Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  VEŘEJNÁ ZÓNA
| |-+  Témata ještě nezařazená do příslušných rubrik
| | |-+  Jak při zapojování vidlice dodržet požadavek na prodloužený vodič PE?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Jak při zapojování vidlice dodržet požadavek na prodloužený vodič PE?  (Přečteno 3044 krát)
Tomas_S
Neverifikovaný uživatel @3
**

« kdy: 20.03.2025, 17:18 »

Pořídil jsem do bytu klimatizaci. Z praktických důvodů jsem nezřizoval samostatný okruh, ale z klimatizace mám H05RR-F 3Gx2.5. Klima bude připojena přes zástrčku na stávající okruh, bere do 6A špičkově. Okruh jsem dovybavil chráničem.

PROBLÉM: podcenil jsem gumový kabel 3Gx2.5, kdy sehnat úhlovou zástrčku pro gumový kabel o průřezu 2.5 mm2 je velmi těžké.

Našel jsem solidní kousek od Kopp, zkoušel zapojit, ale nejsem schopen dodržet ustanovení normy ČSN 34 0350 o tom, že PE vodič má být poslední, který se vytrhne při selhání kabelové spony. L a N musí jít po stranách obloučkem, aby šla zástrčka zavřít. PE jde přímo. Sice výrobce malinko vysunul svorku na PE, ale kdybych to udělal stejně dlouhé jako L a N, tak nevím, jak to do toho nacpat, musel bych to nějak brutálně "znásilnit",      ta 2.5-ka je hodně nepoddajná. Foto pro ilustraci níže.

Moderátor - původní nesmysl zněl:"ZÁSTRČKA - Nelze dodržet délku PE vodiče?".

* Zástrčka.jpg (211.52 KB, 1177x605 - prohlédnuto 455 krát.)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Miroslav Revús
RTEZ E1 A, B
*

« Odpověď #1 kdy: 26.03.2025, 07:22 »

Máte dve možnosti:
Obrátiť sa s vašou otázkou na výrobcu alebo zapojiť vodiče tak, ako sa dajú.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

You don´t have to be old to be wise. (Judas Priest)
But I am :-)
Václav Třetí
*

« Odpověď #2 kdy: 26.03.2025, 09:16 »

Proč je klimatisace s odběrem proudu 6A vybavena kabelem 3x2,5mm2?  Ten je součástí výrobku a dodal ho výrobce?

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Jaromír Táborský
Neverifikovaný uživatel @6

Elektrika kope dle ČSN

« Odpověď #3 kdy: 26.03.2025, 22:31 »

PROBLÉM: podcenil jsem gumový kabel 3Gx2.5, kdy sehnat úhlovou zástrčku pro gumový kabel o průřezu 2.5 mm2 je velmi těžké.

Našel jsem solidní kousek od Kopp, zkoušel zapojit, ale nejsem schopen dodržet ustanovení normy ČSN 34 0350 o tom, že PE vodič má být poslední, který se vytrhne při selhání kabelové spony. L a N musí jít po stranách obloučkem, ...
Jak píše kolega Třetí přede mnou. Cu 2,5 je nesmysl. Uvádíte, že jste našel solidní kousek od Koop. Promiňte ale uvádět jednu z mnoha použitelných značek je bezpředmětné. U nás je mnoho montérů, kteří zapojují pohyblivé přívody a málokdo by dokázal citovat vámi zmiňovanou normu. Na druhou stranu jsem od nich podobný postesk ještě neslyšel.

Pokud uvádíte: "Klima bude připojena přes zástrčku na stávající okruh, bere do 6A špičkově. Okruh jsem dovybavil chráničem." A volíte o řád vyšší průřez ... a pak řešíte  kontakt, který se rozpojí poslední ... Trochu divočina, ne?

Když jsem na to už přišel, zjistil jsem, že jsem se spletl ale kupodivu to bylo pravdivé :-)
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.024 sekund, 21 dotazů.