Jak revidovat zásuvky 230V z Polska?

<< < (2/7) > >>

Martin Novák:
Slovensko a Cesko jsou asi jediné dvě země Evropy, kde je používána zásuvka typu E a současně je zvykem zapojovat fázi vlevo. Všude jinde (Francie, Belgie a jejich bývalé kolonie, pobaltské země) je fáze vpravo.
Proto se i na našem trhu tak často potkáváme s nejrůznějšímy výrobky (spínací hodiny, smart zásuvky...) které rozpojují nulový vodič místo fáze.

Jan Franěk:
Kromě pozice vodičů je problematický i tvar těchto zásuvek. Zpravidla neodpovídají platné ČSN 35 4516. čl.6

Dále je stále platná ČSN 33 2180 a článek 6.2.2

Jan Šus.:
Tak teď jste mě dostal. Já už si několik let myslím, že všechny normy ČSN ve všech oblastech nejsou platné (závazné),  že jsou jen doporučené?

Václav Třetí:
Citace: Martin Novák  27.11.2024, 21:35

Slovensko a Česko jsou asi jediné dvě země Evropy, kde je používána zásuvka typu E a současně je zvykem zapojovat fázi vlevo. Všude jinde (Francie, Belgie a jejich bývalé kolonie, pobaltské země) je fáze vpravo.
Proto se i na našem trhu tak často potkáváme s nejrůznějšímy výrobky (spínací hodiny, smart zásuvky...) které rozpojují nulový vodič místo fáze.

Také v Polsku mají fázi stejně jako my.

Jinak v Polsku dodávají stále také zásuvky bez ochranného kolíku. Také jsem je viděl namontované u nás. To bych viděl jako větší problém.

Citace: Oldřich Hess  27.11.2024, 18:17

Jak řešit revizi zásuvkových obvodů,které jsou osazeny dvojzásuvkami zakoupenými v Polsku.
Tyto mají mají ochranné kolíky proti sobě a vnitřní zapojení obrací fázi a nulak.Jako u starých rozdvojek.

To není nic nového, v 50. létech se dělaly první čs. dvojzásuvky typu  5022-12 stejného uspořádání s ochrannými kolíky u sebe (polozapuštěné, usazované do mělkých krabiček v omítce, zapojované plochými vodiči AGY)  Byly určené mimo jiné pro tehdá vznikající panelovou výstavbu, existovaly k nim také první lištové krabičky.

Jan Franěk:
Citace: Jan Šus.  28.11.2024, 07:01

Tak teď jste mě dostal. Já už si několik let myslím, že všechny normy ČSN ve všech oblastech nejsou platné (závazné),   že jsou jen doporučené?

Normy jsou nezávazné například i z toho důvodu, že to vždy můžete udělat lépe, případně jinak, pokud tím není snížena bezpečnost. Nicméně mnoho norem je zezávazněno jinými předpisy a zákony. Takovou zjednodušenou pomůckou je takzvaný sponzorovaný přístup do norem, kde si můžete bezplatně pročítat normy které jsou na základě nějakého zákona či předpisu závazné. Už jich je celá řada.

Právě pročítám novou ČSN 33 2130 ed.4 a jsou tam zajímavé věci ohledně PCH, nebo i světel a zásuvek. Například se tam píše o doporučení zapojení zásuvek (poloze vodičů a kolíku) s tím že jejich nedodržení může znamenat poškození citlivějších spotřebičů. Z toho mi vychází že už neexistuje výmluva v případě škody na zásuvce s jinou polohou pracovních vodičů (byť si o tom můžeme myslet co chceme)
Navíc se tam jasně píše, že zásuvky do 16A  musí odpovídat národním normám.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana