Jak řešit degradaci izolace vodičů CYKY 3x2,5 po 17 letech v zemi?
František Šohajda:
Před lety se dal koupit ve velkoobchodě kabel CYKY 1,5 až 2,5 údajně z Rumunska?
Při montáži se jevil jako 1mm velikost 1,5 a 1,5mm jako velikost 2,5.Měl jsem jedno klubo a letos jsem na konec cykyny (asi po 22 letech od instalace) zapojoval svítidlo majiteli v RD. Kabel za ty roky tvrdý jak ocel,při ohnutí praskla izolace a vnitřní (plastelína) byla jak dřevo z dubu.Jestli to nebyl tento typ CYKYny?Potom se už neprodával! (box)
Václav Třetí:
Citace: František Šohajda 16.09.2025, 17:49
Před lety se dal koupit ve velkoobchodě kabel CYKY 1,5 až 2,5 údajně z Rumunska?
Potom se už neprodával!
Toto provedení CYKY pamatuji, vypadalo už na první pohled mohutněji a říkalo se o něm, že je z Rumunska, ale nikde jsem to napsané neviděl. Bylo to okolo revoluce několik let a nepamatuji, že by byl v třížílovém provedení, vždy pouze 2B x 1,5 (2,5). Velice špatně se holil už jako nový, vnější izolace byla silná a tvrdá, výplňová hmota se drobila a sypala jako piliny a měla i obdobnou barvu. Žíly měly také silnější izolaci a někdo z kolegů tehdy měřil mikrometrem průměr vodiče a ten byl také silnější, řádově až o 0,1mm.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana