Jak bys navrhl elektrikářskou Hippokratovu přísahu ty?
Pavel Ryšavý:
Citace: Jan Yossarian 21.07.2025, 13:54
Nebudu škodit.
Nevytvořím instalaci, která by mohla ohrozit život, zdraví nebo majetek, i kdyby si to spotřebitel sám přál....
Připomíná mi to biblické desatero, jednoduché, srozumitelné, ale nikdo to nezvládne (-:
Asi si to vytisknu a dám na zeď, aby to bylo na očích
Miroslav Minařík:
Citace: Pavel Ryšavý 22.07.2025, 09:57
Připomíná mi to biblické desatero, jednoduché, srozumitelné, ale nikdo to nezvládne (-:
Nezvládne. Ale je to mantra, kterou když si připomínáme, můžeme se ideálu alespoň přiblížit. (drinks)
Citace: Jan Franěk 22.07.2025, 09:52
Je možné se nějaké tyto podklady zde podělit? Velmi mě to zajímá
Zde těžko.
Ale až zase zavítáš k nám do Velkomoravské říše, mohu ti dát praktické cvičení z přípravné analytiky zdrojů informací, které potřebuji k ověření interpretace chatu GPT.
To je tak na dva dny ...
(jupi) (jupi) (jupi)
Jan Palička:
Citace: Jan Franěk 22.07.2025, 09:52
Zkuste se na to podívat z pohledu investora. CO je pro vás důležité? Jen cena, nebo aby byla odvedena dobrá práce? Obojí? I když to jde proti sobě? Kde je ta hranice kdy se dá mluvit o dobré ceně i dobré práci? Zajímá mě jestli firma dodržuje nějaký kodex (přísahu) nebo jen ta cena?
Z pohledu investora (nejen) se na to dívám 30 let. Takže co je důležité? Pro veřejnou sféru bohužel většinou cena, což je pro zadavatele nejvýhodnější, špatně se výběr napadá, špatně se odvolává a obtížně se stíhá. U soukromých subjektů už to není vždy pravda, většinou se hledá kompromis mezi kvalitou a cenou. A pak jsou subjekty, které chtějí špičkovu kvalitu a chápou, že stojí peníze.
Jenže: tohle dělení by se správně mělo týkat jen filozofie řešení (někdo zapíná světlo spínačem, jiný chce KNX), pracovní postupy a legislativa jsou pro všechny stejné. Bohužel se hlavně projevuje v kvalitě práce, což je základní problém - levný řemeslník není levný jen proto, že používá levnější komponenty, ale zejména proto, že z těch 10 bodů mu není vlastní ani jeden - je prostě takové řemeslné prase. Institucionáln í investor se s dodavatelem, jehož výsledky práce jsou o level dva níž, než měly být, umí rozloučit (příklady mohl bych vyprávět dlouho a dlouho, leč nejsou to historky na veřejný server). Soukromý běžný BFU nepozná, když výsledek práce jakž takž funguje; většinou přijde prozření až při první podivné závadě. Pokud ovšem odvedení dobré práce není dáno vlastní stavovskou ctí řemeslníka, moc se s tím dělat nedá.
Osobně se mi velmi líbí přístup, který jsem nedávno našel na jednom stavebním serveru:
pán A/ ..podělte se jaké používáte fasádní folie? Musí být ÚV stabilní i proti povětrnostním vlivům. Koukal jsem na folii od ... Nabídl jsem ji zákazníkovi a chce ode mě levnější variantu
pán B/ ...UV facade tape. Nic jiného, pokud to zákazník nechce zaplatit ať mu to dělá někdo jiný. Když za něco mám držet záruku, tak jedině s materiály co určím já.
pán A/ ze zákona neodpovídáte za vadu, pokud výslovně zákazníka upozorníte na nevhodnost materiálu a on na jeho užití trvá.
pán B/ to mě je jedno. Chci aby to fungovalo a nechci pak řešit že je něco špatně. Zakládám si na tom, aby vše bylo v nejvyšší kvalitě a nechci to jedním kseftem podělat. Za 10 let jsem nemusel shánět zakázky a práci mám pořád. a kvůli tomu, že někdo chce šetřit si nebudu kazit jméno
Víc takových......
František Šohajda:
Hippokratova přísaha je pro lékaře....Tady nejsme u lékařů!
I když ji budeme nazývat elektrikářská.
Možno navrhnout jinou přísahu, třeba Teslovu,Edisonovu ,Wattovu a podobně... (poklona)
Jinak dobrý návrh.
Miroslav Minařík:
Citace: František Šohajda 22.07.2025, 18:42
Hippokratova přísaha je pro lékaře....Tady nejsme u lékařů!
I když ji budeme nazývat elektrikářská.
Možno navrhnout jinou přísahu, třeba Teslovu,Edisonovu ,Wattovu a podobně... (poklona)
Jinak dobrý návrh.
Ale, ale ... podívejme se na jazykozpytce! (dance)
Použil jsem Hippokratovu přísahu ne jako odkaz na lékařství, ale jako narativní rámec modelu pro etický závazek určité profese vůči veřejnosti.
V tomhle případě nejde o to, jestli jsme elektrikáři nebo lékaři, ale o to, jak dát jasnou a srozumitelnou podobu profesnímu závazku, právě skrze přísahu jako formu. Použití Hippokrata není doslovné, ale kulturní zkratka. Funguje to stejně jako když se řekne Don Quijote a víme, že jde o boj s větrnými mlýny, ne o Španělsko.
Apropo, tebou zmiňované osobnosti s tím desaterem nemají ni společného, pominu-li Ohmův zákon ...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana