Pátrali jsme! Jak je skutečně reálné ono bez šroubů?
Pavel Čermák:
Trocha obrany kolegy Hudce. Jsou místa, kde je keramická čoko téměř nezastupitelá
(např. v topných aplikacích při teplotách hodně nad 100 C)
Milan Hudec:
Citace: Pavel Čermák 18.06.2025, 18:35
Trocha obrany kolegy Hudce. Jsou místa, kde je keramická čoko téměř nezastupitelá
(např. v topných aplikacích při teplotách hodně nad 100 C)
Já si vystačím (dance)
Např.trasy se zachováním funkčnosti při požáru.
Milan Hudec:
Citace: Martin Kurka 18.06.2025, 00:04
S klecovými svorkami ve strojích jsme začali hned v roce 1999. Ud té doby co jsem byl účasten asi statisíce spojů laněných vodičů řídících obvodů s nulovými poruchami.
Ale z doslechu u jedné dodavatelské firmy se závady projevily vyhřátím na svorkách 10mm2 a 16mm2. Jenže to bylo hrubým nedodržením technologické kázně lisování dutinek. Jedna firma lisovala kombinačkami ("já to tak dělám vždycky a pak to stejně dotáhnu šroubkem") jedna měla u 2,5 a 1,5 mm2 problémy u vypráskaných hobby lisovacích kleští s malým lisovacím tlakem a použitím větších dutinek ("no a co že mi ten káblík vytáhnete ze svorky a dutinka tam zůstane, netahejte mi tak za to - jako že všecko předělat, vy jste se zbláznil").
Toto mne zaujalo.
Za sebe nejsem přesvědčen, že Wago je určeno na dutinky.[/list]
Martin Kurka:
Krabicové Wago Compact samozřejmě ne, ale Wago dělá stovky typů bezšroubových svorek.
Bavíme-li se o řadových svorkách, tam jsou slaněné vodiče použitelné vzdy. Někdy dokonce i jen bez zakončení slaněného vodiče.
V instalačních svorkách se výhradně plné vodiče musí použít u svorek PUSH-WIRE. A víceméně libovolně zakončené slaněné pouze do svorek Cage Clamp (klecová pružina).
Dobrým příkladem je lustrová svorka Wago, z jedné strany pouze pro nasunutí pevného vodiče (Push Wire) ze druhé strany s tlačítkem cokoliv (Cage Clamp)
Já ve svém příspěvku uváděl problémy u řadových svorek strojů.
Václav Třetí:
Když zavzpomínám na první bezšroubové spoje v paticích zářivkových trubic a startérů, tak to byl nespolehlivý hnus. Nová tělesa z poloviny nefungovala hned při montáži. To byl přelom 70./80. let.
Pak na počátku 90. let přišly Wago, ty měly také ještě nějaké své nedostatky. Ovšem po dalších 30 létech vývoje jsme úplně někde jinde, Wago a bezšroubové strojky zásuvek a vypínačů dobrých výrobců jsou spolehlivé, bezpečné a rychlé na montáž. Jen je třeba znát pravidla montáže a dodržovat je. V tom je zásadní problém laické montáže.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana