Může být ochranné pospojení vany kontraproduktivní?

<< < (3/3)

Rozvodak:
Citace: Jan Franěk  07.01.2025, 10:02

Za mne je nejsnadnější a nejspolehlivěj ší když máte vše na jednom potenciálu.

Souhlas.

Zrovna nedávno jsem byl u incidentu probíjející vodovodní baterie, v rok staré novostavbě.

Velké překvapení bylo, že závada byla v myčce nádobí. Mezi baterií a nejbližším kolíkem zásuvky se naměřilo 72 VAC. Voda v PPR, všechny okruhy za funkčními chrániči, které nevybavily. Někde ve spotřebiči došlo k zavlečení napětí na vodní sloupec v přívodní hadici.

Václav Třetí:
Citace: Rozvodak  10.01.2025, 23:24

Souhlas.

Zrovna nedávno jsem byl u incidentu probíjející vodovodní baterie, v rok staré novostavbě.

Velké překvapení bylo, že závada byla v myčce nádobí. Mezi baterií a nejbližším kolíkem zásuvky se naměřilo 72 VAC. Voda v PPR, všechny okruhy za funkčními chrániči, které nevybavily. Někde ve spotřebiči došlo k zavlečení napětí na vodní sloupec v přívodní hadici.

Ve spotřebiči došlo zřejmě k prorezivění topného tělesa nebo k poruše napouštěcího ventilu, celkem běžné závady myček a praček. Unikající proud nebyl dostatečný k iniciaci chrániče, ten je pro předepsaný chránič 30mA dle normy 15 až 30mA  a typicky bývá výrobní tolerance 18 až 24mA, což se v počátku poruchy nemusí dosáhnout.

K původnímu dotazu: Pokud se tazatel bojí pospojované (uzemněné) vany, nechť si pořídí vanu plastovou - laminátovou.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana