Jak bastlit bezpečně a odpovědně?
Milan Hudec:
Mírně schopný kutil je schopen instalovat pásek správně, a to za polovinu nákladů (pokud nemá zrovna hodinovku právníka).
Navíc i u elekrofi. je naděje, že vše bude ok malá, ty profi se domkem zabývat nebudou, či budou za neakceptovatel nou cenu.
Jiří_Hrubý:
Léta jsem neviděl, že by zkušený elektrikář pokládal pásek do výkopu. Pro firmu je to ekonomicky nesmyslné. Proto to pokládá nějaký pohůnek, nebo největší blb z firmy. Zpravidla se to ale hodí na ty, co hrabou základy. A protože koordinace s litím je mimo elektrofirmu, tak to skončí pod betonem a jsou rádi, že najdou vývody aspoň přibližně podle PD.
Kvalitních řemeslníků je prostě málo, tudíž cena je vysoká, čekací lhůty prodlužují a prodražují stavbu a stavebník pak sáhne po čemkoli, co si říká elektrofirma.
Viděl jsem od firmy zkroucené zemnicí dráty, ale taky od kutila položený pásek i s natlučenými sondami na dně výkopu v místě svodů.
Fušeři jsou podle Gaussovy křivky mezi řemeslníky i mezi kutily. Akorát i fušer řemeslník má nějaký papír.
Jan Franěk:
Citace: Jiří_Hrubý 20.08.2025, 21:53
Léta jsem neviděl, že by zkušený elektrikář pokládal pásek do výkopu. Pro firmu je to ekonomicky nesmyslné. Proto to pokládá nějaký pohůnek, nebo největší blb z firmy. ......
Nezlobte se na mě, ale tohle neberu jako argument, spíš jako blbost. Cena položení pásku není nic co by kohokoliv položilo a navíc i ten bastlíř si nějaké peníze řekne, tak se bavíme v případě rodinného domu možná o pár tisícovkách a to ještě opravdu možná. Ani ta stavební firma to nedělá zdarma, ale kvůli svému zisku. Tedy nemůže být řeč o nějakém ekonomické nesmyslu. Ten naopak může nastat na velké stavbě, když je odbyto propojení zemniče na vnitřní část betonového monobloku velké stavby, nebo betonových sloupů průmyslových hal a podobně. Proto si to tam hlídají dost pečlivě najatí odborníci a sledují k tomu podrobně zpracovaný projekt.
Abychom si rozuměli. Nemám problém s tím aby to prováděla stavební firma, ale s tím že se to dělá špatně. Sám jsem už proškolil asi 18 lidí ze čtyř stavebních firem na to, jak správně připravit základový zemnič a jak je důležitá i fotodokumentac e.
......
Viděl jsem od firmy zkroucené zemnicí dráty, ale taky od kutila položený pásek i s natlučenými sondami na dně výkopu v místě svodů.
.....
Ano a přitom stačí tak málo. Třeba tvrdě vyžadovat tu fotodokumentac i a podmínit zaplacení faktury jejím dodáním. Nebo třeba si to může udělat kutil sám, ale pak pozve RT na kontrolu ještě před zalitím betonem. Podobný způsob třeba zvolili sousedi. Nechali stavební firmu připravit zemnič, dle přesně stanovených parametrů. Pak jsem přišel já a beton se směl nalít do výkopu až po opravě dvou míst. Kdo chce hledá způsob, kdo nechce tak důvod.
Mnoho argumentů proč to nejde udělat dobře je prostě opravdu směšných, včetně těch argumentů že se tak děje normálně. Normální a dobře to není, jen to mnozí takto omlouvají a přijali za jakýsi standard. Je to volba každého z nás.
Léta jsem neviděl, že by zkušený elektrikář pokládal pásek do výkopu.......
Letos se přiznám jsem neprováděl ani jeden základový zemnič. Ale cca k deseti jsem jich kontroloval před zalitím. Nicméně každoročně jich běžně pár také realizuji.
Jiří_Hrubý:
Pointa je v tom, že má-li firma pár schopných elektrikářů, nebude plýtvat jejich čas a energii na podřadnou práci, která nemůže být nikdy ceněna jako třeba drátování rozvaděče. Proto se na to nasazují méně kvalifikovaní, nebo to udělají zedníci.
Berete to podle sebe, kdy jako profík máte celou zakázku pod palcem a záleží vám na kvalitě díla, které si necháte po zásluze zaplatit. A v takové bublině žijete a je to ideální svět, jenže ten neexistuje.
Nikdo nebude rozbíjet základy kvůli chybějícím fotkám, každý majitel firmy chce ušetřit a zvyšovat zisk, proto se v reálném světě dělají třeba zrovna ty zemniče tak, jak se dělají. Navíc v době hrabání základů a lití desky, ještě stavebník ani nemá elektrikáře, protože je to nezajímavý kšeft.
Za poslední rok se tu v jedné lokalitě staví pátá chalupa, vždycky stejný příběh, přijel bagr, večer se tam hodil pásek, vývody se natahaly k čarám sprejem na zemi a ráno přijel mix.
To jak to popisujete, bude fungovat tehdy, bude-li mít stavebník známého, nebo zasmluvněného elektrikáře, který bude mít čas a chuť se tím zabývat.
Pokud si ale stavebník pročte alespoň základy, udělá si ten zemnič lepší a za ušetřené peníze koupí lepší materiály. To je chování zkušeného kutila.
A stavební dozor? To taky není jistota, neexistuje odborník na všechno a nezřídka se mezi sebou s těmi firmami dobře znají.
Jan Franěk:
Rozhodně nežiji v ideálním a sluníčkovém světě. Nicméně to že to někdo bastlí mne prostě nezajímá a nepřesvědčí o tom, že to budu bastlit také. Většina mých zákazníků se mnou spolupracuje právě proto. Ti co je pro ně důležitá pouze cena si prostě vybírají jiné dodavatelské firmy. I tak mám práce dost a znám okolo sebe mnoho kolegů kteří jsou na tom podobně, nebo často i lépe než já.
Je v pořádku že je k dispozici celé široké spektrum firem. Od těch levných (nemusí nutně znamenat že úplně špatných), po firmy s bohatými zkušenostmi, nebo přímo specializovaný ch na konkrétní činnost, které se nemusí bát říci i o vyšší odměnu. Zákazník tu cenu většinou rád akceptuje právě proto, že v jejich práci vidí tu přidanou hodnotu. Pokud někdo nevidí ve kvalitně provedeném díle (a nemusí jít jen o ten zemnič) tu přidanou hodnotu, tak je to taky v pořádku. To že kvalita je mizerná, nebo zemnič který je z hlediska bezpečnosti rodiny velmi důležitý vydrží cca třetinu toho co správně provedený v rozdílu třeba jen 2 tisíceKč, je jejich volbou. Ale pak ať si nestěžují a nechtějí řešení které stojí pár korun. Už jsme řešili "opravu" zemniče po cca 10 letech, kdy bylo nutné obkopat celý dům, rozebrat chodníky a podobně. Ušetřené cca dvě tisícovky za realizační firmu, stály investora víc jak dvě desítky tisíc i když si část prací prováděl sám. To je pouze jeden z mnoha případů z praxe. Znám ovšem i mnoho případů kde nad tím mávnou rukou s tím že se jim zatím nic nestalo a tak to snad vydrží. Opět jejich volba a odpovědnost. Je mi to pak také jedno.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana