Má být součástí projektu rozpočet?

<< < (4/6) > >>

Jan Štěpán:
To pan Dosbaba:
Omlouvám se, jednalo se přirozeně o realizační cenu objektu, nikoliv dodávky elektroinstala ce.

Otakar Dosbaba:
Tak to ať žije drahý stavební matroš! :)

Jiří Bartoš:
Díky za názory, nicméně pokusím se trochu reagovat na to, co bylo v této souvislosti uvedeno.

To Bureš a Štěpán: Jasně, že "chudý investor" je tak trochu nadsázka. Ale skutečně mě zaráží, pokud se tu žongluje s částkami v řádu desítek tisíc za elektroinstala ci. V našem případě jde o stavební úpravy v části jednoho podlaží, maximálně s přesahy do sousedních podlaží či místností. Například v žádosti o stavební povolení je uvedeno tuším realizační cena 40 tisíc, zedník po nás chtěl 29 tisíc (hrubá stavba bez omítek a sítí). A to jsem toho zedníka nevyháněl, ale spíš přemlouval, aby to neodfláknul. Projekt "zednické" části stál tuším 8 tisíc. Projektant elektro nadhazoval cosi o ceně 5 tisíc s poznámkou, že dělá pod cenou. Když si spočítám, kolik může stát (skutečně maximalistická varianta) bytová rozvodnice, elektroměrový rozvaděč, 40 m husích krků, 150 m vodičů, 25 krabic (rozbočných + pod vypínače),  10 vypínačů, 15 víček, odpovídající počet věnečků či vagosvorek, 5 jističů a 1 chránič, tak si myslím, že i s DPH to nebude víc než 10 tisíc, práce řekl bych taky nemůže přijít na více než 10 tisíc. Pomalu se začínám bát, aby nás elektrorozvody nevyšly dráž než zedničina ::).

Hynek Bureš:
To Bartoš: V případě takových dílčích úprav v objektu s přesahem do sousedních místností se skutečně může elektroinstala ce vyšplhat nad cenu zedničiny. A to právě kvůli těm "přesahům",  je-li stávající elektroinstala ce v okolních prostorech v bídném stavu a elektropřívod podle starých norem. A objekt bez HOP. Pak ta elektroinstala ce může dost zásadně přesáhnout hranice projektovaného prostoru, a to i finančně, zvláště když projektant předepíše provést uzemnění bodu rozdělení PEN (potažmo HOP).

Takže k těm 20k připočtěte pro jistotu ještě min. 10-20k za HOP, uzemnění a případně i přepěťovou ochranu. Cena za projekt byla v takovém případě taky celkem reálná.

Jiří Bartoš:
To Bureš: Přesahem je zde míněno napojení rozvodů do krabic v sousedních místnostech - v jednom případě na zdi z druhé strany, v druhém případě na boční zdi 7 cm za zdí ohraničující dotčený prostor. Od projektanta jsem též žádal, aby se vyjádřil k potřebě řešení uzemnění, hromosvodu a přepěťové ochrany. K uzemnění mi řekl, ať to neřeším, že Praha je tak přecpaná uzemněním, že to musí být OK. K hromosvodu mi řekl, že pokud máme hromosvod se svodem na každé straně (jde o řadový dům),  tak je to v pořádku.

Ale to jsem se dostal od obecné otázky rozpočtu ke konkrétnímu projektu a to jsem nechtěl.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana