Jak řešit degradaci izolace vodičů CYKY 3x2,5 po 17 letech v zemi?

<< < (2/4) > >>

Josef Král_25:
Citace: Jiří_Hrubý  03.09.2025, 14:00

Pěnou to leda zhoršíte, když už je ta trubka špatně, je lepší, když může alespoň větrat. Správná technologie trubkování je o dodržení spádu a použití drenážních a zatahovacích šachet. Pak je takové řešení funkční a zrovna ve vašem případě byste kabel pohodlně vytáhl a nahradil novým.
Vysušení znamená pověsit na něj aspoň přímotop a nechat konce dýchat. Ne vždycky to pomůže, ale může to zlepšit stav.
Průraz ven bych měřil se spojenými vodiči na 4kV a vzhledem k chráničce bych zkusmo zasunul vodič i do ní až do vody a měřil proti němu. Poruchy uvnitř chráničky se blbě projevují proti zemi a v chráničce plné vody je chuťovka najít přesně místo průrazu.

Nejraději bych to celé vykopal a udělal chráničku a průtah pořádně. Vzhledem k velikosti celé akce, ponechám jako budoucí řešení s nějakým dalším kopáním do domu. Zatím použiji druhý funkční kabel a jednou za čas změřím izolační odpor.

Jinak v chráničce někdo ponechal protahovací provázek. Nicméně s 15m kabelem ještě zatočeným u domu do rozvaděče nemám šanci pohnout.
Možná rozeberu zámkovou dlažbu co nejblíže k domu/pod střechu, zkusím protáhnout celý nový kabel nebo napojím část nového kabelu v suché části.

Jiří_Hrubý:
15 metrů není nic, dokonce ani ohyb, má-li správný rádius. Běžně se zatahuje 100metrů, je to o pečlivosti při pokládce.
Jinak kabelu, který zůstane dlouhodobě vypnutý a v zemi, se izolační stav naopak zhoršuje.

Václav Třetí:
Citace: Josef Král_25  03.09.2025, 14:09

Při měření "poškozeného" CYKY kabelu vůči uzemnění u každého vodiče naměřen přibližně stejný izolační odpor 0,4 MΩ (měřeno 500V DC, 1000V DC).
U funkčního kabelu ve stejné chráničce naměřen u každého vodiče izolační odpor proti zemi >100 MΩ.

Citace: Josef Král_25  03.09.2025, 09:55

Před rokem jsem potřeboval prodloužit kabel k pohonu vrat a udělal spojku (gelová IP68) pro prodloužení o 3m.
Nicméně asi po 8 měsících začal padal jistič 10A a interval se zkracoval. Kabel jsem raději odstavil. Nejdříve jsem myslel, že je problém ve spojce (byla utopená v chráničce ve vodě) a spojku předělal a chráničku vysušil. Pro jistotu jsme ještě změřil izolační odpor (500V DC, 1mA) a zjistil, že mezi jednotlivými vodiči není skoro žádná izolace (<5kΩ) měřeno na konci původního kabelu před spojkou. Problém nebyl ve spojce, ale v degradaci izolace kabelu.

To vypadá na poškození kabelu protlačením nějakého toho kamene přes chráničku a plášť kabelu až na žíly. Tedy špatně uložená chránička, mělko v zemi a zasypaná smetím, nikoliv jemným pískem. V tom případě bude také problém protáhnout nový kabel(y).

Jiří_Hrubý:
Citace: Josef Král_25  03.09.2025, 14:09

Při měření "poškozeného" CYKY kabelu vůči uzemnění u každého vodiče naměřen přibližně stejný izolační odpor 0,4 MΩ ....

Přehlédl jsem úplně tuhle odpověď.
Jak už uvedl kol. Václav Třetí, ten kabel je prokazatelně poškozený. Tím, že je proražený ven, je slušná šance najít místo poruchy, otázka ovšem spočívá v ekonomické rentabilitě, protože měřící vůz by byl určitě dražší než nový výkop ale kdybyste sehnal někoho, kdo by vám půjčil A rám a znáte li trasu, našlo by se to celkem rychle. Protože k poškození mohlo dojít během hutnění, nedá se doporučit zaměřit se na přechody do země a ze země, kde za normálních okolností, vlivem sesedání půdy, dochází k poruchám častěji.

Petr Matuška:
Nedávno jsem měřil ponorné čerpadlo s kabelem podobným CGSG 3G1 délky 15m. Izolační odpor  mezi žílami měřený na vidlici byl cca 0,01Mohm. Kabel byl v jednom místě (zhruba v půlce) napojený a zafouknutý ve smršťovací bužírce s lepidlem. Tak jsem ten kabel ustřihl cca 0,5m před napojením. A výsledek byl 3x 100Mohm na vidlici.
Rozebral jsem čerpadlo a odpojil kabel od motoru. Odpojený zbytek kabelu  3x0,01Mohm, čerpadlo cca  7Mohm. Odstřihl jsem kabel asi 20cm od průchodky a změřil pahýl : 3x cca 0,18Mohm. A pak jsem měřil kus kabelu, co zbyl (asi 8m) a odstřihoval po metru. Pořád míň než 0,1Mohmu. Vzdal jsem to při délce zbytku asi 4m. Prostě prakticky proražený kabel, i když na plášti nebyly známky poškození.
A to všechno zvládla udělat studniční voda za pár let ponoření.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana