Nicméně odpověď "vezmete přímo z nulové svorkovnice rozvaděče, nikoli přes chránič" mi ale stále přijde dobrá, vzhledem k povaze a znění dotazu. Jen mi tam vadí, že za pátý vodič označuje N, ačkoli v seznamu ho má na čtvrtém místě. Že to není úplně jasné a že to není jedno je vidět i z doplnění: "...pokud by mělo jít pouze o rozdělení - zdvojení ochranného vodiče". O jakém pátém vodiči se to tedy bavíme
Jen by to chtělo upřesnit, která svorkovnice je míněna. PEN nebo N? Také záleží na rozvodu, zda je TN-C nebo TN-C-S. Tak trochu kulhá terminologie, obdobně jako u laiků a starých elektrikářů (fuj, co to říkám, já už jsem taky starej).
K tomu pátému vodiči. Já již z dob dávných znám označení "pátý vodič" z rozvodů veřejného osvětlení. U vrchních vedení sítě zkombinovaných s rozvodem VO se říkalo 5. vodič přidanému vodiči pro VO. Obce, které mívaly tzv. polonoční přisvětlení, měly 5. vodiče dokonce dva. (Obvykle po 21. hod. se část osvětlení - většinou každá druhá lampa - zhasínala a opět se rozsvícelo v 03 hod.) Nastavení časů souviselo s pracovním cyklem obyvatel obce a bývalo i různě posunuté podle dominantního zaměstnavatele v obci. Uvedený cyklus býval běžný v obci s kravínem, tak brzy vstávali krmiči a dojičky, v obcích s továrnou bývalo částečně zhasnuto také 22 až 05 hod.
U toho kotle by se možná za pátý vodič dal považovat ovládací vodič HDO. Ten AI neuvažovala vůbec!
"Jádro pudla" dotazu kol. Kastnera mě také trochu překvapilo. Pan kol. Kastner je excelentní odborník na motory, ale tam se s vodičem N příliš nepracuje, tak si zřejmě představil problematiku topných těles kotle obdobně jako zapojení vinutí třífázového elektromotoru. Jenže vlivem elektroniky, kterou předepisují výrobci kotle požadavky energetiky, tedy postupný náběh příkonu, aby se omezily proudové nárazy při zapínání, je vše složitější a vodič N je potřebný a důležitý pro spolehlivý a bezpečný provoz.