Může odborně způsobilá osoba bez oprávnění provádět činosti na VTZ?
M. Vokáč:
Citace: Miroslav Minařík 20.05.2025, 17:01
U sebe doma si ublížit můžete, to je povolené.
Domnívám se, že toto jednoduše není pravda. To, že danou činnost provedu u sebe doma a nikdo mě u toho neuvidí neznamená, že ji smím provést.
Ublížit u toho sobě ani nikomu jinému nemám v úmyslu. Doufal jsem, že z mého příspěvku bude zřejmé, že moje odborná kvalifikace je pro provádění mnou zamýšlených prací více než dostatečná.
Citace: Miroslav Minařík 20.05.2025, 17:01
Pokud chcete páchat své dobro dodavatelsky nebo v cizích elektroinstala cích, vyžaduje to "odpovědnost". Aby byla odpovědnost dohledatelná existuje postup.
Co vás tak dráždí na tom, že je někdo ochoten obětovat část svého volného času, vašimi slovy "páchat své dobro", a nic za to nechtít? Ptám se vás z pozice člena sboru dobrovolných hasičů.
Co se týče odpovědnosti, domnívám se, že na fyzickou osobu padá v tomto případě dokonce vyšší odpovědnost, než na tu samou osobu v roli zaměstnance.
Pokud kvůli mě někdo vyhoří, přijdu o svůj vlastní majetek a/nebo svobodu. Pokud se mi to samé stane z pozice zaměstnance, ručím max. do výše několika násobků mzdy.
Zároveň nevidím jako validní argument s dohledatelnost í odpovědnosti, viz
př. a) Kamarád elektrikář, OSVČ s oprávněním, mi přijde domů připojit varnou desku. Já nedostanu žádnou fakturu a on ode mě žádné peníze. Dáme si pivo, pokecáme. Ve městě v komunitě řemeslníků kde žiji je to často zcela běžný postup. Bohužel tu ve skutečnosti nemáme žádného elektrikáře.
př. b) Já jako držitel příslušného osvědčení, přijedu někomu odborně připojit varnou desku. Vystavím mu fakturu a nechám si za práci zaplatit i jako fyzická osoba nepodnikatel. Zcela v souladu se zákonem si totiž každý může příležitostně přividělat celkem až 50tis Kč/rok a tento příjem nemusí přiznávat.
V případě problémů v situaci a) nedohledáte mnoho. Postup je to ale zcela legální.
V situaci b) to má zákazník černé na bílem a najdete mě hned. Provést danou činnost ale nesmím ani s příslušným vzděláním a osvědčením.
Jednoduše tedy nerozumím tomu, proč by jedna a ta samá osoba, která se v daném oboru živí, ať už jako zaměstnanec nebo podnikatel, nemohla ty samé práce provádět i mimo pracovní poměr/podnikání.
Této skutečnosti si přece musí být vědom každý kvalifikovaný elektrotechnik, plynař a další VTZ profese, a nemůže jim to být lhostejné.
V práci je ten člověk třeba špička s desítkami let praxe, ale přijdete domů a na výměnu svítidla si musíte podle litery zákona objednat Frantu nýmanda, co vám nesahá po kotníky. Ale má IČO. To je dost smutné.
František Šohajda:
Citace
Úplně jednoduše, kamarád mechanik mi udělá na autě kde co, ale jsou věci, které znají jen mechanici proškolení značkou na daný auto a jeho motor.
Dnes je doba, kdy i už "autoelektrikář" (....tronic a podobně) co se vrtá v elektroautech musí mít "50" (194)....
Milan Hudec:
Citace: M. Vokáč 21.05.2025, 00:37
Domnívám se, že toto jednoduše není pravda. To, že danou činnost provedu u sebe doma a nikdo mě u toho neuvidí neznamená, že ji smím provést.
Ublížit u toho sobě ani nikomu jinému nemám v úmyslu. Doufal jsem, že z mého příspěvku bude zřejmé, že moje odborná kvalifikace je pro provádění mnou zamýšlených prací více než dostatečná.
Co vás tak dráždí na tom, že je někdo ochoten obětovat část svého volného času, vašimi slovy "páchat své dobro", a nic za to nechtít? Ptám se vás z pozice člena sboru dobrovolných hasičů.
Co se týče odpovědnosti, domnívám se, že na fyzickou osobu padá v tomto případě dokonce vyšší odpovědnost, než na tu samou osobu v roli zaměstnance.
Pokud kvůli mě někdo vyhoří, přijdu o svůj vlastní majetek a/nebo svobodu. Pokud se mi to samé stane z pozice zaměstnance, ručím max. do výše několika násobků mzdy.
Zároveň nevidím jako validní argument s dohledatelnost í odpovědnosti, viz
př. a) Kamarád elektrikář, OSVČ s oprávněním, mi přijde domů připojit varnou desku. Já nedostanu žádnou fakturu a on ode mě žádné peníze. Dáme si pivo, pokecáme. Ve městě v komunitě řemeslníků kde žiji je to často zcela běžný postup. Bohužel tu ve skutečnosti nemáme žádného elektrikáře.
př. b) Já jako držitel příslušného osvědčení, přijedu někomu odborně připojit varnou desku. Vystavím mu fakturu a nechám si za práci zaplatit i jako fyzická osoba nepodnikatel. Zcela v souladu se zákonem si totiž každý může příležitostně přividělat celkem až 50tis Kč/rok a tento příjem nemusí přiznávat.
V případě problémů v situaci a) nedohledáte mnoho. Postup je to ale zcela legální.
V situaci b) to má zákazník černé na bílem a najdete mě hned. Provést danou činnost ale nesmím ani s příslušným vzděláním a osvědčením.
Jednoduše tedy nerozumím tomu, proč by jedna a ta samá osoba, která se v daném oboru živí, ať už jako zaměstnanec nebo podnikatel, nemohla ty samé práce provádět i mimo pracovní poměr/podnikání.
Této skutečnosti si přece musí být vědom každý kvalifikovaný elektrotechnik, plynař a další VTZ profese, a nemůže jim to být lhostejné.
V práci je ten člověk třeba špička s desítkami let praxe, ale přijdete domů a na výměnu svítidla si musíte podle litery zákona objednat Frantu nýmanda, co vám nesahá po kotníky. Ale má IČO. To je dost smutné.
Vaše domáci zásuvka, či varná deska kamaráda nejsou VTZ, v tom je celé to kouzlo.
Radim Strycharski:
To M.Vokáč:
váš dotaz má velmi široký záběr a bez předchozího samostudia legislativy se tu odpověď nedozvíte, protože i kdyby se v tomto vlákně správná odpověď objevila, tak ji pravděpodobně nepochopíte. Pokud chcete mít vědomost o tom, jak legálně něco udělat na elektroinstala ci sousedova soukromého domku, tak musíte nejdřív získat vědomost o tom, jak to legálně vypadá v nesoukromých oblastech a nastudovat definice klíčových pojmů, jako např. odborná způsobilost, podnikající osoba, vyhrazené technické zařízení, působnost zákona, působnost státního dozoru apod. Bohužel se to nedá zjistit způsobem, že někde narazíte na heslo, ke kterému bude cosi napsáno. Všechny pojmy platí ve vzájemných souvislostech, je to mozaika s danými pravidly a když není člověk dostatečně pozorný, snadno se dopustí chyby. Proto o tom zde na fóru najdete mnoho diskusí, které nejsou krátké. Začal bych jejich přečtením.
M. Vokáč:
Citace: Milan Hudec 21.05.2025, 08:02
Vaše domáci zásuvka, či varná deska kamaráda nejsou VTZ, v tom je celé to kouzlo.
Toho, že varná deska jako taková není VTZ jsem si vědom. Nicměně její připojení smí podle návodu výrobce provést pouze odborně způsobilá osoba. Stejně tak montáž toho svítidla. Tvrdíte, že na tyto práce tedy není potřeba mít oprávnění a zcela legálně je smí provést libovolná osoba znalá?
Zásuvka je dle mého názoru součást elektrické instalace budovy, což jVTZ je. A pokud se rozhodnu vyměnit takovou vyhořelou zásuvku, provádím na tomto VTZ opravu. K čemuž je zjevně nutné mít oprávnění.
V předchozím jsem použil zjednodušující příklady. Výměny přístrojů, připojování nebo opravu spotřebiču apod. pro vlastní potřebu běžně provádím a nelámu si s tím přiliš hlavu.
Nicméně moje cíle jsou o něco dál. Např. přesun elektroměru z fasády do sloupku a provedení kompletní rekonstrukce elektrické instalace bytu včetně vypracování průvodní dokumentace. Proto také řeším ten §7. Při těchto činnostech už to není jen o pracech za zavřenými dveřmi, ale je potřeba spolupracovat s třetí stranou.
Studium norem, konzultaci se zkušenějšími odborníky a především RT, který bude následně provádět revizi, považuji za samozřejmost.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana