Může být ochranné pospojení vany kontraproduktivní?
Jiří Černých:
Mám dotaz ohledně dvou situací
jedna situace-nová instalace v domě TN-S s proudovými chrániči
druhá situace-stará instalace TN-C
Pokud se budu koupat v kovové vaně, která je uzeměna a propojena vodičem CY se svorkou hlavního pospojení a zároveň se dotknu rukou pračky, která má poruchu a má na svém krytu nebezpečné dotykové napětí, není v tu chvíli právě to zapojení vany na potenciál PE kontraprodukti vní? Ohlédněme od faktu, že pračka by neměla být blízko vany, můžeme se rukou z vany plné vody dotknout jiného bodu, na kterém se objeví větší napětí.
Uvažuju, že vana je na plastových nohách a tím jinak docela slušně izolována(jen je uzeměna vodičem CY)
Hlavně v TN-C mi přijde mít v téhle situaci uzeměnou vanu jako horší věc, protože, to umožní průchod proudu daleko více, prostřednictví m měděného vodiče CY (PE)
Nějak mi vychází různými úvahami, že ne všechno je vhodné v koupelně připojovat k uzemění v HOP. Záleží na situacích
pegas100:
Ano máte pravdu! On nikdo nikoho nenutí pospojit vanu. V TNI 33 2000-7-701 čl.3.9.5. je psáno:
Dopl.pospojení musí zahrnovat všechny neživé části a cizí vodivé části. Vana žádná cizí vodivá část není. Kdysi byla, když byl odpad z litiny. Dne je vana v podstatě uložena izolovaně.
Jan Yossarian:
Mno, nikoliv TN-S ale TN-C-S. A pokud má vana svorku na pospojení, pak je dobré číst, co píše výrobce vany v návodu použití. To je závazný dokument. Jinak souhlasím s úvahou! :-)
Milan Hudec:
Neuzemněná vana je potenciálně na úrovni podlahy, rozdíl lze spatřit v odporu ve velikosti plosek nohou na podlaze vs. napařené prdeli ve vaně.
Martin Babrňák:
když už jsme u těchto úvah tak co by se muselo stát aby měla ta pračka na krytu síťové napětí?
pokud je zapojena do TN-C tak kolik je spojen s N a tudíž by vybavil jistič, pokud v TN-C-S tak by vybavil chránič. Leda by došlo k poruše v pračce a zároveň byla buď porucha v zásuvce a nebo byla zásuvka špatně zapojena.
To bych spíše bral jako úvahu jaké napětí se může objevit mezi vanou a podlahou pokud v té soustavě TN-C je vana zapojena na PEN, který není nikde řádně uzemněn.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana