Bude mít revizní technik problém se zásuvkami připojenými lanky?
Jan Palička:
YSLY je ovládací kabel, takže ne. CYA a trubky plošně po domě na zásuvky či pevné spotřebiče je nesmysl (proč napsali kolegové), a to i když se do moderních bezšroubových přístrojů lisovat dutinky nemusí (přímo nemají) a wago svorky licny přímo milují. Ale z vlastní zkušenosti vím, jak mi před 10 lety v devadesátých letech pořízené vedení světelných okruhů v trubkách ušetřilo desítky metrů sekání při přestavbě ovládání na sběrnicový systém - v 90% případů CY ven, YCYM dovnitř, ke světlům nové vedení..... (dance) Takže světelné okruhy v trubkách bych ještě promyslel, nikdy nevíte, co vás s nimi časem napadne udělat
Jirka Údržbář:
Rozvody v trubkách v bytech jsou například v Rakousku naprosto normální a když tam česká firma realizovala rekonstrukci kabely CYKY pod omítku, dívali se na ní divně (že to chtějí ojebat).
Pokud objednatel touží po zatrubkování, proč mu to vymlouvat?
Peter Munka:
Presne ako pise kolega, v zahranici uplne bezny a preferovany standard. Tunajsi odpor je podobny odporu voci Schuko zasuvkam alebo faze vlavo a nikde inde. V beznej instalacii problem s oteplenim nebude.
feri:
Je mi jasne, ze to bude pracnejsi...ja bych si to rad natahal v husim krku, co kdybych v budoucnu presen na nejaky knx system....Prou dova zatizitelnost- zahrivani by asi v domovnim rozvodu nemel byt problem...Poku d bych tedy vynechal kabel ysly-jz a natahal bych jednotlive draty ke spotrebicum v H07V-K? Bylo by to OK u revizniho technika?
Jan Franěk:
Bože, bože.
Doufám že nechcete protahovat KNX kabel mezi jednotlivé vodiče? To určitě nee (norm)
Za mne - trubka není problém, stejně jako použití vodičů CY. S laněnými vodiči CYA bych problém měl. Svorky na jednotlivých přístrojích s nimi povětšinou nepočítají a byl by jste silně omezen výběrem takových, které to umožňují (osobně jsme je ještě neřešil=nehledal=neznám). Asi by mi to nevadilo tolik u šroubových, ale bezšroubových spojů (nemluvím o WAGO k tomu určených) kde to může být problém a to i s dutinkou (s tou obzvlášť).
Pokud do budoucna uvažujete o podobném řešení, proberte to s někým znalým v tomto oboru a klidně připravte KNX kabel do vypínačů rovnou. Při jedné práci to bude snadnější a levnější. Samozřejmě to znamená automaticky u maximální využití extra hlubokých krabic a mnoho dalšího. Výhodou KNX kabelu je jeho univerzálnost pro mnoho typů sběrnic a komunikací.
Existuje několik možných způsobů jak provést přípravu do budoucna a každý z nich má samozřejmě sví pro i proti. Je to o výběru dle vašich představ.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana