Může odborně způsobilá osoba bez oprávnění provádět činosti na VTZ?

(1/3) > >>

M. Vokáč:
Tj. může fyzická osoba, která má odpovídající kvalifikaci a je držitelem osvědčení o odborné způsobilosti (zcela legálně a v souladu se zákonem) provádět: "Montáž, opravy, revize, zkoušky vyhrazených technických zařízení...",  
 - aniž by byla zaměstnancem právnické osoby, která je držitelem osvědčení a vykonávala tyto činnosti pro něj,
- nebo sama byla OSVČ a také držitelem přislušného oprávnění?

Po několikerém prostudování zákona 250/2021 Sb. a NV 194/2022 Sb a přečtení stovek stránek odborné literatury z oblasti elektrických instalací jsem nabyl dojmu že ne a považuji to za absurdní.

Zcela konkrétně se mi jedná o následující situaci:
- absolvoval jsem SOU - mechanik elektronik - ze školy jsem odešel s §5 podle vyhl. 50.
- absolvoval jsem ČVUT FEL - měřicí a řídicí technika
- během studia jsem pracoval několik let jako pomocný projektant pro slaboproud
- následně jsem 4 roky jsem pracoval ve firmě ve vývoji řídicích jednotek pro náhradní zdroje energie - po celou dobu jsem byl držitel §6 podle vyhl. 50.
- přestoupil jsem do firmy kde vývíjíme mikroelektroni ku, u zaměstnavale pouze absolvuji školení na §4

Nyní se soukromě, ve svěm volném čase, připravuji na zkoušku §7 Vedoucí elektrotechnik dle NV 194/2022 Sb. s cílem:
- zajistit si soběstačnost co se týče provádění některých prací na elektrické instalaci ve vlastní nemovitosti
- mít možnost tyto práce provádět pro známé a kamarády - ne jako OSVČ ani prostřednictví m jiného subjektu.

Buď mi něco zásadního uniklo nebo jsem si to vyložil moc po svém, ale následující věta zní celkem jasně. Cituji:
" Zákon 250/2021 Sb.
§7
(1) Montáž, opravy, revize, zkoušky vyhrazených technických zařízení a plnění nádob plyny jsou oprávněny vykonávat pouze odborně způsobilé právnické osoby a podnikající fyzické osoby. "

Tj. žádný elektrotechnik nebo revizní technik, který se vrátí domů ze svého zaměstnání, kde tyto činnosti běžně provádí, nesmí sám u sebe doma ani nikde jinde tyto práce legálně provést. Leda by si na to objednal firmu, ve které pracuje nebo nějakou jinou.

Miroslav Minařík:
Citace: M. Vokáč  20.05.2025, 15:46

Tj. žádný elektrotechnik nebo revizní technik, který se vrátí domů ze svého zaměstnání, kde tyto činnosti běžně provádí, nesmí sám u sebe doma ani nikde jinde tyto práce legálně provést. Leda by si na to objednal firmu, ve které pracuje nebo nějakou jinou.

Myslím, že se tady o tom zde bavíme dlouho. U sebe doma si ublížit můžete, to je povolené. Pokud chcete páchat své dobro dodavatelsky nebo v cizích elektroinstala cích, vyžaduje to "odpovědnost". Aby byla odpovědnost dohledatelná existuje postup.

Tedy již žádné: "nebojte paninko, padesátku mám".

Jiří_Hrubý:
Citace: M. Vokáč  20.05.2025, 15:46

Nyní se soukromě, ve svěm volném čase, připravuji na zkoušku §7 Vedoucí elektrotechnik dle NV 194/2022 Sb. s cílem:
- zajistit si soběstačnost co se týče provádění některých prací na elektrické instalaci ve vlastní nemovitosti
- mít možnost tyto práce provádět pro známé a kamarády - ne jako OSVČ ani prostřednictví m jiného subjektu.

Asi lepší koupit dvě basy dvandy a pročítat normy. Tyhle všeobecný “padesátky” jsou ve většině případů ztráta času, neb se jedná o ryze komerční záležitost, kde není nic neobvyklého společný test a ústní o tom, jak to roste na zahrádce.
Jako fyzická osoba se s tím papírem můžete maximálně chlubit kamarádům, nebo pověsit vedle červeného diplomu na zeď.
V případě průseru je to krásná přitěžující okolnost.
Tím vás neodrazuji od sebevzdělávání, to je chvályhodné, někdy je na takovém kurzu solidní zdravověda, ale k práci samotné dostanete jen obecné informace.
Proč? Protože nikdo neřeší co a kde budete dělat. On totiž ten papír v původním významu je jakýsi pověřovací dekret, který se vztahuje na místo a druh vykonané práce.
Úplně jednoduše, kamarád mechanik mi udělá na autě kde co, ale jsou věci, které znají jen mechanici proškolení značkou na daný auto a jeho motor. Dtto mám nějaký papír od Siemensu, i když Omron funguje podobně, má svoje specifika a svůj SW, ty neznám, tak se do jejich systému necpu.

Tyhle potíže s padesátkou vznikly jako důsledek zavedení živnostníků a neodtažením legislativy a pouze naroubováním a již existující. Je potřeba, aby živnostník nějak prokázal odbornost.
Dobrý živnostník to má v podstatě jako ztrátu času, protože věnuje čas do samostudia a navštěvuje semináře, které jsou zaměřené na oblast, které se věnuje.
Kdo dělá pohony, půjde na motorářský, kdo instalace na něco od výrobce modulů či rozvaděčů.
Ale protože systém u živnostníků neumí posoudit kvalifikaci jinak, stačí papír.
Obdobně moderní kádrováci posuzují lidi podle počtu papíru o vzdělání, protože jinak to neumí.
Bylo by zajímavé, avšak nereálné, zavedení přezkoušení podle oboru vykonávané činnosti.
Takhle totiž fungovala a dosud leckde funguje padesátka. Člověk musí dokázat, že se orientuje v tom co dělá a kde dělá, jinak taky může druhý den zůstat doma a na překážkách ze strany zaměstnance sedět doma do dalšího přezkoušení.
Ekvivalentem by mohlo být pozastavení živnosti. Krásně by to oddělilo plevy od zrna.
A to neříkám nijak jízlivě, uznávám solidní řemeslníky, které živnost dobře živí, ale je mi k zblití z lehkoživek, co díky snadno získanému papíru žulí nic netušící zákazníky.

Milan Hudec:
Citace: Miroslav Minařík  20.05.2025, 17:01

Myslím, že se tady o tom zde bavíme dlouho. U sebe doma si ublížit můžete, to je povolené. Pokud chcete páchat své dobro dodavatelsky nebo v cizích elektroinstala cích, vyžaduje to "odpovědnost". Aby byla odpovědnost dohledatelná existuje postup.

Tedy již žádné: "nebojte paninko, padesátku mám".

Ta 50tka byla a je o samotné bezpečnosti při výkonu činnosti či o bezpečnosti vzniknuvší instalace, která bude sloužit pracovněprávní m vztahům.
O kvalitě odvedené práce není.
Takže směle do paniček ať již s nebo bez.
Pokud se něco nepovede, rozhodne o vině soud.

Miroslav Minařík:
Citace: Milan Hudec  20.05.2025, 20:32

Ta 50tka byla a je o samotné bezpečnosti při výkonu činnosti či o bezpečnosti vzniknuvší instalace, která bude sloužit pracovněprávní m vztahům.
O kvalitě odvedené práce není.
Takže směle do paniček ať již s nebo bez.
Pokud se něco nepovede, rozhodne o vině soud.

Což o to, já o tom asi něco vím, že? Když to, co píšeš omílám čtvrt století. Kolorit minulé doby byl např.:
- přijmeme elektrikáře s padesátkou
- namontuje vám to elektrikář s padesátkou
- já mám padesátku po kolegovi co šel do důchodu

A podobných perel mám na tlustou knihu. A když jsme točili po 40. létech seriál V50
https://elektrika.tv/by-event/v50-historicky-exkurs-vyhlaskou-50-1978-sb
tak jsem zjistil, že samotnou podstatu toho předpisu za tu dobu nepochopily 3/4 národa.

Jeden elektrikář se na mě utrhl, že padesátka vůbec neměla §1 ani §2, jiný zase výšku § měl jako hodnost v armádě, jiný za vyšší § vyžadoval vyšší mzdu :-)

Malá nostalgie, no.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana