Může odborně způsobilá osoba bez oprávnění provádět činosti na VTZ?
Peter Munka:
Nepoznam ani nepotrebujem poznat detaily tejto problematiky v CZ, ale vidim silny paradox, ked napriklad na zvaranie plynovych potrubi staci mat absolvovany kurz so skuskou, cim zvarac ziska papier. Ten mu univerzalne plati kdekolvek. To iste preukaz na vysozdvizny vozik alebo vodicak na bager. Lekar ma tiez urobenu atestaciu z vseobecneho lekarstva a moze si otvorit ambulaciu ako sukromnik kdekolvek bez dalsich (velkych) papierovaciek.
Preco je to v pripade elektrotechnik ov viazane na nejakeho zamestnavatela, to nechapem.
M. Vokáč:
Citace: Radim Strycharski 21.05.2025, 08:55
To M.Vokáč:
váš dotaz má velmi široký záběr a bez předchozího samostudia legislativy se tu odpověď nedozvíte, protože i kdyby se v tomto vlákně správná odpověď objevila, tak ji pravděpodobně nepochopíte. Pokud chcete mít vědomost o tom, jak legálně něco udělat na elektroinstala ci sousedova soukromého domku, tak musíte nejdřív získat vědomost o tom, jak to legálně vypadá v nesoukromých oblastech a nastudovat definice klíčových pojmů, jako např. odborná způsobilost, podnikající osoba, vyhrazené technické zařízení, působnost zákona, působnost státního dozoru apod. Bohužel se to nedá zjistit způsobem, že někde narazíte na heslo, ke kterému bude cosi napsáno. Všechny pojmy platí ve vzájemných souvislostech, je to mozaika s danými pravidly a když není člověk dostatečně pozorný, snadno se dopustí chyby. Proto o tom zde na fóru najdete mnoho diskusí, které nejsou krátké. Začal bych jejich přečtením.
Souhlasím, že se jedná o široké téma a nelze na něj jednoduše odpovědět bez znalosti dalších podrobností.
Existuje nespočet ruzných životních situací a podmínek, které rozhodnou o tom, zda se na dané situace určitý zákon/nařízení/norma vztahují nebo ne.
Pokusil jsem se proto co nejlépe nastínit konkrétní situace.
Jedná se mi o provádění prací na elektrických VTZ zcela mimo pracovně právní vztahy. A to jak v případě pro vlastní potřebu tak případně pro někoho jiného. A to jak s možností takovou práci provést zdarma, tak za úplatu. V každém případě ale nejde o živnost.
Jak jsem uvedl hned na začátku, odpovídající legislativu jsem studoval několikrát a troufnu si tvrdit, že mnohem svědomitěji něž většina praktikujících elektrikářů živnostníků. A je dost dobře možné a pravděpodobné, že mi něco podstatného uniklo, protože mi mnohá omezení, která především ze zákona 250/2021 plynou, nedávají smysl. Stejně tak je možné, že se můj světonázor zcela liší od názoru normotvůrců, legislativců, živnostníků a podnikatelů. Zatímco já se snažím o maximální soběstačnost a nezávislost na dalších subjektech a profesích, ostatní se zjevně snaží o opak - aby se bez nich nikdo neobešel, doknce ani ten, kdo má stejnou profesi.
Každopádně (poklona) za váš komentář i za všechny ostatní. Jsem si moc dobře vědom toho, že pročtení diskuze, snaha o pochopení dotazu a sestavení rozumné odpovědi je velký žrout času.
Petr Pavlíček 1:
Můj názor je, že každá osoba, nebo firma, která vykonává montáž, opravy, revize a zkoušky na vyhrazených elektrických zařízeních musí mít oprávnění od TIČR.
Teda můj názor to vlastně není, ale takto chápu §5 NV190/2022Sb.
Navíc je to jeden z podkladů pro provedení revize dle přílohy č.2 k tomuto NV....
Takže jedině, že by ten RT který na to dílo bude psát revizi vzal veškerou zodpovědnost na sebe a podpsal se pod všechny dokumenty a jako zhotovitele napsal sám sebe. Ale to by bylo asi dost odvážné gesto od RT.
Jiří Kantner:
Odpovím citací zákona 250/2021Sb, konkreétně paragraf 7:
(1) Montáž, opravy, revize, zkoušky vyhrazených technických zařízení a plnění nádob plyny jsou oprávněny vykonávat pouze odborně způsobilé právnické osoby a podnikající fyzické osoby. Právnická osoba může vykonávat činnost podle věty první, zabezpečí-li její výkon odborně způsobilou fyzickou osobou pro danou činnost. To platí i pro podnikající fyzickou osobu, která sama nesplňuje požadavky na odbornou způsobilost.
(2) Činnosti na vyhrazených technických zařízeních podle odstavce 1 mohou vykonávat právnické osoby a podnikající fyzické osoby, které jsou držiteli oprávnění podle § 8 a 9.
Takže buď osoba právnická nebo fyzická podnikající a pokaždé musí být držitelem oprávnění.
O fyzické osobě, která je držitelem oprávnění není v celém zákoně nikde zmínka.
Možná, že autor textu nepředpokládal, že by si někdo obstarával oprávnění jen tak z "legrace" když nemá v úmyslu podnikat. A nebo tam byla cílená vůle fyzickým osobám takovou činnost nedovolit.
Komentovat zákon z pohledu, jaký vedlejší cíl jeho autor sledoval, nemá cenu.
Z praktického pohledu normální je nejezdit do křižovatky na červenou, nicméně 138km/h na dálnici vám určitě projde, pokud nebudete provokovat ještě něčím dalším. Zákony je dobré znát přinejmenším proto, aby člověk věděl, kdy už se pohybuje na tenkém ledě.
Miroslav Minařík:
Citace: M. Vokáč 21.05.2025, 00:37
Domnívám se, že toto jednoduše není pravda. To, že danou činnost provedu u sebe doma a nikdo mě u toho neuvidí neznamená, že ji smím provést.
Souhlasiím v tom, že se každý z nás může domnívat.
Co vás tak dráždí na tom, že je někdo ochoten obětovat část svého volného času, vašimi slovy "páchat své dobro", a nic za to nechtít? Ptám se vás z pozice člena sboru dobrovolných hasičů.
Nemyslím, že bych cítil nějakou podrážděnost.
Co se týče odpovědnosti, domnívám se, že na fyzickou osobu padá v tomto případě dokonce vyšší odpovědnost, než na tu samou osobu v roli zaměstnance.
Pokud kvůli mě někdo vyhoří, přijdu o svůj vlastní majetek a/nebo svobodu. Pokud se mi to samé stane z pozice zaměstnance, ručím max. do výše několika násobků mzdy.
Ověřte si domněnku svého právníka.
Příliš dlouho osciluji mezi praxí a teorií, tedy mezi elektrotechnik y, výrobci nebo přáteli z TIČR a SUIP. Každý rok na školeních, konferencích snad všech vzdělávacích událostech (SOLIDteam, UNIT, PŠIS, ... ...) se vše vysvětluje. Založil jste téma s mnohými otázkami, přičemž se v jednom vlákně dá reálně řešit pouze jedna. Zde se mají opravdu upřesňovat pouze dílčí části nepochopení. Nelze zde suplovat celé školení.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana