Musí projektant do rozvaděčů navrhovat přístroje s AFDD ochranou?

<< < (7/11) > >>

Jan Palička:
Citace: Jan Franěk  17.04.2025, 14:43

NIc to nemělo společného s obchodníky a jiným podobným. Jak se říká, cesta do pekla je dlážděná samými dobrými úmysly

S obchodníky určitě ne, ti prodávají, co jim výrobce dodává. S lobujícími výrobci do jisté míry ano, ti potřebují zvyšovat obrat, aby nadchli své akcionáře. Ale kupodivu pro takové věci lobují i profesní elektrikářské spolky.

Existuje evropská organizace EuropeOn (se sídlem v Bruselu),  což je sdružení evropských elektrotechnic kých profesních organizací. Jsou tam Němci (ZVEH),  Rakušani (WKO),  Belgie, Finsko, Francie, UK, Švýcarsko a další. A na jejich zasedáních se ARC občas řeší, vyjímám z jednoho zápisu (přeloženo): "Přestože již existují různé dostupné a povinné možnosti pro zvýšení bezpečnosti elektrických systémů, jako jsou proudové chrániče nebo jističe, někteří členové prosazují, aby se zařízení pro detekci obloukových poruch (AFDD) dostala do norem pro elektrickou bezpečnost a stavebnictví. Ačkoli může být vyšší stupeň bezpečnosti opodstatněný, existuje určitá nejistota ohledně jejich účelnosti a konkrétní přidané hodnoty, zejména proto, že AFDD mají poměrně vysokou cenu.
To přimělo členy sdružení EuropeOn, aby prostřednictví m naší technické pracovní skupiny uspořádali kulatý stůl za účasti různých zúčastněných stran, na kterém představili své názory na možnou povinnost zahrnout AFDD do standardních elektrických systémů."

Takže je jen otázkou času, než se "AFDD dostanou do norem pro elektrickou bezpečnost". Jen co se pocitově "překoná" ta vyšší cena. A můžeme si za to i sami

Z tohoto pohledu byl pan projektant vizionář

Jaromír Táborský:
Citace: Jan Franěk  17.04.2025, 14:43

Na taková hloupá a nepodložená prohlášení začínám být už úplně alergickej  (norm)

za vše může Brusel a úředníci. Pak zjistíte že Brusel něco doporučil, českej úředník se ptal místního "odborníka" a vyšel glejt papežtější než papež. NIc to nemělo společného s obchodníky a jiným podobným. Jak se říká, cesta do pekla je dlážděná samými dobrými úmysly

Jako bych slyšel pracovníka koncernu! Byl jsem na třech seminářích o AFDD, z těch, co to přednášeli, nikdo nevěděl nic víc, než mu dali přečíst v katalogu! Tomu říkám úřední příkaz. Zaměstnanec, pobíraící mzdu za to, co prezentuje, nikoliv proto, že tomu rozumí a věří ale proto, že dostal příkaz nadřízeného. To je úředník. Nechci jmenovat ani osoby ani značky, ublížil bych některým kamarádům. Brusel jsem v tomto případě uvedl jako středobod a velitelství všeho napodobování.

Pane Fraňku, že to nemá s obchodníky nic společného? Pokud byste nebyl řemeslník ale zaměstnace koncernu, neptám se! Uvádíte, že "hloupá a nepodložená tvrzení". Opravdu? Myslím, že je to moje zkušenost. A podle vás hloupá a nepodložená. Ale co není podložené? Počty úrazů, požárů bez AFDD? Kde je ten důvod proč to používat když to nemá logické opodstatnění? Je tato úvaha hloupá? Měl jsem vás za rozumného člověka.

Jan Franěk:
Citace: Jaromír Táborský  17.04.2025, 15:27

Pane Fraňku, že to nemá s obchodníky nic společného? Pokud byste nebyl řemeslník ale zaměstnace koncernu, neptám se! Uvádíte, že "hloupá a nepodložená tvrzení". Opravdu? Myslím, že je to moje zkušenost. A podle vás hloupá a nepodložená. Ale co není podložené? Počty úrazů, požárů bez AFDD? Kde je ten důvod proč to používat když to nemá logické opodstatnění? Je tato úvaha hloupá? Měl jsem vás za rozumného člověka.

četl jste vůbec co jsem psal o AFDD, například v příspěvku č.15? Asi ne. Ani nemám chuť na další reakci.

Něco se mi nelíbí nebo s něčím nesouhlasím - může za to Brusel! To je na vás dost slabé, promiňte. To prostě poslouchám v jedné sociální bublině a už mě to prostě nebaví.

Stejně jako já si osobně (i veřejně s kolegy na jedné ze Spojek) ověřoval funkcionalitu AFDD, abych si to ověřil a následně svůj názor podložil nejen tvrzeními prodejců, ale především na základě vlastních zkušeností, tak očekávám že pokud někdo použije tvrzení o Bruselu, tak je schopen doložit například dokument který jeho tvrzení podepře. Jinak je to jen laciné a nedůvěryhodné JPP a na tom si trvám.

Kvita Ladislav:
Citace: Jan Palička  17.04.2025, 15:23

Existuje evropská organizace EuropeOn (se sídlem v Bruselu),    což je sdružení evropských elektrotechnic kých profesních organizací. Jsou tam Němci (ZVEH),    Rakušani (WKO),    Belgie, Finsko, Francie, UK, Švýcarsko a další. A na jejich zasedáních se ARC občas řeší, vyjímám z jednoho zápisu (přeloženo)....

Potom je asi chyba, že ČR nemá v EuropeOn svého zástupce, který by mohl na zasedáních tlumočit a prosazovat stanoviska zdejších elektrotechnik ů. Každopádně díky za tip, dosud jsem neměl tušení o této organizaci. Web EuropeOn i weby členských organizací se zdají být zdrojem dalších zajímavých informací.

Milan Hudec:
Úkol zní jasně: AFDD se bude nasazovat ve velkém (nebo vymyslete alternativu obratu "dva/tři" chrániče za sebou pro sichr.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana