Jak řešit degradaci izolace vodičů CYKY 3x2,5 po 17 letech v zemi?

<< < (3/4) > >>

Václav Třetí:
Železitá a vápenitá voda umí zázraky. Ony ty dnešní gumové kabely nejsou to co bývaly.

Ovšem CYKY zmíněná v původním dotazu by měla vydržet víc, ta bude poškozená. Moje zkušenost je, že kabel v zatopené chráničce odejde daleko dříve, nejlepší je pískové lože, důkladně zapískované ze spoda i shora přesátým pískem a navrch s odstupem výstražná folie. To vše v dostatečně hlubokém výkopu. Nejdůležitější je to právě v místech jako vrata s přejezdy vozidel.

Petr Matuška:
Citace: Václav Třetí  11.09.2025, 12:45

Ovšem CYKY zmíněná v původním dotazu by měla vydržet víc, ta bude poškozená.

Máte pravdu, trochu jsem odbočil od tématu

Václav Třetí:
Citace: Petr Matuška  11.09.2025, 13:09

Máte pravdu, trochu jsem odbočil od tématu

To není vůbec na škodu, je to zajímavá zkušenost, která může mnohým být nápomocna k odhalení závady. Nemusí být vždy kabel viditelně poškozený, přesto může být vadný a motor čerpadla je v tom úplně nevinně.

Milan Hudec:
Ono je to taknějak jedno k druhému.
1.kabely cyky bez naprosto vyladěného uložení nejsou do země moc vhodné, používám NYY, taknějak na jistotu.
2.na trhu není chránička ve smyslu dobré mech.ochrany + samoodvodňovac í, zde vidím výzvu pro výrobce, bo se izolace/oddolnost nových kabelů neustále snižuje.

Jiří_Hrubý:
ad2  co se mechaniky týká, tak ani "kágéčko" si nenechá líbit všechno a pořád je možnost pořídit trubky pro řízené protlaky, ovšem cena značně převýší řádně uloženou klasickou chráničku.
Samo drenážní systém je dvojsečný, může-li voda ven, může i dovnitř a s ní jemné bláto, které trubku časem ucpe.
Langmatz například a další výrobci nejen v Německu, kde se na kvalitu kladení podzemních sítí dbá, dodávají propracovaný systém pro trubkování. Protahovací šachty s drenáží, zesílené trubky a podobně, vše existuje, problém je cena a neznalost projektantů. I když zažil jsem, že to jeden statečně namaloval a kvůli ceně mu to hodili na hlavu a udělali to obvyklým způsobem...
Nic to ale nemění na faktu, že pokud už někdo chce za každou cenu chráničku, pak i s využitím běžně dostupných komponent a trochy řemesla, lze vytvořit z vrapovky odolný a suchý kabelovod, poskytující možnost rezervy dalšího rozšíření.
Jinak Němci zásadně vyžadovali písek i na chráničky, zkrátka kabelová trasa a hotovo.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana