Kdo potřebuje oprávnění v rozsahu zkoušky na VTZ-E?

<< < (3/3)

Jan Bocek:
Citace: Kvita Ladislav  15.04.2025, 20:02

Ono to vysvětlení asi dává smysl......

Také si myslím,
že pro šefmontéra, který žádá o opravnění k činnosti na VTZ, tak z P2 k NV 190/2022 Sb.,
platí minimum odjakživa ( to jsem zažíval v 60. a 70. létech jako běžnou praxi):

část B I. Obecné požadavky
             a) spojitost OP
             f) zkouška zapojení
             h) funkční zkouška

II. Další požadavky
              a) jen rozvinutá věta pro polopatické podání a vysvětlení bodu h) z I. části

Ale pokud chce dodavatel a šefmontér předložit Protokol o shodě EZ,
tak musí splnit všechny body z přílohy B.
Oprávněním přebírá odpovědnost za tu svoji odbornou práci.
A před revizi má tento Protokol o zkoušce EZ předložit, jako součast dokumentace skutečného stavu.

Občas jsem se setkal s tvrzením šef montéru, že nemají Oprávnění k provádění zkoušek.
A proto je dobré, že se to do Oprávnění uvádí a že byl i přezkoušen.

Miroslav Revús:
VTZ-E nie je len do 1000V.
Na vysokom napätí je toho na skúšanie pred uvedením do prevádzky naozaj veľa.
Skúšajú sa napríklad elektrické ochrany, meraním sa overujú prístrojové transformátory prúdu a napätia, vykonávajú sa funkčné skúšky odpojovačov, vypínačov, riadiaceho systému a vzájomných blokád.

Radim Strycharski:
Citace: Miroslav Revús  16.04.2025, 08:06

VTZ-E nie je len do 1000V.
Na vysokom napätí je toho na skúšanie pred uvedením do prevádzky naozaj veľa.
Skúšajú sa napríklad elektrické ochrany, meraním sa overujú prístrojové transformátory prúdu a napätia, vykonávajú sa funkčné skúšky odpojovačov, vypínačov, riadiaceho systému a vzájomných blokád.

Tak nějak bych to taky viděl. Když mám oprávnění na opravy, montáže, revize a zkoušky, tak bych si to vysvětlil tak, že dodávám opravy, dodávám montáže, dodávám revize a dodávám zkoušky. A ne, abych po sobě něco zkoušel. K tomu mě snad nemusí nikdo opravňovat.

Jan Bocek:
Citace: Radim Strycharski  16.04.2025, 08:22

Tak nějak bych to taky viděl. Když mám oprávnění na opravy, montáže, revize a zkoušky, tak bych si to vysvětlil tak, že dodávám opravy, dodávám montáže, dodávám revize a dodávám zkoušky. A ne, abych po sobě něco zkoušel. K tomu mě snad nemusí nikdo opravňovat.

Kdo potřebuje oprávnění v rozsahu zkoušky na VTZ-E?

Každý, kdo je poskytovatelem provádějící instalaci EZ a má Oprávnění k montážím a opravám EZ dodavatelským způsobem s ev. č. xxxx/3/2025/EZ-M, O-E2A ( příp E2B nebo celý rozsah)ale bez revizní činnosti.

Pokud je Oprávnění i k revizím EZ dodavatelským způsobem a je tam uvedeno /EZ-R-E2B
tak taková poznámka je zbytečná, protože vychází z podstaty Opravnění k revizím EZ.

Dotaz chápu tak, že se jedná o Oprávnění k montáží a opravám EZ bez oprávnění k revizím.
Pak poskytovatel provádějící instalaci EZ má vydat Certifikaci bezpečnosti EZ zařízení, kde budou hlavní podložky:¨

- záznam o kontrole bezpečnosti EZ
- průvodní dokumentace
- návod k použití a údržbě
- prohlášení o shodě

a protože nemá oprávnění na revize EZ, tak ještě  to bude subdodávka. A před revizí ale předá záznamy o zkouškách, o funkčních zkouškách spolu s průvodní dokumentaci skutečného stavu. Některé zkoušky mohou býti i duplicitní, ale základní zkoušky ještě před požadavkem na "státní zkoušku". A obě oprávnění je nutné uvést do Certifikátu bezpečnosti EZ.

Prostě kdo to prováděl a zkoušel a kdo to zrevidoval.
Dělba jednotlivých úkonů vyplývá ze zákona.

Paradox:
Majitel elektro firmy s s.r.o. má léta všechna oprávnění na montáže i revize EZ bez omezení. S určitých důvodů zruší firmu a jako právnická osoba přechází na OSVČ. Jenže naše legislativa nezná tento "přechod". Musíte mít nový ŽL a nové IČO a na to nové IČO potřebujete nové Oprávnění k dodavatelské činnosti k M-O-R. Závěr si každý udělá sám.... opravdu nové přezkoušení a s patřičnou platbou na jiné čísla IČO.  

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana