Za jakých okolností mohou být zásuvky pod umyvadlem?

(1/11) > >>

Anton Nováček:

Jsou zásuvky na přiložených fotografiích umístěny v souladu s normami a zda je možné, že prošly revizní kontrolou. Byl jsem upozorněn, že zásuvka by měla být umístěna minimálně 20 cm od umyvadla, což v tomto případě rozhodně není splněno (zásuvka v technické místnosti se nachází přímo pod umyvadlem).

Od stavební firmy jsme obdrželi revizní zprávu, ve které je uvedeno: "Zásuvky jsou umístěny mimo zóny 0, 1, 2 i mimo umývací prostor."

Na základě podnětu od návštěvy, která mě upozornila na špatně umístěnou zásuvku, jsem se začal podrobněji věnovat revizní zprávě a zjistil jsem, že v ní chybí několik zásuvek. Navíc jsou v ní nesprávně uvedeny některé vodiče, konkrétně jejich průřezy.

Jaká je v tomto případě tolerance revizní zprávy? Je taková nepřesnost ještě v pořádku? Dům je součástí developerského projektu a začínám mít podezření, zda revizní technik skutečně provedl kontrolu na místě, nebo zda byla zpráva pouze zkopírována, protože se jednalo o identické domy (ale s elektřinou dle požadavek zákazníka).

Moderátor - Zveřejnění příspěvku zdržuje nedodržení pravidel a nesmysly jako tento: "Revizní zpráva - zásuvky vedle umyvadla dle normy?".

Miroslav Revús:
Načo slúžia tie zásuvky pod umývadlom?
Lebo developerská výstavba nepozná prekážky. Chcete zásuvku nad vaňou? Bude tam.
Chceli ste zásuvky pod umývadlom? Sú tam.

Anton Nováček:
Citace: Miroslav Revús  26.03.2025, 07:28

Načo slúžia tie zásuvky pod umývadlom?
Lebo developerská výstavba nepozná prekážky. Chcete zásuvku nad vaňou? Bude tam.
Chceli ste zásuvky pod umývadlom? Sú tam.

Ani jedna ze zásuvek nebyla na základě mého požadavku, byly standardně v projektu. Netuším, jaký byl jejich konkrétní záměr.

Miroslav Revús:
V tom prípade si myslím, že pôdorysnú polohu majú správnu, len výška je zle.
V aktuálnom stave s tým nič neurobíte, je to zle, ale nie je to životu nebezpečné. Budete sa musieť s mimi zžiť, alebo ich nechať zrušiť.

Václav Třetí:
Co dodat, projektant nezná požadavky norem, nebo někdo neumí pracovat podle projektu.

Zásuvka u umývadla je užitečná, ale její umístění pod umývadlem je chybné. Vždyť běžně používané spotřebiče u umývadla (holící strojek, fén, kulma) vyžadují zásuvku nad umývadlem, protože přívodní kabel těchto spotřebičů nebude ani dostatečně dlouhý pro snadné používání.
Náprava by nebyla jednuchá ani levná, doporučil bych alespoň vyměnit zásuvky za provedení IP44. Na jedné z foto je zásuvka obsazena vidlicí, nevím o jaký spotřebič se jedná, ale bylo by dobré ho ze zásuvky vypínat, pokud není v  provozu. Na výsledku revizní zprávy (zřejmě prapodivně vzniklé) to nic nezmění, ale bezpečnost to mírně zlepší.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana