Musí projektant do rozvaděčů navrhovat přístroje s AFDD ochranou?

<< < (5/11) > >>

Jan Palička:
Citace: Jan Yossarian  17.04.2025, 09:10

...... Jsou rádi, když se tu a tam odtrhnou a dostanou na stavbu. Třeba na veletrhy vůbec nemají čas. Když uvádím, že nemají čas, to znamená, že to, co se po nich požaduje za výkony se do pěti pracovních dnů nemůže vejít. Pak příjde vesmírný člověk a řekne, že projektant musí být nadčlověk. Ale i projektant má ženu, děti.....  

Ano, projektantů je málo, dobrých projektantů ještě méně a práce hodně, navíc stát jim ji ještě poněkud nesmyslně přidává. Na druhou stranu, souhlasil byste s tím, aby vám projektovou dokumentaci rekonstrukce domu dělal člověk, který na místě nikdy nebyl? Který zná materiály jen z knih a katalogů výrobce? Který pro sichr nosníky stropu dvakrát předimenzuje a izolace použije nejdražší na trhu, protože se výrobce "prsí" jejich ekologičností?

Milan Hudec:
Citace: Jan Yossarian  17.04.2025, 09:10

Tak to jste teda rozhrábl! Již delší dobu mám pocit, že žijete na jiné planetě. Projektanty jsem obklopen a dělám jim "podržtašku" aby mohli kreslit. Jsou rádi, když se tu a tam odtrhnou a dostanou na stavbu. Třeba na veletrhy vůbec nemají čas. Když uvádím, že nemají čas, to znamená, že to, co se po nich požaduje za výkony se do pěti pracovních dnů nemůže vejít. Pak příjde vesmírný člověk a řekne, že projektant musí být nadčlověk. Ale i projektant má ženu, děti, tedy souloží, žere, sere a chce být líný. ČKAIT je společenská sranda která s kvalitou nemá nic společného. A jestli vám je názvosloví šumafuk, tak to je mi líto. Moje sousedka také říká proudovému chrániči jistič.  

Takové projekty jsou pak ale na dvě věci.
Např.furt většina navrhuje k ventilátorku na wc cyky 3x1,5-J, pokud to nezachytí přemýslivy montér, tak se zž přeznačuje.... ...
Zákazník zaplatí za službu a tu by měl dostat řekněme v obvyklé kvalitě, ne že si objednám jídlo a dostanu nedovařený blebajs s omluvou, že kuchař toho má moc.

Jiří Kantner:
Citace: Pavel Horský  17.04.2025, 08:47

A kde k takovým obecným zkušenostem přijde kluk, který začne projektovat hned po škole?
A nebo borec, který v životě nedržel v ruce nic z toho, co navrhuje do svých PD.
Ale všichni mají razítko ČKAIT, které by mělo být jakýmsi etalonem kvality a odbornosti.
Hovnajs!

Mám pocit z toho co se tu píše, že ti "přetížení" projektanti a projektanti co nikdy nedrželi šroubovák ani jistič v ruce tvoří většinu a výslekem jejich práce jsou sice projekty ale spíš takové orientační a nedá se na ně spolehnout.
No co nikdo nikde neříká, že projekt musí být bez chyb. Projekt pouze musí být.  A když se vytiskne na papír, dá se do něj psát a kreslit tužkou. Zákazník chce bydlet a používat elektriku.
Osobně mi existence projektanta který viděl jednotlivé komponenty elektroinstala ce jen jako obrázky na monitoru moc technického smyslu nedává. Ale byznys se s takovým pracovníkem dá udělat taky.

pegas100:
Jak zde již kdysi někdo psal – projektant kreslí na papír svoji představu. Pokud není praxe, není ani představa. A ti co mají léta praxi a případně by mohli navrhovat kvalitně, protože za ty léta tu představu mají, tak zase nemají vzdělání, protože před rokem 89 bylo potřeba vyučených lidí.

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Radim Strycharski  16.04.2025, 13:57

Posouváním AFDD blíže k přívodu a zvětšováním sítě za AFDD bych očekával vyšší počet nežádoucích působení AFDD.

Já bych se rád nejdřív dostal k těm "žádoucím" působení. Zatím mě to nich nikdo nepřesvědčil.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana