Za jakých okolností mohou být zásuvky pod umyvadlem?
Jan Šus.:
Pokud vím existuje elktrické ohřívače do zásuvek pokud je přivedena jen studená voda. Já to mám na WC v dílně stejně z důvodu kdybych tam chtěl tento ohřívač dát - např. Ariston apod...
Pavel Horský:
Já to vidím tak, že je jednoznačně porušeno ustanovení ČSN 33 2130 ed.4 (předtím stejné ustanovení v ed.3) o umístění zásuvek a spínačů vně umývacího prostoru čl. 8.8.2. Je to závada a myslím, že poměrně vážná a tudíž neměla být vydána výchozí revize s kladným stanoviskem o bezpečnosti revidované elektroinstala ce. Jsem přesvědčený, že zde žádné úlevy nemají co pohledávat. Někdo to podělal a je potřeba to uvést do takového stavu, aby bylo vše dle normativních požadavků.
Jan Šus.:
Pane Horský (případně ostatní) a můžete mě sdělit jak připojím ty tlakový průtokový ohřívače, který přímo v návodu mají šňůru se zástrčkou tak aby se dali připojit do zásuvky pod umyvadlem? Nebo natáhnu prodlužovák po zemi v koupelně který bude ležet ve vlhku? :(
Pavel Horský:
Zásuvka bude dle normativního požadavku 20cm od hrany umývacího prostoru. Srozumitelné, jasné. Pak není potřeba žádného vámi zmiňovaného prodlužováku a jiných opičáren.
Anton Nováček:
Děkuju všem za názory!
S ohřívači vody se zde nepočítalo, jedná se o novostavbu a teplá voda je rozvedena do celého domu.
Zásuvka je umístěna i nad umyvadlem (spodní okraj ve výšce 115 cm od podlahy), takže ani teorie, že by bylo dodrženo umístění podle půdorysu, ale ne výška, tímto neobstojí.
Když jsem konfrontoval stavbyvedoucíh o s tím, že nebyla dodržena norma, snažil se mě přesvědčit, že jediné pravidlo je, že zásuvka musí být vzdálena 60 cm od zdroje vody (od baterie), a to klidně horizontálně, diagonálně nebo vertikálně, tedy klidně i přímo pod umyvadlem. Když jsem ho požádal, aby mi k tomu poskytl nějaký podklad, odpověděl, že si to mám najít na internetu.
Jak mu tedy mohu dokázat, že neměl pravdu a že zásuvky normu porušují? Mám si zavolat revizního technika, který mi vystaví potvrzení o porušení normy?
Ani po něm nechci, aby to opravil, jde mi spíš o princip, protože ohledně těch zásuvek byl dost nepříjemný.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana