Má být součástí projektu rozpočet?
Jiří Bartoš:
Setkal jsem se s názorem, že součástí každého projektu má být také rozpočet stavby. Tvrdil mi to jistý bývalý revizák elektro.
Nakolik jsem se však setkal (šlo ale o jiné projekty než elektro - ten ještě není hotov), tak projekt neobsahoval žádné stanovení ceny, pouze výčet materiálu, na základě kterého (a na základě prohlídky místa) pak může konkrétní potenciální zhotovitel stanovit požadovanou cenu.
Co si o výše uvedeném názoru myslíte?
Jura Krikl:
Rozpočet dostane investor v projektu:
A) Někteří projektanti z celkové ceny stavby určují cenu projektu
B) Rozpočet, potažmo slepý (rozpočet bez cen, neboli výkaz výměr) Je určujicí v nabídkovém řízení
To že projekt nemá rozpočet jsem se za svou eru nesetkal.
Štefan Beláň:
Součástí každého projektu je i rozpočet ve standardních cenách, nebo cenách dle požadavku investora.
Problém je, že tento rozpočet je jen v jedné složce (paré) a to složce investora.
V ostatních složkách je opravdu jen výkaz výměr. :'(
Jura Krikl:
To Beláň: Není proč plakat, některý rozpočty jsou dělaný od oka:-) a to z pořádně šilhavýho:-). Lepší by bylo vidět do nabídek konkurence:-)
Jiří Bartoš:
Díky za rychlé odpovědi. Výkaz výměr (Krikl) to je jasné, ale myslel jsem skutečně rozpočet s cenou na konci. A co to jsou "standardní ceny" nebo "ceny dle požadavku investora"? A pro jistotu jsem nakoukl do těch projektů:
VODOVOD+KANALIZACE:
5) Výpis materiálu:
- zařizovací předměty .........
- ............. atd.
VYTÁPĚNÍ:
totéž jako výše
PLYN:
v technické zprávě o tom není nic, výpis materiálu je ve výkresové části
To všechno byly projekty z roku 2003, takže v případě jejich realizace nyní by ty ceny byly asi trochu někde jinde.
Poslední, co mám, je stavařský projekt z loňského roku (jednoduchá věc v úrovni DSP). Obsahuje technickou zprávu (bez jakéhokoliv údaje o ceně) a ve výkresové části situaci, půdorys stávajícího stavu a půdorys navrhovaného stavu. Pokud si dobře vzpomínám, projektantka požadavek na orientační stanovení ceny realizace odmítla.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana