Kdo potřebuje oprávnění v rozsahu zkoušky na VTZ-E?

<< < (2/3) > >>

Juraj Rojko:
Citace: Jan Franěk  15.04.2025, 17:17

Ke zkoušení je toho dost i pro elektromontéra . O revizákovi ani nemluvě. Část z nařízení vlády...

To nepochybně je a určitě může dělat vše co je tam vyjmenované. Jde mi jen o to, že ta příloha má název "Požadavky kladené na prohlídku a zkoušku při výchozí, pravidelné a mimořádné revizi...". Proto se mi zdá pojem zkouška mimo revizi trochu neurčitý.

Jan Palička:
Citace: Jan Franěk  15.04.2025, 17:17

Ke zkoušení je toho dost i pro elektromontéra . O revizákovi ani nemluvě. Část z nařízení vlády...

.....jen tak přemýšlím, jak vyzkouší funkčnost přepěťových ochran......

Juraj Rojko:
Citace: Radim Strycharski  15.04.2025, 19:10

...Pokud dělám opravy a montáže, tak po nich nedělám zkoušky, ale buď kontroly, nebo revize...

To je právě otázka. Pokud nejsem RT a vím že po mě přijde, tak si to ze zřejmých důvodů zapnu, vyzkouším, třeba něco z toho co je v té příloze uvedeno i proměřím. (A případně i opravím). Vy to možná nazýváte kontrola, ale není to vlastně ta zkouška o které se bavíme? Pokud ne, tak jaká je její definice?

Jan Franěk:
Nesmíte se chytat každého slovíčka, když je jasné že mnoho z těch zkoušek vyžaduje specializované vybavení revizáka či výrobce.  Navíc nadpis je zkoušky - měření

Za mne postačují například funkční zkoušky ochran, polarity, sledu fází, zapojení zásuvek a tak dále. Důležité je že musíte dodržet řadu opatření k tomu, aby jste neohrozili sebe. lidi okolo ani el. zařízení. Protože mnohé z těchto zkoušek se provádí pod napětím, je zapotřebí oprávnění k této činnosti. Nehledal bych v tom nic složitého a hlubokého o čem bychom museli sálohodlouze diskutovat

Kvita Ladislav:
Citace: Radim Strycharski  15.04.2025, 19:10

To je tedy poněkud svérázné vysvětlení. Pokud dělám opravy a montáže, tak po nich nedělám zkoušky, ale buď kontroly, nebo revize.

Ono to vysvětlení asi dává smysl. Pokud elektromontér není revizní technik, tak si po sobě revizi neudělá. Ale zkoušky, tak jak jsou vyjmenovány například v ČSN 332000-6 ed.2, dělá snad automaticky po sobě každý. Určitě ne všechny vyjmenované, ale např. spojitost  vodičů, zkouška polarity, zkouška sledu fází, funkční zkouška... Za použití vhodných postupů, bez zprávy o revizi, samozřejmě.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana