Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  PROFI zóna.
| |-+  JAKÉ DOKLADY? - živnosti, osvědčení, legislativa
| | |-+  Kam se poděly moje zkušenosti?
0 uživatelů a 2 Hostů prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: 1 [2] 3 Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Kam se poděly moje zkušenosti?  (Přečteno 11220 krát)
František Šohajda
*

RT E2-A

« Odpověď #18 kdy: 10.07.2025, 08:33 »

Citace
Jediná fronta v TESLE (vedle obuvi),    Brně na Františkánské ...

Také jsem tam stával ve frontách.Soupi s odporů a kondíků byly na půl hodiny práce prodavače-ky! tanecek
Všechno jsem si dělával sám, nabíječky,stmívače,regulátory,zkušební zdroje,generátory a další věci.
Dávání do provozu se neobešlo bez zkoušení kde je chyba!Musel jsem i něco znát. Škola hrou-jak se říká.
Dnes se dá všechno koupit,to co jsem uměl v polovodičové technice je mě dnes k ničemu.
Tehdy,co by mladého mě moc silnoproud nebavil.....sl aboproud byl i velký koníček.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #19 kdy: 10.07.2025, 10:24 »

Stával jsem s ušmudlaným papírkem kde byl pečlivě připravený soupis součástek (z dnešního pohledu dost drahých) v Tesle v Pardubicích, občas i v Hradci Králové. Učiliště Opatovice n/L bylo uprostřed. V Pardubicích byla větší a lépe zásobená prodejna. Dokonce se nechaly občas sehnat i nějaké jednoduché stavebnice, kde v sáčku byl tišťák a součástky.

na zdravi na zdravi na zdravi Historie a z dnešního pohledu asi až neuvěřitelné
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
*

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.

« Odpověď #20 kdy: 11.07.2025, 07:29 »

Napadá mě, zda to téma nezměnit spíše na, kde dnes brát nové zkušenosti.

Z mého pohledu jsme totiž pravidelně zaplevelováni balastem ze všech stran, k tomu připočítáme normativní požadavky a jejich změny a když to sečtu, moc času na praktickou část už moc nezbývá.

Upozorním, že letmá praktická zkušenost na workshopu je něco jako "zamilované políbení" ale skutečná zkušenost přichází až v kritických okamžicích napětí. Technologie se množí a mění jako houby po dešti a kde je prostor pro získání skutečného drillu?

Elektrika NENÍ časopis!
Milan Hudec
*

« Odpověď #21 kdy: 11.07.2025, 11:12 »

Těch pár stovek odpovědí a/b/c se naučí cvičená opice za trs banánů, o to by u zkoušek úplně jít nemělo.
Nosnou myšlenkou bylo:,  jejda pět let uběhlo, copak se změnilo?.....,  prostě zvednout mrtvé duše, taková prevence před průšvihy.
Gerhard Tvrdý
Neverifikovaný uživatel @4

« Odpověď #22 kdy: 11.07.2025, 17:21 »

Nechci se na nic stěžovat, Je nová doba a život jde dál. Jelikož jsme v EU byl jsem nasbírat zkušenosti v Německu, jak to na stavbách chodí a jak to tam je s oborem elektro. Je mi jasné, že žiju v Čechách a né v Německu. Odpovědi mám od elektrikářů, kteří v Německu pracují:
Každou stavbu řídí nějaký vedoucí stavby - nevím jaké má vzdělání
Na stavbě je pořád mistr, který má mistrovské zkoušky a řídí stavbu - vedoucí kontroluje stav prací na poradách.
Jak je to tam s oborem elektro: mistrovi je přidělena parta lidí ( na některých stavbách musí doložit vyuční list, někde to je jedno) Podle projektové dokumentace se dělá elektroinstala ce. Po ukončení prací se měří elektroinstala ce dle přiloženého protokolu (izolační stav, zemní odpory, přechodové odpory, chrániče atd.) tento protokol podepisuje mistr zodpovědný za tuto stavbu.
Jak je to s vyhláškami, normami, nařízením vlády atd. Jednou za rok mají všichni bezpečnostní školení, kde se všichni podepisují.
Musí mít elektrikáři nějaké osvědčení, oprávnění jak je to u nás? Pokud má nějaký Německý vyuční list, tak je to odborník v oboru - fachman. Všichni jsme v EU a všude platí něco jiného.
Jan Franěk
*

« Odpověď #23 kdy: 11.07.2025, 17:58 »

U nás uděláte výuční list a jste osobou znalou = fachman = odborník. Je to prakticky to samé, jen se tomu říká jinak.

Znalosti si obnovujete nejdéle po třech letech, ale nikdo vám nebrání v každoročním obnovování, nebo k návštěvě vícero školení. Každoročně jich navštěvuji několik, abych si udržel základní přehled.

Správně by měl každý elektrikář u sebe nosit kopii svého platného ověření znalostí, ale ještě jsem neslyšel že by to někde kontrolovali.

Na různých stavbách podepisuji školení o seznámení s bezpečnostními požadavky pro konkrétní stavbu a stvrzuji že je budu dodržovat. Poslední cca před měsícem. Ani nemluvím o tom když vstupuji do nějakého podniku, třeba do Škodovky, nebo bývalého TPCA. Školení zabralo půl den.

Přijde mi to dost podobné, i když to má trochu jinou formu. Prostě se dbá na bezpečnost.

A asi se hloupě zeptám - co jste tím chtěl vlastně říct?

Náš systém vychází z našich znalostí a zvyklostí, s ohledem na Evropské požadavky. Ty požadavky jsou shodné, proto i výsledek nebo cesta budou podobné.

Jan Bocek
*

« Odpověď #24 kdy: 11.07.2025, 19:49 »

Jak je to tam s oborem elektro: mistrovi je přidělena parta lidí ( na některých stavbách musí doložit vyuční list, někde to je jedno) Podle projektové dokumentace se dělá elektroinstala ce. Po ukončení prací se měří elektroinstala ce dle přiloženého protokolu (izolační stav, zemní odpory, přechodové odpory, chrániče atd.) tento protokol podepisuje mistr zodpovědný za tuto stavbu.

A Vy jako statutář firmy takový "protokol" nepodpisujete a nepředáváte dílo s Dokumentaci skutečnoho provedení?

Při práci RTE jsem měl vyždy s majiteli firem a šefmontéry "problém",  když jsem požadoval tyto protokoly. Dnes to nařizuje zákon ( s velkým zpožděním oproti Německu).

A asi se hloupě zeptám - co jste tím chtěl vlastně říct?

Sleduji celou diskusi a také by mne to zajímalo.....n emám jasno při chápání vašeho problému.

specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz
Gerhard Tvrdý

« Odpověď #25 kdy: 12.07.2025, 09:39 »

Co jsem tím chtěl říct - jsou to jen informace, které jsem získal od elektrikářů pracujících v Německu, v zemi která je taky v EU. Teď se ptám já - je to trestné?
Jan Franěk
*

« Odpověď #26 kdy: 12.07.2025, 11:29 »

Co jsem tím chtěl říct - jsou to jen informace, které jsem získal od elektrikářů pracujících v Německu, v zemi která je taky v EU. Teď se ptám já - je to trestné?

OK, měly to být pouze informace. Ale po té poslední větě chápu vše ještě méně (vaše některé příspěvky) Coby mělo být trestné? A to jsem si pro jistotu 3x přesednul
 angel angel angel angel

Gerhard Tvrdý

« Odpověď #27 kdy: 12.07.2025, 13:14 »

poklona  podle vašich odpovědí vy nemáte problém technický ale psychický. To už bylo ve filmu o vojáku Švejkovi. Pokud máte vidiny a v každém slově vidíte problém, co a jak jste to myslel, tak vám jako laik poradím. Najděte si dobrého psychiatra a on vám pomůže - nebudete se zbytečně trápit.
Život je přece krásný a krátký - sami si ho blbostma zkracujeme.
A teď vážně: rád bych znal názor revizních techniků na normu ČSN 62 305 atd. Nedivte se mi. Pracoval jsem vždy s normou ČSN 341390 a chodil na školení Ing. Popolanského, který se zabýval hromosvody a jako první dovezl z Francie i aktivní hromosvod. Projekty mobilních stanic jsem projektoval podle požadavků operátora. Byl jsem na školení o hromosvodech, mám dokonce i certifikát ale stejně mi to není moc jasné. Jak mám zákazníkovi vysvětlit, že dnes už to není hromosvod ale systém LPS, že je v riziku 10-3, že se na jeho objekt valí nějaké koule atd. Jsem už řádném důchodu elektrika byla celý mým koníčkem ale opradu tomu moc nerozumím. Když paní architektka mě požádala o projekt hromosvodu na dům důchodců, tak jsem se obrátil s tímto problémem přímo na tvůrce normy. Dodal mi návrh systému LPS a když jsem to předložil paní architektce tak mě s tím poslala tam kde ani žádná cestovní kancelář nejezdí.
Prosím o názory odborníků ale bez urážek a opravdu k tématu.  poklona
Jan Palička
*

« Odpověď #28 kdy: 12.07.2025, 13:28 »

S tímhle jsem se občas potkal (a netýkalo se to jen elektroprofese),   kdy dlouholetý fachman postupně zjistil, že jeho 30 i více let dlouhou praxí nabyté zkušenosti nikoho moc nezajímají a jím 30 let používané pracovní postupy jsou překonány a řemeslo se dělá trochu jinak.
Občas se pak stalo, že takový člověk zatrpkl a začal hledat problém kolem sebe - blbý materiály, blbí kolegové, blbý předpisy, blbej investor, blbá společnost.... ..
Čím jste starší, tím častěji se to bohužel přihodí.
Jan Franěk
*

« Odpověď #29 kdy: 12.07.2025, 13:33 »

poklona  podle vašich odpovědí vy nemáte problém technický ale psychický. To už bylo ve filmu o vojáku Švejkovi. Pokud máte vidiny a v každém slově vidíte problém, co a jak jste to myslel, tak vám jako laik poradím. Najděte si dobrého psychiatra a on vám pomůže - nebudete se zbytečně trápit.
Život je přece krásný a krátký - sami si ho blbostma zkracujeme.

Nepotřebuji psychiatra (se domnívám, ale mohu se samozřejmě plést). Jen mě zajímalo co je trestné. Položíte otázku - je to trestné? a když se vás ptám co konkrétně má být trestné, protože jsem dotaz nepochopil, tak mě posíláte k lékaři s tím že mám psychický problém. OK, i to je názor a odpověď  na zdravi angel  podivný pohled na to jak se má vést diskuse. Nikdo nikoho z ničeho neobviňoval a najednou dotaz jestli je to trestné.

A teď vážně: rád bych znal názor revizních techniků na normu ČSN 62 305 atd. Nedivte se mi. Pracoval jsem vždy s normou ČSN 341390 a chodil na školení Ing. Popolanského, který se zabýval hromosvody a jako první dovezl z Francie i aktivní hromosvod. Projekty mobilních stanic jsem projektoval podle požadavků operátora. Byl jsem na školení o hromosvodech, mám dokonce i certifikát ale stejně mi to není moc jasné. Jak mám zákazníkovi vysvětlit, že dnes už to není hromosvod ale systém LPS, že je v riziku 10-3, že se na jeho objekt valí nějaké koule atd. Jsem už řádném důchodu elektrika byla celý mým koníčkem ale opradu tomu moc nerozumím. Když paní architektka mě požádala o projekt hromosvodu na dům důchodců, tak jsem se obrátil s tímto problémem přímo na tvůrce normy. Dodal mi návrh systému LPS a když jsem to předložil paní architektce tak mě s tím poslala tam kde ani žádná cestovní kancelář nejezdí.
Prosím o názory odborníků ale bez urážek a opravdu k tématu.  poklona .  

Zkuste hledání v diskusích. Je toho zde víc než dost už mnohokrát rozebrané. Třeba zde

https://elektrika.cz/data/clanky/dalibor-salansky-popisoval-csn-34-1390-versus-csn-en-62305

Jan Hájek
*

Prostě .... HÁJEK!

« Odpověď #30 kdy: 12.07.2025, 15:19 »

chodil na školení Ing. Popolanského, který se zabýval hromosvody a jako první dovezl z Francie i aktivní hromosvod.
Toto je od vás chucpe!
F. Popolanský vystupoval proti aktivním hromosvodům, stejně jako předtím vůči radioaktivním, a to tak, že mu jejich zastánci vyhrožovali. Jednou dokonce Zdeňku Rousovi odmítl spolupráci, protože měl strach, aby neskončil v brněnské přehradě. Zdeněk měl aktiváře u stejné části těla jako před rokem 89 komunisty.

Kdybyste na školení F. Popolanského nejen docházel, ale také dával pozor, věděl byste už nejpozději od roku 19911,  co bude obsahem nástupnické normy ČSN 34 1390.
Nemusel byste se tak více než třicet let poté ničemu divit2.

.... tak jsem se obrátil s tímto problémem přímo na tvůrce normy

To by mne zajímalo na koho konkrétně, kdyby jste si nemohl vzpomenout, tak tady na IEC je jejich jmenný seznam.

https://www.iec.ch

že se na jeho objekt valí nějaké koule

Sice jde najít náznaky o valivé koli už u Findeisena v roce 19053,  ale všeobecně lze za její počátek považovat rok 1962 Metoda valivé koule přišla o svého otce

Zdroje:
1 Ochrana před bleskem- sborník přednášek ,  1991 Propag Team Trutnov Ing. František Popolanský CSc.

2 Nové předpisy IEC o ochraně budov před bleskem - sborník přednášek ,  1993 Propag Team Trutnov  Ing. František Popolanský CSc

3 Rathschläge über den Blitzschutz der Gebäude F. Findeisen 1905

Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu
Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!
Miroš Jan
OSVČ - živnostník
*

telefon +420 604791991

« Odpověď #31 kdy: 12.07.2025, 15:40 »

Honzo trefná odpověď.  Afro Afro Afro

elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
Gerhard Tvrdý

« Odpověď #32 kdy: 12.07.2025, 19:09 »

Prosím vás neříkejte o mě věci, které jsem nikdy neřekl a nejsou pravda. Nebrečím, na nikoho si nestěžuji, nikoho nešpiním, nepomlouvám. Celý život jsem spolupracoval s různými firmami a řešili společné problémy do zdárného konce. Ještě dnes s různými firmami bez problémů spolupracuji.
Opakuji neříkejte o mě věci co nejsou pravda.
To, že pro mě nastala nová doba je snad jasné - odešel jsem do důchodu. Chtěl jsem být ještě aktivní ale nestalo se tak. Nepalím mosty, nechci skočit ze střechy ani nic jiného nemám v úmyslu.
To co je tu vybudované postavila moje generace, naši otcové a naši dědové. Teď přišla chvíle na vás abyste převzali otěže tohoto státu. Už se na nás důchodce nevymlouvejte - je to na vás. Nejsem škodolibý - opravdu vám přeji v práci hodně štěstí a v práci ať jste bez problémů. Pro nás důchodce platí heslo - jak budou dnes mladí pracovat, tak my důchodci budeme zítra žít. Přeji ....   
Mařík Pavel
Ferda Mravenec, práce všeho druhu ;0)
*

« Odpověď #33 kdy: 12.07.2025, 20:02 »

Cituji konec zprávy:
Pro nás důchodce platí heslo - jak budou dnes mladí pracovat, tak my důchodci budeme zítra žít. Přeji

Pane Tvrdý Gerharde, už se lepšíte, dle stylu Vašeho vyjadřování bych místo Přeji očekával obligátní čest práci.  tanecek
Jan Bocek
*

« Odpověď #34 kdy: 12.07.2025, 22:40 »

To, že pro mě nastala nová doba je snad jasné - odešel jsem do důchodu. Chtěl jsem být ještě aktivní ale nestalo se tak..  ( edit.. ale, ale....) 

To rozhodnutí  ( odejit definitivně do důchodu) je na každém a je zcela osobní.
Nikdo vám přece nebude bránit býti aktivní. Z diskuse předpokládám, že to nebyli lékaři, kteří vám nedoporučili býti aktivní.

..."ale nestalo se tak".
 Na poslední zkoušky (2025) jsme se připravovali 3 měsíce, až jsme znali Z250/21 a NV 190 a 194 zpaměti  a dostupné otázky z TIČRu jsme projeli možná 10 x. Přitom praxe 67 roků od vyučení, od roku 1983 RTE a ročně zpracovávám cca 50 RZ a cca 10 velkých projektů. V roce 1983  mne při prvním přezkoušení na IBP vyhodili. Nezvládl jsem testy. Za měsíc jsem šel na zkoušky znovu a neúspěch se již nikdy neopakoval. Celý profesní život spolupracuji s inspektory jak dříve IBP, tak SUIP tak s inspektory na TI. Nové přezkoušení a prodloužení "koncese" jsem vždy bral jako výzvu ke zlepšení. Ten obor je široký a stále je čemu se učit....

No, zkuste si znovu přečíst celou diskusi, kterou jste nastartoval.
Možná přehodnotíte svůj postoj k inspektorům TIČru a znovu se přihlasíte na přezkoušení.
Poučen a hlavně připraven.

Zapomeňte na to, co bylol
a neznepokojujte se přemýšlením o minulosti.
Okolo Píště je krásně a denně se tvoří všechno úplně znovu...
Cožpak to nevidíte?

To napsal prorok Izaiáš a zaznamenal v knize Iz 43,18.19
je dobré to občas připomenout.

Zdraví vás emeritní elektrotechnik  v.v.

specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz
Gerhard Tvrdý

« Odpověď #35 kdy: 14.07.2025, 08:36 »

poklona  všem za odpovědi, vezmu si je k srdci a budu se podle toho řídit. Hlavně  poklona  panu Hájkovi, na vašich školeních jsem dával opravdu pozor a o návrh systému LPS jsem požádal vás pro paní architektku se kterým mě vyhodila. Normu o hromosvodech znám skoro nazpaměť akorát ji neumím moc vysvětlit zákazníkům. váš návrh mám stále v počítači.
Z praxe: zákazník mě požádal o projekt hromosvodu na jeho rodinný dům. Nebyl to přímo laik ale ptal se mě jak se dnes dělají hromosvody. Říkal jsem mu, že dnes je systém LPS, musí se určit riziko a třeba dle rizika se určí velikost valivých koulí atd. Zastavil mě a říkal: vy máte valicí koule, já mám visicí koule a taky to nevytrubuji do světa a ukázal mi kde je východ. Právě jsem se ptal pana Hájka, jakou má zkušenost s Normou 62 305 u normálních zákazníků. Na školeních jsem opravdu dával pozor.
Stran: 1 [2] 3 Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.464 sekund, 23 dotazů.