Mohu použít AlMgSi8 bez doplnění kovovým hrotem jako pomocný jímač?
Milan Hudec:
Pokud kvalitní drát almgsi (neni slitina, jako slitina, je potřeba dodržovat přesný techn.postup tavby, protahování... ., např.levné dráty jsou protahovány větší rychlostí a jejich "molekuly" se rozhodí) zpevníš točením (opět musí být akurátní), a necháš působit počasí, tak změnou teplot se drát stává pevnějším/tvrdším od povrchu ke středu.
Kolega Horský mě vláknem přiměl k jednoduchému pokusu pomocí svářečky....
Nestočený nový drát ukápne hodně
Stočený nový méně
Stočený zbytek starého drátu cca.5let ponechaný venku vytvoří po povrchu jakousi ulitu, a prakticky neukápne.
Místní metarulgy prosím o shovívavost k mému odbornému vyjadřování v tomto oboru.
Kamil Novák:
Citace: Milan Hudec 17.05.2025, 20:48
... Nestočený nový drát ukápne hodně. Stočený nový méně
Takže to stáčení se nedělá (nemá dělat) primárně kvůli vyrovnání, ale je to vlastně technologická nutnost. Chápu správně?
Milan Hudec:
Stočenim zpevníš, vyrovnáš, zvětšíš plochu povrchu (připravíš ho na oxidaci/samokalení ve větší hloubce v čase).
Prostě několik věcí v jednom.
Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec 17.05.2025, 18:12
Slitina AlMgSi je samokalitelná, nemůžeš porovnávat s "hlinikem".
Samozřejmě vím že jde o jiný materiál. Anténa také není z čistého hliníku, ale zpravidla jde o dural, nebo jinou slitinu. Samotný hliník by neměl potřebnou pevnost. Vložil jsem to sem jen jako osobní zkušenost.
Kontroloval jsem dva hromosvody AlMgSi po úderu blesku a asi tři FeZn. NA FeZn jsem našel jen "oprskané" svorky. U AlMgSi svorky dopadly viditelně lépe. Zdálo se mi, tedy nemohu spolehlivě potvrdit, že došlo k zakulacení konce jímače udělaného z AlMgSi drátu. Prokazatelné zkrácení po úderu do jímače z AlMgSi jsem nezaznamenal.
Pavel Horský:
Citace: Milan Hudec 17.05.2025, 20:48
Pokud kvalitní drát almgsi (neni slitina, jako slitina, je potřeba dodržovat přesný techn.postup tavby, protahování... ., např.levné dráty jsou protahovány větší rychlostí a jejich "molekuly" se rozhodí) zpevníš točením (opět musí být akurátní), a necháš působit počasí, tak změnou teplot se drát stává pevnějším/tvrdším od povrchu ke středu.
Kolega Horský mě vláknem přiměl k jednoduchému pokusu pomocí svářečky....
Nestočený nový drát ukápne hodně
Stočený nový méně
Stočený zbytek starého drátu cca.5let ponechaný venku vytvoří po povrchu jakousi ulitu, a prakticky neukápne.
Místní metarulgy prosím o shovívavost k mému odbornému vyjadřování v tomto oboru.
Milane, Ty mě moooooc bavíš (dance)
Toto jsem opravdu nikdy nikde neslyšel a ve škole už vůbec ne.
Jsem přesvědčený o tom, že nikdo z vyučujících toto nikdy neslyšel.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana