Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  PROFI zóna.
| |-+  JAKÉ DOKLADY? - živnosti, osvědčení, legislativa
| | |-+  Kam se poděly moje zkušenosti?
0 uživatelů a 2 Hostů prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: 1 2 [3] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Kam se poděly moje zkušenosti?  (Přečteno 11232 krát)
Jan Hájek
*

Prostě .... HÁJEK!

« Odpověď #36 kdy: 14.07.2025, 10:24 »

Zde je příklad řešení pro rodinné domy. https://www.dehn.cz/cs/rodinne-domy-a-drevostavby

Vždy je důležité otevřeně hovořit s klientem a vše co nejjednodušeji vysvětlit.
Osvědčilo se mi, pokud se mne někdo snaží přesvědčovat o fyzikálních vlastnostech bleskového proudu, které jsem se neučil, nejdříve ověřit, zda je autor výroků alespoň na seznamu navrhovaných nobelistů. Pokud ne, držím se toho, co je možné procvičit v knihách od Antonína Blahovce.

Kirhoffův zákon a rozdělení proudu v obvodu s impedancemi jsou základní znalosti, které musí každý elektrotechnik zvládnout i ve spánku.

Každý má právo zvolit špatné řešení a nést za to následky. Je fér předat správné informace, aby nebyl prostor pro pozdější výmluvy.

Když mě někdo přesvědčuje, že 10 cm polystyrénovéh o zateplení stačí na elektrickou izolaci potenciálu blesku, vždy navrhuji: "Vidíte tamto vedení s 400 kV, které je vůči blesku ušmudlané? Vezměte si tu desku na ochranu, rozhoupejte ho, a pokud se vrátíte, podiskutujeme spolu." Kupodivu to zatím nikdo neudělal.

Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu
Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
*

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B

« Odpověď #37 kdy: 14.07.2025, 12:38 »

...o návrh systému LPS jsem požádal vás pro paní architektku se kterým mě vyhodila.

Paní architektka je rovněž odbornicí na návrh ochrany před účinky blesku a přepětí?
Pokud ne, jak vás mohla s návrhem vyhodit?
Jako, že se ji to opticky nelíbilo?
A nebo se jí nelíbila cena celé navržené soustavy?
Ano, HVI je na první pohled dražší...nicmé ně, proveďte hromosvod z klasiky v hodnotách, které zaručuje HVI. Pak se můžeme bavit o penězích a ve finále i o optickém vjemu.

Z praxe: zákazník mě požádal o projekt hromosvodu na jeho rodinný dům. Nebyl to přímo laik ale ptal se mě jak se dnes dělají hromosvody. Říkal jsem mu, že dnes je systém LPS, musí se určit riziko a třeba dle rizika se určí velikost valivých koulí atd. Zastavil mě a říkal: vy máte valicí koule, já mám visicí koule a taky to nevytrubuji do světa a ukázal mi kde je východ.

Pak máte štěstí na zákazníky voly.
Mě se toto nikdy nestalo. Zákazníkovi to vždy vysvětlím tak, aby to pochopil, tzv. po lopatě a ten váš by ode mne tou lopatou přes koule asi určitě dostal. Když někomu věnuji svůj drahocenný čas a on by se mě pak jal sprostě vyhazovat a to jen kvůli tomu, že je zřejmě lobotomik...ne, to bych nedal.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E2A, E2B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: horac@podborany.cz
Jaromír Táborský
Neverifikovaný uživatel @6

« Odpověď #38 kdy: 14.07.2025, 13:48 »

Ano, HVI je na první pohled dražší...nicmé ně, proveďte hromosvod z klasiky v hodnotách, které zaručuje HVI. Pak se můžeme bavit o penězích a ve finále i o optickém vjemu.
Takto se bohužel chováme jako neznalí spotřebitelé všichni. Vždy záleží na oboru který známe. Se mnou vykýval topenář tak dobře, že jsem zaplatil částku kterou chtěl i když jsem si navymýšlel co jsem sám chtěl a nakonec to stejně nebylo nejlépe. Já si "myslel" a topenářovi to bylo fuk zda je to lepší nebo horší. Přičemž srovnání znalostí topenáře a hromosvodáře jsou rozdílné asi jako dvouletka a bakalářský stupeň. Jeden náš klient byl profesorem z ČVUT a rovnice točivého momentu, či napětí v obvodu rotoru statoru uměl nazpaměť, ovšem jeho pokusy o svépomocí uložení vedení pod omítku odpovídalo možná vzpomínce před půl stoletím.

Tedy nikdo z nás nemá žádné znalosti napořád a obzvlášť dnes.
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
*

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B

« Odpověď #39 kdy: 14.07.2025, 14:48 »

Mě především zarazila informace, že o návrhu hromosvodu rozhoduje nějaká architektka. Myslím, že ta k tomu nemá absolutně žádné znalosti a kompetence.
Např. moje architektka to vyloženě nechává na mě a přiznává, že tomu prostě nerozumí.
A že vyhodí odborníka nějaký nýmand jen na základě zmínky o valivé kouli... To už hraničí s tvorbou bří. Grimmů.

Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E2A, E2B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: horac@podborany.cz
František Šohajda
*

RT E2-A

« Odpověď #40 kdy: 14.07.2025, 17:13 »

Citace

Ve většině instalací hromu, zejména u FVE bývá HVI i o hodně levnější jak klasikou udělaný (a dobře) hromosvod. Dá se to i dokázat výpočtem ceny!

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
Jaromír Táborský
Neverifikovaný uživatel @6

« Odpověď #41 kdy: 14.07.2025, 17:35 »

Nemohu se ubránit tomu, že má společnost nastavená špatná měřítka. Když je to drahé je to špatné. Když je to levné a ještě se slevou tak je to skvělé. Přičemž sleva je signál, že někdo chce nebo musí prodat. Společnost si lže do kapsy už akademickými tituly! Ing. bych si v jiné souvislosti, než s mým vystudovaným oborem před jméno nedal. A můžeme pokračovat dál, což takhle CV? Vylhanost od začátku do konce stejně jako reference na Temu. A řeč je tu o zkušenostech. To znamená, že "teď a tady" a nééé kdysi jsme byl mladý, krásný, chytrý. A dokonce i obráceně, na jaře jsem potkal spolužáka ze základky, vyhlášeného outsidera. Vučený prodavač drogistického zboží dnes na rozdíl ode mne dnes mluví čtyřmi světovými jazyky a jeho znalosti mého oboru jsou neskutečné.
Takže pane Tvrdý, neviděl bych to zase tak černě. Vykašlete se na Tičr. Pokud umíte číst a umíte se v technických normách pohybovat, můžete být třeba dobrým lektorem. poklona
Jan Palička
*

« Odpověď #42 kdy: 14.07.2025, 22:29 »

.....o návrh systému LPS jsem požádal vás pro paní architektku se kterým mě vyhodila.....
..... že dnes je systém LPS, musí se určit riziko a třeba dle rizika se určí velikost valivých koulí atd. Zastavil mě a říkal: .....ukázal mi kde je východ.....
Architekt je v prvé řadě designer, který má nějakou představu a tu mu viditelná technická zařízení často kazí. Je věcí profesanta, který mu dodává profesní projekt, aby ho přesvědčil o nezbytnosti instalace daného TZB v navrženém řešení a nalezl s architektem kompromis. Třeba skryté svody apod.
Pochopitelně těžko přesvědčovat o čemkoliv investora, který chce řešení nejlevnější z nejlevnějších; pak je asi vhodné posoudit, zda takový zákazník je nějaká výhra a případně bez hořkosti odejít.
Gerhard Tvrdý
Neverifikovaný uživatel @4

« Odpověď #43 kdy: 15.07.2025, 12:55 »

poklona  všem za odpovědi, tím jsem nechtěl nikoho uzazit nebo ponížit, chtěl jsem vědět jak se vám daří zavádět normy, vyhlášky a různá nařízení do praxe. Sám mám hodně zkušeností a né vždy mi zákazník rozumí. Dnes prý poručí ten kdo má moc nebo peníze.
Majitelka nějakého barber - šopu, mi volala, že poslední dobou má velkou spotřebu elektřiny ( oteplilo se) že někde musí být černý odběr. Na přívodní vedení jsem nasadil klešťové ampérmetry a požádel ji, ať postupně zapíná spotřebiče.
Holící strojky - 3A, bojlér - 10A, klima systém VRV - 13A. Ať si spočítá dobu provozu a elektroměr ji ukáže skutečný odběr. Vše jsem ji názorně ukázal a odcházel s jejím názorem, že s takovou odpovědí jsem tam nemusel ani jezdit.
Ještě se vrátím do doby, kdy jsem se učil: týden škola, týden praxe. Po 3 měsících jsme měnili provozy abychom nabyli nových zkušeností. Po vyučení rok praxe pod dohledem zkušeného elektrikáře, po vojně taky rok pod dohledem zkušeného elektrikáře. Ve 30 letech jsem se přihlásil na zkoušky revizního technika ( zkouška byla ústní ) kde mi bylo sděleno, že mi chybí ještě zkušenosti, ať se zaměřím ještě na určitou problematiku a příjdu za rok. Za rok jsem se stal revizním technikem kde mě starší kolega teprve učil jak se píši revize a na co se zaměřit, co měřit atd.
Dnes prý na školách žádná praxe není akorát o prázdninách musí studenti donést potvrzení, že někde 2 týdny pracovali. Kolega z oboru mi říkal, že opravdu za ním studenti chodí ať jim dá jenom razítko ale pracovat nechtějí.
Co z takových studentů ( odborníků ) může být: pouze státní byrokrati protože se k ničemu nehodí.
Možná jsou i vyjímky.
Kdysi jsme řešili problémy na poradách revizních techniků nebo na aktivech a dnes na portálu elektrika. Myslím si, že předat někomu zkušenost ( ten kdo má o ni zájem) není zas tak špatné.
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #44 kdy: 15.07.2025, 13:48 »

Možná se mi zdá že hlavně by to chtělo několik školení na to jak správně komunikovat se zákazníky. Jasně, vždy narazíme na takové s kterými se domluvit nedá. Ale u mnoha zákazníků může změna přístupu vést k tomu, že "začnou poslouchat",  nebo alespoň brát vážněji některé argumenty. Často pomůže jen jiný přístup, nebo najití argumentu na který investor uslyší.
Elektrikář musí být často nejen odborník elektro, ale i nabídkář, fakturant, psycholog, nebo třeba i ten prodejce/prodavač.

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Stran: 1 2 [3] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.494 sekund, 23 dotazů.