Musí projektant do rozvaděčů navrhovat přístroje s AFDD ochranou?

(1/11) > >>

Jan Franěk:
Dneska rozhovor s jedním zákazníkem, co mu projektant navrhoval kombinované přístroje s AFDD do rozvaděče na chatu (k trvalému bydlení) stavěnou z tvárnic. V rozvaděči je 22ks kombíků s AFDD (AFDD+PCH+jistič). Prý to je dané normou a zákonem a musí mít písemné odmítnutí od zákazníka, aby je nenasazoval. Něco mi uniklo, nebo jde o nový způsob jak zdražit projektovou dokumentaci?

Jak to vidíte vy? Byli by jste ochotni "utratit" víc jak sto tisíc jen za rozvaděč na chatě? Co by jste tomu projektantovi vzkázali?

Jirka Š. Svejkovský:
Já bych asi začal tím, že oslovím pana projektanta. A poprosil ho, aby upřesnil, který zákon, paragraf, odstavec nebo která norma a její část to nařizuje.
Pak bych si otevřel velký pytlík popcornu ...

Radim Strycharski:
Já bych to skoro viděl na transformaci tématu na otázku, jak se má vůbec uzavírat smlouva s projektantem, když po předložení projektu má zákazník námitky tohoto typu. Projektant šel nad normu, což je běžný jev, bude chtít za projekt zaplatit, protože nikdo neobjednal projekt přesně podle minima norem, no a zákazník tedy pak bude platit dalšího projektanta, aby dosáhl svých představ.

Jan Franěk:
Citace: Radim Strycharski  15.04.2025, 19:22

Já bych to skoro viděl na transformaci tématu na otázku, jak se má vůbec uzavírat smlouva s projektantem, když po předložení projektu má zákazník námitky tohoto typu. Projektant šel nad normu, což je běžný jev, bude chtít za projekt zaplatit, protože nikdo neobjednal projekt přesně podle minima norem, no a zákazník tedy pak bude platit dalšího projektanta, aby dosáhl svých představ.

Nee další projektant, ale další částka za úpravu projektu na přání zákazníka  (norm)

Jiří Kantner:
Citace: Radim Strycharski  15.04.2025, 19:22

Projektant šel nad normu, což je běžný jev, bude chtít za projekt zaplatit, protože nikdo neobjednal projekt přesně podle minima norem, no a zákazník tedy pak bude platit dalšího projektanta, aby dosáhl svých představ.

Asi to  tak bude, jenže ten požadavek na minimalistický projekt co akorát splní normy je nepříjemně dvojsečný. Může to vést k instalaci která bude obtížně rozšířitelná a uživatelsky nepříjemná. A postavená z lowcost komponentů. Nechceme toho od běžných zákazníků moc. Často nemaji o oboru sebemenší představu.
S projektantem jakehokoliv systému by měl zákazník vést diskuzi.. Pokud se ji projektant brání je něco hodně špatně.
 Na druhou stranu každý profesionál má nějaké sve vlastní vnitřní přesvědčení o kvalitě dila pod kterou nechce jit. Třeba zakaznik nebude chtít komponenty do rozvaděče od Eatonu ale bude trvat na Kanii atd atd...
Obávám se, že za pár let bude tahle diskuze bezpředmětná protože Afdd se stanou dříve či později nezbytností. Zatím je norma doporučuje do bytové výstavby tam kde bydli lide se sníženou pohyblivostí, pak tam kde jsou ložnice a dětské pokoje.
Prostě a dobře i projektant se vybira podle referencí. Slovy klasika "Soll das Werk den Meister loben....."

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana