout a vznikne zkrat. Ideální je použití dvou vzájemně blokovaných stykačů .
Hořící oblouk je vodivý skoro jako kus drátu. Zhasne při zániku napětí, nebo při dostatečném oddálení kontaktů, nebo při dostatečném ochlazení oblouku. Když se potkávájí dvě sítě v protifázi, není na kontaktech 400V, ale třeba 800V ef tj. amplituda 1130V a to už potřebujete hodně dlouhou dráhu, aby oblouk zhasnul. Motor v generátorickém běhu takové protinapětí neudrží, protože mu klesá kmitočet i generované napětí, ale dvě tvrdé sítě shodného kmitočtu hoření oblouku živí neustále a cyklicky jej zapalují. Takže ani robustní jeřábový stykač si s přepínáním sítí nemusí poradit.
Martin Kurka:
Citace: Petr Bohusik 22.09.2025, 09:11
Konkrétně dva stykače LC1D09P7 blokované pomocí LAD9V2 a zpožděné sepnutí blokem LADS2, kde je ta prodleva 40 ms.
Mechanicky zpožděné pomocné kontakty pracují často na pneumatickém principu. A proto je zde otázkou, zda pro použití v této aplikaci budou mít Lloyd certifikaci pro použití na lodích.
(BTW Pamětníci vzpomínáte na teplotní stabilitu časů schodišťového spínače SA1 se rtuťovým prasátkem a pneumatickým nastavováním zpoždění?)
dfasf:
Velice oceňuji všechny doporučení, rady a zkušenosti o které jste se se mnou podělili. Toto forum je svou odborností naprosto unikátní. (poklona)
Obával jsem se, že jen výměnou stykače za jiný typ se problému nezbavím, protože čas mezi přepnutím je příliš krátký.
Nyní je použit SE A9C20838 bohužel použit pro něj v nevhodném zapojení.
Budu kontaktovat dodavatele elektroinstala ce a doporučím mu buď automat od Lovato El. nebo již zmíněnou stykačovou kombinaci s časovým blokem. Uvidíme co projde přes schválení.
Michael S. Dobrý:
Citace: dfasf 23.09.2025, 08:15
Velice oceňuji všechny doporučení, rady a zkušenosti o které jste se se mnou podělili. Toto forum je svou odborností naprosto unikátní. (poklona)
Obával jsem se, že jen výměnou stykače za jiný typ se problému nezbavím, protože čas mezi přepnutím je příliš krátký.
Nyní je použit SE A9C20838 bohužel použit pro něj v nevhodném zapojení.
Budu kontaktovat dodavatele elektroinstala ce a doporučím mu buď automat od Lovato El. nebo již zmíněnou stykačovou kombinaci s časovým blokem. Uvidíme co projde přes schválení.
Pravděpodobně bude má úvaha působit hloupě, ale zeptám se: Když se zpracoval projekt projektant nevzal v úvahu možnost, že při použití pouze jednoho stykače to bude dělat neplechu se zhášením oblouku? Výrobce rozvaděče mohl řešení rozporovat na základě zkušeností z praxe...Nebert e to ve zlém, jen mě to napadlo když jsem o tom přemýšlel.
[/quote]
Milan Hudec:
A to řešení s "dvojsvícenim" je pro vás nepoužitelné?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana