Musí projektant do rozvaděčů navrhovat přístroje s AFDD ochranou?

<< < (2/11) > >>

Jiří Kobos:
A je tedy AFDD povinné a lze to nahradit jedním AFDD na přívodu?

Václav Třetí:
Citace: Jan Franěk  15.04.2025, 16:39

Co by jste tomu projektantovi vzkázali?

Pokud je objekt zděný, tak jsou AFDD zbytečné. 

Pavel Horský:
Citace: Jan Franěk  15.04.2025, 19:49

Nee další projektant, ale další částka za úpravu projektu na přání zákazníka  (norm)

Další projektant se musí podrobně seznámit s předloženým projektem, který bude upravovat a to kolikrát nezabere zrovna málo času. A proč by měl toto dělat za jeho běžnou sazbu?
Já se snažím těmto zakázkám vyhnout velkým obloukem a když už někdo prosí a trvá na tom, abych něco po někom opravoval, připlatí si.

A co se AFFD týče, kdysi jsem se zúčastnil jedné předváděčky spojené s testováním těchto ochran a od té doby nemám v tento bezesporu předražený přístroj důvěru.
A další věcí je, že u nás NEEXISTUJE ŽÁDNÝ předpis, který by to nařizoval.

A navrhnout jich 22ks na každý vývod....to může jen naprostý blbec a ne projektant.

Jan Franěk:
Citace: Jiří Kobos  16.04.2025, 00:16

A je tedy AFDD povinné a lze to nahradit jedním AFDD na přívodu?

ad 1 - ne, není povinné, pouze na nějaká specifická místa doporučené
ad 2 - ne nelze. Dostupná jsou pouze v jednofázovém provedení

Osobně doufám že se tahle "móda" v našich končinách moc neujme. Nějak nemám v tyto složité a během revizí nekontrolovate lné přístroje důvěru. Tedy důvěru v jejich zásadnější přínos z pohledu bezpečnosti s ohledem na jejich cenu a prostorové nároky v rozvaděčích.

Jan Franěk:
Citace: Pavel Horský  16.04.2025, 06:59

Další projektant se musí podrobně seznámit s předloženým projektem, který bude upravovat a to kolikrát nezabere zrovna málo času. A proč by měl toto dělat za jeho běžnou sazbu?
Já se snažím těmto zakázkám vyhnout velkým obloukem a když už někdo prosí a trvá na tom, abych něco po někom opravoval, připlatí si.

Pavle ještě jednou, úpravu provedl ten samý projektant, ale samozřejmě za úplatu. Osobně mi to přijde jako klamání zákazníka kvůli navýšení ceny projektu. Jinak si to prostě nedovedu vysvětlit

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana