Jak prokázat poruchu proudového chrániče?

(1/6) > >>

Jiří Vlk:
2/3 instalace v rozvaděči je napájeno přes trojfázový proudový chránič EATON. Při provozu pračky přestala fungovat i indukční sporáková deska. Po odpojení síťové šňůry pračky a vypnutí a zapnutí chrániče i všech za ním zapojených jističů, fungovaly na sporáku všechny "plotýnky",    ale po chvíli přestal opět fungovat celý sporák, přitom ale fungovaly některé zásuvky. Zatím jsem rozvaděč neotevřel a nezjišťoval, zda je v tomto stavu odpojena jen některá fáze, ani jsem nezkusil připojit pračku, kterou podezírám ze způsobení závady na zásuvku chráněnou pouze nadproudově. Vypínání chrániče může způsobit i porucha izolace v instalaci (necelé 2 roky staré). Nemám zkušenost s tím, zda principiálně může chránič odpojit jen jednu fázi, proto prosím o nápad, jak (zda) lze poruchu chrániče prokázat jednodušším způsobem, než odpojováním jednotlivých fází, pokud naměřím odpojení jen některé.

Martin Kurka:
Chránič nechte vypnutý a rychle si pozvěte elektrikáře. Vypadá to na přerušený vodič N a tím pádem se rozděluje napětí pro jednofázové spotřebiče podle odběru v jednotlivých fázích. Na spotřebičích, které jsou v méně zatížené fázi se může objevit místo 230V i hodně přes 300V a spotřebič vyhoří. Pokud se tak již nestalo například u některých plotýnek varné desky, nebo kompletně u její řídící elektroniky pro všechny plotýnky, nebo u pračky. Taky byste mohli z důvodu nadpětí na spotřebičích i vyhořet.
 Jestli došlo k přerušení N, pak si asi budete muset zavolat revizního technika, aby vám potvrdil příčinu škody pro pojišťovnu. Většinou takové vady umí pokrýt sdružené pojištění domácnosti.

Jiří Vlk:
Po otevření rozvaděče jsem zkontroloval, že nulový vodič přerušen není. Pračka na chráničem neošetřenou zásuvku funguje. Problém je způsoben v přívodu prostředního fázového vodiče ke třífázovému chrániči, který je ohořelý, přičemž se od chrániče odpojil. Než budu závadu reklamovat u instalatéra, nechci dělat žádný zásah, takže jsem nezjišťoval, zda k ohoření kabelu došlo kvůli nedotažené svorce (což předpokládám). Je opálené také těleso chrániče v místě svorky přerušeného přívodu, ale chránič mohl zůstat funkční. Stačí to ověřit (po opravě přívodu ke chrániči) zátěží jednotlivých fází proti ochrannému vodiči, který chráničem neprochází, nebo je poškození plastu důvodem pro výměnu i fungujícího chrániče?

Jiří Schwarz:
Když vidím ty barvy vodičů, tak bych asi doporučil začít výměnou elektrikáře a pak důkladnou kontrolou revizním technikem

Jiří Vlk:
Obávám se, že ho nepřiměju k uvedení barev do souladu s normou vzhledem k tomu, že se jedná o subdodavatele, ale potřebuji radu, zda je potřeba měnit chránič i po úspěšné zkoušce funkčnosti.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana