Jak revidovat zásuvky 230V z Polska?
David Hruda:
Citace: Jan Franěk 28.11.2024, 07:12
... Například se tam píše o doporučení zapojení zásuvek (poloze vodičů a kolíku) s tím že jejich nedodržení může znamenat poškození citlivějších spotřebičů...
Zajímalo by mě, jak se taková hloupost dostala do ČSN.
Znamená to tedy, že ty "citlivější spotřebiče" (které?) nemůžu zapojit do prodlužovacích přívodů nebo si je vzít do Německa a zapojit do Schuko?
Jirka Š. Svejkovský:
Hloupost to samozřejmě je a není jediná.
Možná to vzniklo nutností fáze vlevo u zásuvky pro plynový kotel. Ale že by došlo k poškození, to asi ne.
Pavel Horský:
Citace: David Hruda 28.11.2024, 07:23
Zajímalo by mě, jak se taková hloupost dostala do ČSN.
Představ si Davide, že to zase až taková hloupost není.
Např. některé typy plynových kotlů byly citlivé na jiné než doporučující zapojení zásuvky a já to nedávno zaznamenal i u našeho zavařovacího hrnce.
Ten se nám po cca hodině odporoučel po prvním zapojení do špatné strany válečkové roztrojky, kdy jsem přikládal jeho odchod chybě výrobce. Bylo opraveno v záruce a hrnec byl uložen do spíže. Cca před měsícem jsme ho vyndali na zavařování domácích vepřovek, zapojili do nových zásuvkových boxů v ostrůvku nové kuchyně a hrnec se opět odporoučel do křemíkového nebe. Zásuvkové boxy byly z výroby obráceně zapojené. Již je vše v pořádku, boxy vyměněny, výrobce si posypal hlavu popelem, hrnec opraven a při správném zapojení zavařuje jako Ďábel.
David Hruda:
Pavle, snažím se představit si, jakým mechanismem může dojít při záměně L a N k poškození čehokoliv. Nic mě nenapadá.
Až mi tohle někdo vysvětlí, budu tomu věřit, ale do té doby si ponechám přesvědčení, že to, čemu vadí tato záměna patří do sběrny odpadu. Kotel nepočítám, tam je to nešťastné hlídání plamene...
Miroslav Minařík:
Citace: David Hruda 28.11.2024, 10:16
Pavle, snažím se představit si, jakým mechanismem může dojít při záměně L a N k poškození čehokoliv. Nic mě nenapadá.
Až mi tohle někdo vysvětlí, budu tomu věřit, ale do té doby si ponechám přesvědčení, že to, čemu vadí tato záměna patří do sběrny odpadu. Kotel nepočítám, tam je to nešťastné hlídání plamene...
Davide, největší nebezpečí je naše tradice. To, že se na rozdíl od nepolarizovaný ch zásuvek u nás automaticky očekává fáze vlevo.
(dance)
A pak také podle toho poznáme, kdo znalý to dělal. Podobně jako někdo místo "pod napětím" říká "pod proudem". Přičemž "pod proudem" je správně "pod zatížením". A "pod napětím" nemusí být "pod zatížením".
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana