Jak bys navrhl elektrikářskou Hippokratovu přísahu ty?

<< < (2/6) > >>

Jan Palička:
Citace: Jan Franěk  21.07.2025, 20:02

Na druhou stranu je to i o samotných investorech. Pokud stojí o tyto řemeslníky a jsou ochotni je zaplatit, pak budou jejich počty stoupat.

Přemýšlím, který bod má vazbu na investory. Jen ten třetí od konce, ale docela by mne zajímalo kolik procent řemeslníků řekne, ne pane, tohle já používat nebudu, pokud na tom trváte, zakázku neberu. Deset procent? I to se mi zdá optimistické číslo.....

Jiří Kantner:
Citace: Jan Palička  21.07.2025, 21:38

docela by mne zajímalo kolik procent řemeslníků řekne, ne pane, tohle já používat nebudu, pokud na tom trváte, zakázku neberu.

Zákazník je pán, on vypisuje výběrové řízení a málokdo si může postavit hlavu, ignorovat zakázku. To platí i v jiných oborech bez ohledu na to jestli jde o par tiscovek korun nebo o kontrakt za miliony euro. Jo bylo by to hezké, kdyby.
Spíš je to pravděpodobné u živnostníka co ma dost práce ale jakmile jde o firmu kde se musi každý měsíc uzavřít zakazky v urcitem objemu aby bylo na vyplaty, tak se takovy postup finančnímu řediteli zdůvodňuje velmi špatně.
Proto palec nahoru všem co dokáží takové zakazky odmitnout.

Pavel Horský:
Citace: Jan Yossarian  21.07.2025, 13:54

Budu se průběžně vzdělávat.
Bez aktuálních znalostí nemůžu dělat bezpečnou a odpovědnou práci.

Může toto u nás někdy fungovat?

Miroslav Minařík:
Citace: Jan Yossarian  21.07.2025, 13:54

Jeden starý pán, teda elektrikář srdcem i duší nám tu rozdával leták. Šéf to pak ladil:

O0 Výstižné, lepší, než všechny předchozí návrhy co jsem nasbíral, myslím celý souhrn.

Vše zaslané e-mailem jsem prošel, je vidět, že šéf bude srdcař.

Jan Franěk:
Citace: Jan Palička  21.07.2025, 21:38

Přemýšlím, který bod má vazbu na investory. ....

Žádný a přece všechny. JE to hlavně o úhlu pohledu každého jednotlivce. Pokud stojíte o dobrého řemeslníka, akceptujete většinou jak jeho cenu, tak i přístup k jednotlivým materiálům a výrobcům. Všechno má své hranice. Na rovinu, také něco silně odmítám a raději nedělám, na něco zase dokážu kývnout, pokud investor zase akceptuje moje výhrady a třeba i omezení záruk. Je to vždy o dialogu.

Ale téma je trochu jiné. Hippokratova přísaha. Jak jsem psal, osobně je to z mého pohledu dost svazující a silné na to, aby to bylo možné uvést v reálný život. Pohled na základní etický kodex je podle mne méně problematický a tedy lépe široce průchozí.

Navíc jako všechno to má své dvě tváře. Jinak řečeno - Cesta do pekla je dlážděna samými dobrými úmysly.

Zkuste se na to podívat z pohledu investora. CO je pro vás důležité? Jen cena, nebo aby byla odvedena dobrá práce? Obojí? I když to jde proti sobě? Kde je ta hranice kdy se dá mluvit o dobré ceně i dobré práci? Zajímá mě jestli firma dodržuje nějaký kodex (přísahu) nebo jen ta cena?

Vždy budou skupiny zákazníků i firem, které budou jen levné a vyžadovat nízkou cenu a pak bude skupina řemeslníků která to bere "vážněji" a zákazníci kteří vyžadují vyšší standard. Každá skupina investorů si tu svou skupinu řemeslníků prostě musí najít. Co je dobře a co je špatně? Zase je  to o úhlu pohledu.

Citace: Miroslav Minařík  22.07.2025, 08:39

Vše zaslané e-mailem jsem prošel, je vidět, že šéf bude srdcař.

Je možné se nějaké tyto podklady zde podělit? Velmi mě to zajímá

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana