Kdo potřebuje oprávnění v rozsahu zkoušky na VTZ-E?

(1/3) > >>

slower:
Co jsi mám pod tímto slovem zkoušky představit? Jak víme máme na oprávnění 4 slova a to je montáž, opravy, revize a zkoušky.
Co znamenají ty zkoušky? To je oprávnění dělat zkoušky z odborné způsobilosti? To znamená když budu RT mohu školit a zkoušet elektrikáře z paragrafu 6, 7?
Nikde jsem nenašel definici zkoušek. Rozvaděče, stroje a spotřebiče a jejich zkoušky to asi nebudou protože nepatří do vtz

Jan Franěk:
Jde o zkoušky prováděné na VTZ. Viz například zákon 250 a paragraf 7 - zkoušky VTZ..........

případně vyjmenované zkoušky NV 190, část B.......

Juraj Rojko:
Citace: slower  15.04.2025, 13:47

To znamená když budu RT mohu školit a zkoušet elektrikáře z paragrafu 6, 7?

Jsou to zkoušky elektrických zařízení, nikoli elektrikářů.

Osobně jsem to chápal tak, že jak píše p. Franěk to souvisí dle NV 190, Příloha č. 1 část B s revizí. Jenže když jsem žádal o oprávnění jen na montáž a opravy (nejsem RT),  tam mi tam inspektor při pohovoru přidal i zkoušky, protože si to prý přece po sobě musím i vyzkoušet. To je pravda a logiku to má, ale zda je to opravdu takto myšleno nevím.

Jan Franěk:
Ke zkoušení je toho dost i pro elektromontéra . O revizákovi ani nemluvě. Část z nařízení vlády...

Radim Strycharski:
Citace: Juraj Rojko  15.04.2025, 17:00

Jenže když jsem žádal o oprávnění jen na montáž a opravy (nejsem RT),   tam mi tam inspektor při pohovoru přidal i zkoušky, protože si to prý přece po sobě musím i vyzkoušet. To je pravda a logiku to má, ale zda je to opravdu takto myšleno nevím.

To je tedy poněkud svérázné vysvětlení. Pokud dělám opravy a montáže, tak po nich nedělám zkoušky, ale buď kontroly, nebo revize. Logicky bych viděl zkoušky typu hlídače izolačního stavu apod, čili vyzkoušení něčeho, co nemůže vyzkoušet laik.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana