Proč vybavuje proudový chránič 30mA vybavuje až při 70mA?

<< < (3/7) > >>

Štefan Beláň:
Citace: Ivan Polínek  23.04.2007, 19:00

Dle toho co píšete je opravdu spojen vodič N a PE za chráničem. Tomu odpovídá i vyšší vypínací proud chrániče, neboť část proudu procházející měřícícm přístrojem se poté rozdělí mezi vodič N a PE.

TO: Polínek

Tak tomuto vysvětlení nerozumím? :-\
Můžete mi prosím vysvětlit, jak se při spojení vodiče PE a N rozdělí max. vypínací proud 30 mA na 70 mA + ??A ?  :o

Ivan Polínek:
To p. Beláň
Při spojení vodiče PE a N za proudovým chráničem se měřící proud, který prochází měřícím přístrojem, vrací zpět jak přes vodič PE, tak přes vodič N, protože tyto vodiče jsou za chráničem spojené. Pokud se mi při proudu 70mA vrátí 40mA přes chránič, tak je rozdílový proud 30mA, ale měřící přístroj ukáže 70mA.
V tomto případě platí Kirhoffův zákon, ale tím bych nechtěl tazatele zatěžovat.
Pokud mám ověřit správnou funkci chrániče, musím odpojit vodič N  z chrániče a při této konfiguraci provést měření chrániče.

Miroš Jan:
TO Polínek.

Nějak nerozumím tomu Vašemu popisu.  :-[

Štefan Beláň:
TO: Polínek

To co píšete zni logicky. V mé dlouholeté praxi jsem se s tímto problémem zatím nesetkal. Vycházím z mé osobní praxe při ověřování chráničů, a předpokládám, že i zmiňovaný RT postupoval obdobně.  :-\

Postupuji následovně:

1) Změřím si izolační stav proti PE při vypnutém chrániči (spoj PE a N by byl ihned odhalen).
2) Změřím si dotykové napětí a vypínací čas.
3) Změřím si vypínací proud různými metodami.

Pokud by byl při ověřování spojen PE a N, tak to musí RT zjistit. Pokud dojde ke spojení PE a N až v chybném připojeném zařízení, projeví se to vybavováním chrániče až při provozu.

Zítra si určitě provedu praktická měření na chráničích, kde bude spojen PE a N různou impedancí. Sám jsem zvědav na výsledky měření!  :o  (wall)

Ivan Polínek:
To Beláň,
Přiznám se, že jsem to také nedělal, protože u chrániče jako první kontolu dělám vždy izolační stavy obvodů a poté sítě za chráničem mezi PE a N. Do výše uvedené situace jsem se nikdy nedostal.

To Maroš
přikládám expresní ruční malůvku rozdělení proudů při dané poruše, omlouvám se za škrábání, odcházím spát.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana