O inspekci práce k dubnu 2025
Kastner Lubomír:
Pro Radima - v době ohlášení a kontroly od pracovníka SUIP dílo dle smlouvy nebylo hotové ani předané. Tzv. jejich Revizní technik má platné osvědčení jako revizní technik pro sebe i pro celou svoji firmu kterou se i prezentuje na webu. A jeho jako revizní zpráva měla kulaté razítko revizního technika a zpráva byla podepsaná. Co se týká doplnění údajů pro SUIP věc byla následující. V době kontroly pracovníkem SUIP přímo na nemovitosti jsem pracovníku předložil všechny podklady, smlouvy, povolení, návody výrobců ke komponentům, neplatnou zfalšovanou revizní zprávu, doložil jsem i fotodokumentac i apod. Pracovník si vše důkladně prohlédl, sám si pořídil další fotodokumentac i a bylo domluveno že veškerou dokumentaci donesu k němu do kanceláře, kde si z toho udělá kopie protože já doma nemám kopírku. Takže to tzv. doplnění bylo vlastně jen okopírování všech podkladů na kopírce u nich na úřadě. Dle mého názoru ale nejen mého byly a jsou podstatné datumy kontrol a skutečný stav v době kontroly. Co je však velmi podivné slušně řečeno, že rozmach stavění FVE přišel po přijetí zákona 406/2000 Sb. kde ministerstvo vydávalo osvědčení 26-014-H skoro každému kdo si zažádal. Takže např. majitel autodopravy nebo zedník dostal povolení a mohl budovat FVE na dotace. Klasický elektrikář montovat FVE na dotace nesmí, ale zedník povolení dostane. Podle toho pak instalace vypadají. Uvedu jednu konkrétní závadu - Výrobce měniče předepisuje uzemnění panelů a jištění provést ochranným vodičem minimálně průřezem 10 mm. Asi vzhledem k výkonu měniče. Firma ale instalovala zemnící vodič pouze 6 mm v rámci úspor, že prý to stačí a ještě v provedení viz foto. Na tyto nesrovnalosti jsem instalující firmu upozornil již v okamžiku budování protože já jsem si návody pro instalaci přečetl. Tento stav a skutečnost viděl mimo jiného i pracovník SUIP při osobní kontrole. A to jsem uvedl jen jeden z mnoha příklad z mnoha závad.
Pavel Horský:
Mě by zajímala hodnota uzemnění takovéto jedné zemnící tyče.
Příklad: zemnící tyč délky 2m křížového profilu o průměru 50mm (styčná plocha tyče) s odporem zeminy 100 Ohm = cca 40 Ohmů.
Stačí to?
Je to tak v pořádku?
Kastner Lubomír:
Pavle a kde by se to mělo měřit, když uzemnění nemá žádnou měřící svorku nebo svorkovnici a šrouby na tyči jsou volné a konec pozinkované tyče rozmlácený a tudíž bude korodovat? A ty dva vodiče 6 mm2 jsou jeden od panelů a druhý vede do rozvaděče k jištění DC. A v tomhle stavu to i viděl a fotil si to i pracovník SUIP. Pracovník rovněž viděl i provedení kabeláže. Všechny kabely tj. jištěné, nejištěné, DC, AC, zemnění i datové vše rozvedené v technické místnosti v jedné liště viz foto.
Jan Palička:
Stále ne úplně chápu, co má být cílem. Jak z dopisu vyplývá, centrála SUIPu se omluvila za to, že středočeská pobočka nekonala a přislibila, že konat bude. Jestli koná nebo ne, nevíme, SUIP se sice zavázal k tomu, že stěžovatele bude informovat o výsledku konání, ale jak jsem pochopil, zatím neinformoval. Pokud bych jako stěžovatel tu informaci chtěl, tak bych napsal SUIPu, s odvoláním na větu v dopise, dotaz, zda už kontrola skončila a s jakým výsledkem. Je otázkou, k čemu ta informace bude, zadostiučinění?
Citace: Kastner Lubomír 28.04.2025, 17:20
.... A v tomhle stavu to i viděl a fotil si to i pracovník SUIP. Pracovník rovněž viděl i provedení kabeláže. Všechny kabely tj. jištěné, nejištěné, DC, AC, zemnění i datové vše rozvedené v technické místnosti v jedné liště viz foto.
Nejsem si úplně jist,zda si neslibujete od SUIPu víc, než jsou jeho kompetence. SUIP může potřestat RT, ale na opravu doprasených částí FVE nemá a ani nemůže mít vliv, tady je potřeba jednat s dodavatelem. A to se řeší nebo je již vyřešeno?
Kastner Lubomír:
Co bylo nebo je cílem? Není to náhodou další zbytečný úřad pokud nic neřeší, úředníci nekompetentní a neznalí jen nás to jako poplatníky stojí nemalé peníze na daních jak úředníci, tak i budovy, jejich vybavení, ježdění apod.? Pokud by došlo k újmě na životě nebo k požáru nemovitosti, pak to stejně řeší pojištovna, hasiči a Policie.
A co se týká FVE, tak všechny zjištěné závady nezávislým revizním technikem byly odstraněny odborným způsobilým pracovníkem a nová revize proběhla tak jak by měla být provedena a nebyla zjištěna závada.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana